Meme Kanseri Tedavisinde Ameliyat Türleri 2023
  • 01 Ocak 2023
  • 135

Meme kanseri tedavisi sürecinin bir parçası olarak cerrahi, bu patolojiye sahip birçok kadında kullanılmaktadır. Meme kanserinin önlenmesinde olduğu kadar tedavisinde de uygulanan ameliyat çeşitleri son yıllarda önemli değişikliklere uğramıştır. Bunun nedeni, tümörlerin biyolojisi ile ilgili bilgilerin değişmesiydi.

Meme kanseri tedavisinde, her biri özel duruma uyarlanmış farklı ameliyat türleri vardır. Bu cerrahi tekniklerin amaçlarına gelince, şunları söyleyebiliriz:

  • Tüm kötü huylu hücrelerin ortadan kaldırılması: Tümörün çıkarılması ile kalıntı kalmaması amaçlanır. Seçim, meme koruyucu cerrahi veya total mastektomi arasındadır.
  • Kanserin koltuk altı lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için: Bu amaca ulaşmak için sentinel lenf düğümü biyopsisi veya koltuk altı lenf düğümü diseksiyonu yapılır.
  • Tümör çıkarıldıktan sonra memenin şeklini eski haline getirmek: Kullanılan teknik meme rekonstrüksiyonudur.
  • Semptomları azaltmak: İlerlemiş meme kanseri olan bir hasta durumunda.

Meme kanseri tedavisi için iki ameliyat türü nelerdir?

Meme kanseri tedavisinde iki ana ameliyat türü ayırt edilebilir: meme koruyucu cerrahi ve meme rezeksiyonu. Sırasıyla, bu iki büyük grup, makale boyunca inceleyeceğimiz diğer cerrahi teknikleri içerir.

Konservatif cerrahi

Meme kanseri tedavisinde kanserden etkilenen kısmın çıkarılması esasına dayanan ameliyat türleridir. Bu nedenle amaç tümörü ve çevre dokuyu çıkarmaktır.

Çıkarılan miktara gelince, bu, tümörün nerede olduğuna ve ne kadar büyük olduğuna ve ayrıca hastanın durumuyla ilgili diğer faktörlere bağlı olacaktır. Konservatif cerrahi için seçenekler arasında aşağıdakileri bulabiliriz:

  • Lumpektomi: Bu cerrahi teknik, yalnızca tümörün çıkarılmasından oluşur.
  • Kısmi mastektomi: Tümörün çıkarılmasına ek olarak koltuk altındaki lenf bezleri de çıkarılır.
Meme kanseri tedavisi. Meme kanseri için cerrahi tedavi tipi, her hastanın öyküsüne göre tanımlanacaktır.

Ayrıca okuyun: Meme Kanseri Kemoterapisi: Çeşitleri ve Aşamaları

Meme rezeksiyonu

Birçok kişi bu tip meme ameliyatını mastektomi olarak bilse de, isim tam olarak doğru değildir. Mastektomilerin kendi içerisinde farklı türleri olduğunu belirtmek gerekir, bu nedenle meme rezeksiyonu tabirini kullanmak daha doğru olacaktır.

Bunlar memeyi bir bütün olarak çıkarmayı amaçlayan farklı ameliyat türleridir. Bu, tüm meme dokusunu ve bazen diğer yakın dokuları içerir.

Farklı mastektomi türlerine bakalım:

  • Toplam (basit) mastektomi: Bu, memenin tamamının çıkarılmasından oluşur; koltuk altındaki bazı lenf bezleri de alınabilir.
  • Modifiye radikal mastektomi: Bu ameliyatta meme, koltuk altındaki lenf bezlerinin çoğu veya tamamı ve göğüs kaslarının astarı çıkarılır. Bazen cerrah göğüs duvarı kaslarının bir kısmını da çıkarır.
  • Radikal Halsted mastektomi: Bu meme kanseri ameliyatı, memenin tamamının, göğüs kaslarının ve koltuk altındaki tüm lenf düğümlerinin çıkarılmasını içerir. Uzun yıllardır cerrahlar için tercih edilen bir teknik olmuştur. Ancak, şu anda, kaydedilen büyük ilerlemeler nedeniyle en az kullanılanıdır. Bu tip cerrahi sadece tümör göğüs kaslarına yayıldığında düşünülmelidir.
meme kanseri ameliyatı sonrası iz Daha önce kullanılan radikal mastektomi birkaç vakayla sınırlandırılmıştır.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Meme Kanseri İçin Tarama Testleri

Çözüm

Tıbbi onkolog, tümörün özelliklerine ve hastanın tıbbi geçmişine bağlı olarak bir ameliyat türü  önerecektir. Ancak son sözü hasta söyler ve bazen kendilerinden istedikleri ameliyat türünü seçmeleri istenir.

Bu nedenle, mevcut tüm seçeneklerin yanı sıra her birinin nelerden oluştuğu ve risklerin ve faydaların neler olduğu konusunda her zaman bilgilendirilmemiz son derece önemlidir. Onkolojideki gelişmeler, çok az nüks şansı ile daha fazla ve daha sağlıklı dokuyu koruma fırsatı sunmaktadır. Meme Kanseri İle Yüzleşmenize Yardımcı Olacak 3 Öneri Meme Kanseri İle Yüzleşmenize Yardımcı Olacak 3 Öneri Meme kanseri olduğunuz gerçeği ile yüzleşmek çok zor olabilir, ancak bu süreçte kendinizi bırakmamak tedavinizi destekleyecektir. Daha fazla oku »

La entrada Meme Kanseri Tedavisinde Ameliyat Türleri aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/meme-kanseri-tedavisinde-ameliyat-turleri/

Bu içeriği paylaş