Maitake Mantarı Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2022
  • 12 Ağustos 2022
  • 169

Maitake mantarı, Japoncada “dans eden mantar” anlamına gelmektedir. Bu mantarın ismini, insanların onu vahşi doğada bulunca mutlulukla dans etmelerinden aldığı söylenmektedir.

Maitake mantarı bir tür adaptojendir. Adaptojenler, vücudun zihinsel veya fiziksel zorluklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda vücudun dengesiz hale gelmesine neden olan sistemleri düzenlenmesinde de etkilidirler. Maitake mantarı yemeklerde tadı için kullanılmasının yanı sıra tıbbi anlamda da kullanılabilen bir mantardır.

Bu mantar Japonya, Çin ve Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde vahşi olarak yetişmektedir. Meşe, karaağaç ve akçaağaçların diplerinde yetişen bu mantarı vahşi doğada olduğu kadar iyi büyüyemeyecek olsa da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Maitake mantarını genelde sonbahar aylarında bulabilirsiniz.

Maitake mantarı, Japonya ve Çin’de binlerce yıldır kullanılıyor olmasına rağmen ABD’de popülerlik kazanması son 20 yılda gerçekleşmiştir. Bu mantarı insanlar genelde sağlık, canlılık ve uzun yaşam vaatlerinden dolayı tercih etmektedir.

Maitake Mantarının Faydaları Nelerdir?

Maitake, diğer mantarlarla karşılaştırıldığında kanseri ve diğer sağlık sorunlarını önleme ve tedavi etme konusunda daha iyi sonuçlar göstermiştir. Maitake aynı zamanda genel bağışıklık üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

Maitake mantarı şunlar bakımından zengindir:

  • Antioksidanlar
  • Beta-glukanlar
  • B ve C vitaminleri
  • Bakır
  • Potasyum
  • Lif
  • Mineraller
  • Amino asitler

Maitake mantarı aynı zamanda şu özelliklere sahiptir:

  • Düşük sodyum
  • Düşük kalori
  • Kolesterolsüz olma

Bilim insanları halihazırda mantarların genel sağlığı nasıl desteklediğini ve hastalıklarla nasıl savaştığını araştırıyorlar.

Araştırmalar Ne Diyor?

Laboratuvar araştırmalarına göre maitake bazı hastalıkların tedavisinde etkili olabilir. Bununla birlikte insanlar üzerinde de aynı etkinin görüldüğünden emin olmak için daha fazla araştırma yapılmasına gerek vardır. Ancak yine de elde edilen bulgular umut vericidir.

Kanser

2013 yılında yapılan bir araştırmada D-Fraction maitake’nin meme kanserini önleme ve tedavi etmede etkili olabileceği görülmüştür. Araştırmacılara göre mantar, kanserli hücrelerin büyümesiyle ve çoğalmasıyla savaşabilmektedir.

Maitake mantarının farelerde tümörlerin büyümesini baskıladığı görülmüştür. Bu mantar aynı zamanda tümörlere karşı savaşan hücrelerin sayısını da artırabilir. Bu da mantarın ağız yoluyla tüketilmesi durumunda kanseri kontrol altına almada da etkili olabileceğini göstermektedir.

Daha eski bir çalışma ise D-Fraction maitake’nin insanlardaki kanser hücrelerini öldürmede etkili olduğunu göstermiştir. Mantar ekstraktı, kanserle savaşan ve proteinin etkinliğini artırmayı başaran bir proteinin yanında alınmıştı.

Kolesterol

2013 yılında yapılan bir çalışmada, maitake ekstraktının farelerde kolesterol seviyelerini düşürdüğü görülmüştür. Ayıca enerji sağlayan yağ asitlerini artırdığı da tespit edilmiştir. Bu nedenle araştırmacılara göre maitake mantarı yemek, arterlerin sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Tip 2 diyabet

2015 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları, maitake mantarının tip 2 diyabeti olan farelerde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. Çalışmada maitake mantarının tüketilmesi, farelerin glikoz seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmuştur. Bu durum, maitake mantarının insanlarda tip 2 diyabeti tedavi etmek potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Maitake mantarı aşağıdakilerin tedavisinde de faydalı olabilir:

  • Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler
  • Yüksek ya da düşük tansiyon
  • Bağışıklık fonksiyonu
  • Kemoterapinin yan etkileri

Maitake Mantarını Beslenme Düzeninize Nasıl Ekleyebilirsiniz?

Sağlığınızı desteklemek için maitake kullanıyorsanız, normalde mantar koyacağınız yemeklerin hepsine maitake koyabilirsiniz. Kızartma, salata, makarna, pizza, omlet ve çorba gibi yemeklere maitake ekleyebilirsiniz. Bunun haricinde mantarları tereyağında kızartabilir ya da ızgara yapabilirsiniz. Maitake güçlü ve topraksı bir tada sahiptir. Bu yüzden yemeklere büyük miktarlarda eklemeden önce yemeğin tadına bakmayı unutmayın.

Taze maitake alacaksanız, raf ömrünü uzatmak için bütün halinde olanları almalısınız. Sonrasında buzdolabında kağıt bir torba içerisinde saklamalısınız. Maitake’yi bazı markerlerde kurutulmuş olarak bulabilirsiniz. Taze bulduğunuzda maitake’yi dondurarak uzun süre saklayabilirsiniz. Mantarı taze olarak dondurmanızda bir sorun olmayacaktır.

Maitake aynı zamanda sıvı formda ya da kapsül olarak da alınabilir. Mantarı takviye olarak almaya karar verirseniz, takviyenin mantarın özü olan maitake D-Fraction içerdiğinden emin olun.

Takviyede alacağınız dozu yaşınıza, kilonuza ve sağlığınıza göre belirlemeniz gerekir. Kullanacağınız marka da ürünün gücünü etkileyecektir. Satın aldığınız ürünü kullanmadan önce talimatları dikkatli bir şekilde okuduğunuzdan emin olun.

Maitake mantarını yüksek dozlarda almadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve vücudunuzun verdiği tepkileri dikkatli bir şekilde izleyin. Olağandışı belirtiler ya da rahatsızlıklar yaşamaya başlarsanız, takviyeyi bir an önce bırakın ve doktorunuza danışın.

Mantarın etkilerini fark edilir bir şekilde hissetmek için birkaç ay ya da birkaç ay geçmesi gerekebilir. Takviyeyi C vitamini ile birlikte almanın, mantarın faydalarını artırdığı söylenmektedir.

Risk Faktörleri

Maitake mantarı çok yaşlı olmadığı sürece sindirilebilir. Mantar yaşlıysa mantarın sertliği nedeniyle sindirim zorlaşabilir. Mantarı pişirmeniz halinde sindirim kolaylaşacaktır.

Maitake nadir de olsa alerjik reaksiyona ve mide rahatsızlığına neden olabilmektedir. Bununla birlikte bu mantar genelde vücut tarafından iyi bir şekilde tolere edilebilmektedir.

Diyabetiniz varsa doktorunuza danışmadan maitake tüketmemelisiniz. Maitake, kan şekerinizi etkileyebilir. Aynı zamanda tansiyonunuzu düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyon hastasıysanız, maitake mantarı tüketip tüketemeyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız.

Ameliyat olursanız, ameliyattan sonraki iki hafta içinde ya da kanama bozukluğunuz varsa maitake yememelisiniz.

Hamileyseniz, emziriyorsanız ya da otoimmün bir rahatsızlığınız varsa maitake tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Özet Olarak

Maitake mantarı, sağlık açısından önemli potansiyel faydalara sahiptir. Bu faydaların kesin olduğuna dair kanıtlar bulunmamakla birlikte araştırmalar umut vadedici görünmektedir. Maitake’yi beslenme düzeninize eklemek ya da takviye olarak almak istiyorsanız, önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Bu sayede doktorunuz potansiyel riskleri ve faydaları gözden geçirebilir ve sizin için en iyi seçeneği belirleyebilir.

Maitake mantarı tüketmeden önce şunları yapmalısınız:

İçerisinde ek içerikler olmayan yüzde 100 mantar ekstraktı satın alın. Ne aldığınızı bilmeniz açısından bunu yapmanız önemlidir.

Araştırmanızı kendiniz yapın ve ürününüzü yalnızca size ürün hakkında yeterli bilgiyi sağlayan bir firmadan alın.

Mantarı diyabet ve tansiyon için kullanıyorsanız, özellikle dikkatli olun. Onayı ya da yönlendirmesi için doktorunuza danışın.

Maitake’nin insanları farklı şekillerde etkileyebileceğini unutmayın.

Takviye alırken hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza dikkat ederek bağışıklığınızı ve genel sağlığınızı desteklemeyi ihmal etmeyin.

 

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/maitake-mantari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Bu içeriği paylaş