Motivasyon veya Disiplin: Hangisi Daha Önemli?
  • 17 Temmuz 2023
  • 118

Motivasyon harekete geçmenin ilk adımıdır, azim ise devam etmemize yardımcı olan şeydir. Kendimiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşma yolunda her ikisi de gereklidir.

Motive olmak bizi ilgi alanlarımız ve tutkularımızla, bir şeyler başarma heyecanıyla bağlantı kurmaya davet eder; disiplinli olmak, gitmek istediğimiz yere ulaşmak için birbiri ardına adım atmamıza yardımcı olur. Hayatınızda motivasyon ve disiplin uygulamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını okuyun ve öğrenin.

Motivasyon ve disiplin: her biri ne hakkında

Pek çok insan motivasyon ve disiplini birbirini dışlayan şeyler olarak düşünme eğilimindedir. Sanki motivasyon disiplini geliştirmek için yeterliymiş gibi ya da tam tersi: sanki disiplin motivasyonu sürdürmek için gerekli girdiymiş gibi.

Her ikisi de bir hedefin veya başarının gerçekleştirilmesi için gereklidir. Orada, motivasyon azaldığında, disiplin ilerlememize yardımcı olabilir, ancak standartlaştığında ve bizi sınırladığında, motivasyon yeni değişim havaları getirebilir.

Öte yandan, hem motivasyon hem de azim, üzüntü ve zafer anlarına sahip olabilir; yani, motivasyon yoğunluğunun bize dağları hareket ettirebileceğimizi hissettirdiği durumlar vardır. Ancak bunun zamanla ortadan kalkması mantıklıdır.

Aynı şey azim ile olur. Kalkmanın ve planlanan aktiviteleri gerçekleştirmenin daha kolay olacağı günler vardır; diğer zamanlarda ise bunu daha büyük bir can sıkıntısıyla yapacağız. Bununla birlikte, azim aynı zamanda alışkanlık oluşturmayı da kolaylaştırır.

Motivasyon nasıl geliştirilir?

Actualidades Investigativas en Educación adlı elektronik dergiye göre, motivasyonu canlandırmak için gurur ve memnuniyet duyguları yaratan deneyimler aramak önemlidir. Bu nedenle, bu eylemi gerçekleştirmek istiyorsanız, aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz:

Bilgi ve veri arayın

İlgi alanınızla ilgili kişilerin başarı ve başarısızlık örneklerinin yanı sıra filmler ve referanslar kullanmak, ilgilendiğiniz şeyler hakkında daha fazla bilgi edinmenize, bilmediğiniz yönleri keşfetmenize ve daha fazla kaynağa sahip olarak daha hevesli olmanıza yardımcı olacaktır.  Motivasyon öğrenme için gereklidir.

Özlediğiniz durumları hayal edin

Hedeflere ulaşmak için kendinize şu soruları sorun ve bunları gerçekleştirseydiniz nasıl olacağını hayal edin: Neyi başarmak isterdiniz, nereye gitmek isterdiniz, hedefe ulaştığınızda nasıl hissederdiniz?

Duygularınızı tanımayı ve yönetmeyi öğrenin

Motivasyon belirli düşünce ve duygular tarafından saldırıya uğrayabilir. Ne düşündüğünüzü, hangi yönlerin sizin lehinize ve nelerin size karşı oynadığını, nasıl hissettiğinizi belirlemeye çalışın. Bu şekilde, nerede en güçlü olduğunuzu ve nerede gelişmeniz gerektiğini de bileceksiniz.

İçsel ve dışsal motivasyonunuza dikkat edin

İçsel motivasyon, içsel nedenlerle ortaya çıkan ve tutkularınız, değerleriniz ve ilgi alanlarınızla ilgili olan motivasyondur, dışsal motivasyon ise tanınma veya seyahate çıkmak için para kazanma gibi dış etkenlerle ilgilidir.

Yalnızca dış onay veya doğrulama tarafından yönlendirilmenize izin vermemeniz, aynı zamanda sizi neyin iyi ve tatmin edici hissettirdiğine dikkat ederek iç pusulanızda hareket etmeniz önemlidir.

Yalnızca dışsal bir motivasyon olduğunda, herhangi bir zorluk bize hiçbir şeyin zahmete değmediğini ve bu nedenle her şeyin başarısız olabileceğini hissettirebilir.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Dışsal Motivasyon Nedir ve Davranışı Nasıl Etkiler?

Disiplin nasıl teşvik edilir?

Disipline sahip olmak için işleri düzene sokmanız gerektiği iyi bilinir; bu, diğer erdemleri geliştirmek için gereklidir. Ve disiplin olmadan, yol boyunca ortaya çıkabilecek engeller karşısında güç ve soğukkanlılığa sahip olmak oldukça zordur. Bu nedenle disiplin uygulamak istiyorsanız yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Küçük hedefler belirleyin

Zamanla bir rutini sürdürmekte zorlanıyorsanız, işe küçük alışkanlıklar edinerek başlamak iyi bir fikirdir. Şu örneği hayal edin: 10 kilometrelik bir maraton koşmak istiyorsanız, her güne 30 dakika tempolu bir tempoda yürüyerek başlarsınız.

Ardından, yeni zorluklar ekleyin. Siz farkına bile varmadan, belirli bir alışkanlık oluşturmuş olacaksınız ve ilerlemeye devam etmek için motive olacaksınız. Dahası, yavaş yavaş olmak istediğiniz yere yaklaşacaksınız: 10 kilometreyi koşarak.

Bir rutin oluşturun

Bir program belirlemeye ve organize olmaya çalışın, böylece kendinizi yapmak istediğiniz şeye adayabilirsiniz. Konsantre olmakta zorlanıyorsanız kısa süreli çalışmayı, aralara serpiştirip devam etmeyi tercih edebilirsiniz.

Pomodoro tekniği, sizi bunaltabilecek görevlere harcadığınız zamanı yönetmenize yardımcı olarak bunu önerir. Bir göreve harcadığınız zamanın, kaliteden daha az önemli olabileceğini unutmayın.

Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın

Bugün, cep telefonu kullanımı veya uygulamalar gibi odaklanmanızı kesintiye uğratabilecek veya uzaklaştırabilecek cazibeler var. Dikkat dağıtıcı unsurları sınırlayarak konsantrasyonunuzu ve bununla birlikte disiplini artırabilirsiniz.

Bir çalışma alanı ayırtın

Rahat edebileceğiniz ya da başkalarını rahatsız ettiğinizi hissetmeden hareket edebileceğiniz, kendinizi ifade edebileceğiniz ve genişleyebileceğiniz bir mekanın olması, yaptığınız işlerde daha disiplinli olmanıza yardımcı olacaktır. Aydınlatma, ses ve sıcaklık koşullarını dikkate alın, çünkü bunlar rahat olmanıza katkıda bulunan ve disiplini teşvik eden faktörlerdir.

Egzersiz yapın ve iyi bir diyet uygulamaya çalışın

Günün belirli bir zamanını egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye ayırmanız, fiziksel ve zihinsel durumunuzu iyileştirmenin yanı sıra hayatınızdaki disiplini güçlendirecek projelere kendinizi adamak için yeterli enerjiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunları da okumak isteyebilirsiniz: Kişisel Gelişim İçin 15 Motivasyon Filmi

Bir iradenin olduğu yerde, bir yol vardır

Hem motivasyon hem de azim, uygun bir ortam gerektirir. Yani, etrafınızı sizi ilerlemeye teşvik eden, zamanınıza saygı duyan ve hedeflerinizi destekleyen insanlarla çevreleyebilmektir. Korku dolu ya da kalıcı olumsuz bakışlarıyla enerjinizi alıp götüren insanlar, sahip olduğunuz kaynaklar üzerinden zorlukları abartmanıza neden olabilir.

Motivasyon bize amacı verecek ve o iç ateşi besleyecek; disiplin ise bu hedefi fethetmek için araçlar geliştirmemize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, karşıtlardan daha fazla, tamamlayıcıdırlar ve her ikisi de önerdiğimiz şeyi başarma yolunda gelişmek için mekanizmalardır.

Bu önemli kelimeleri hatırlayın: Bir iradenin olduğu yerde, bir yol vardır.

La entrada Motivasyon veya Disiplin: Hangisi Daha Önemli? aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/motivasyon-veya-disiplin-hangisi-daha-onemli/

Bu içeriği paylaş