Macbook Pro 13 İnç (M1-2020) İncelemesi 2021
  • 02 Nisan 2021
  • 448

MacBook Pro 13 İnç (M1, 2020) modelin Apple’ın şimdiye kadarki en yenilikçi ürünlerinden bir tanesi. Zira Apple bu modelinde Intel işlemci serisine bir bitirerek kendine ait 5 nm teknolojisi ile üretilmiş olan M1 çipini kullanıyor. Bu çip MacBook Air ve Mac Mini’nin yeni modellerinde de kullanılıyor.

M1 çipi Intel çipine göre çok daha iyi bir performans gösteriyor. Zira bir evvelki çipten 2.8 kat daha hızlı çalışabiliyor. Ayrı olarak güç ile ilgili da daha randımanlı olan bu çip, pil ömrünün daha iyi olmasına yardımcı oluyor.

Peki alet genel olarak tüm konularda başarılı mı?

Cihazın hem kendisi için hazırlanmış uygulamalar hem de Intel için hazırlanmış olan uygulamalarda çok tesirli bir performans gösterdiği görülüyor. Kimi kullanıcılar Intel’i bırakan Apple’ın hız problemleri yaşayacağını düşünüyordu fakat aslında zıddı olmuş gibi görünüyor.

M1 çipi ciddi manada daha iyi bir performans ve pil ömrü sunuyor ama bu sırada tüm uygulamaları güçsüz şekilde açabiliyor. Dolayısıyla 13 inçlik bir üretkenlik laptopunda piyasayı değiştirecektir.

Tasarım

MacBook Pro 13 İnç (M1, 2020) modeli içindeki M1 işlemciden dolayı şimdiye kadarki en heyecan verici aletlerden birisi. 

1.56 x 30.41 x 21.24cm boyutlara sahip olan alet yalnızca 1.4 kilogram’lık ağırlığa sahip. Eski MacBook Pro 13 inç modelleri ile aynı görünüyor ve bu yüzden görünümünde bir farklık arayanların biraz hayal kırıklığı yaşayacakları net.

M1 çipi ile iç donanımında büyük değişimler içeren alet, bu arada macOS 11’i de beraberinde getirdi ve bu yüzden dışında da biraz değişim bekleyen çok kişi vardı.

Apple ise muhtemelen aletin tasarımının zati olması gerektiği gibi olduğunu söyleyecektir. Zira hala hafif ve ince, güzel görünüyor. Ancak rakiplerinin getirdiği yeni özelliklere bakınca, biraz geride kalmaya başlamış gibi görünüyor.

Son zamanlarda Apple, iPhone’a biraz daha odaklanmış ve MacBook serisini biraz savsaklamış gibi görünüyordu ve bu vaziyet yeni seride de devam ediyor. 

Yeni alette touchbar tekrar dönüş yapmış vaziyette ve bunun haricinde çok büyük farklılıklar görmek olanaksız.

Touchbarın ne kadar kullanışlı olduğuna konusunda yıllardır süren tartışmalar var fakat Apple yeni aletinde da kullanımını devam ettiriyor. Ancak ESC butonu bu kez ayrı bir buton olarak hazırlanmış zira bu tuşu çok kullananların böyle bir talebi vardı. Ayrı olarak pek çok uygulama touchbarın çok daha fazla işlev kazanmasını sağlıyor.

Alette Magic Keyboard kullanımı devam ediyor ve uzun tartışmalara neden olan Butterfly Switch klavye kullanımından vazgeçilmiş.

Ekranda da bir değişim yok ve 2560*1600 çözünürlük devam ediyor. Güzel bir görüntü sunuyor ancak bir takım laptop üreticilerinin bu konuda artık gerisinde kalmaya başladı.

Yeniden de MacBook Pro’nun ekranı canlı ve parlak kalmaya devam ediyor. Bilhassa resimciler ve video tertip edenler için P3 geniş renk skalasına sahip olması çok ehemmiyetli. Ancak Air modeli de bu desteğe sahip olduğu için bütçesi dar olanlar Air’ı seçenek etmelerinde yarar var.

Giriş portları konusunda iki tane Thunderbolt 3 portuna sahip olan cihazın sağ bölümünde ise bir ses girişi var.

Intel’in sahipliğindeki bu teknoloji ne yazık ki bilhassa profesyonelleri biraz zorluyor çünkü bellek kartı gibi değişik cihazlardan data almanız gerektiğinde bir ara cihaz almanız gerekiyor. 

Performans

MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modelinin performansı hayli etkileyici. M1 işlemcisi Xcode projelerini derleme konusunda 2.8 kat daha hızlı olduğu öne sürülürken, Affinity Photo’da iki kat hızlı olduğu öne sürülüyor. Ayrı olarak Final Cut Pro’da 3D render hızının 5.9 kat daha iyi, Shadow of the Tomb Raider oyununda ise 2.9 kat daha iyi performansa sahip olduğu belirtiliyor.

Ancak Apple bu testleri nasıl gerçekleştirdiğini söylemediği için bu iddialara biraz kuşkuyla yaklaşmak da olası. Ayrı olarak testler önceki nesilde bulunan entegre grafik işlemcili 8. nesil Intel işlemciler ile gerçekleştirilmişler.

MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modeli hem M1 uygulamalarını hem de daha önceki legacy uygulamalarını başarıyla çalıştırabiliyor. Aynı anda zorlu uygulamalar da açsanız, aralarında geçişler de yapsanız, pek zorlanmıyor. Hızlıca açılıyor ve uygulamalar arasında geçişler hemen hemen hatıranda.

Apple ARM bazlı bir işlemciye geçmiş olmasına rağmen içerisinde bulunan Rosetta aracı eski uygulamaları da meselesizce açmasını sağlıyor. Microsoft da Surface Pro X gibi modellerinde ARM bazlı işlemciler kullanıyor ancak bu cihazlar sadece ARM için üretilmiş olan uygulamaları kullanabiliyorlar.

Apple ise bu modelinde iOS uygulamalarının kullanımına dahi müsaade etmesi sayesinde Microsoft’u bu konuda hayli geride bırakıyor.

Fansız tasarımından dolayı suskunca çalışan MacBook Air modeline karşın MacBook Pro 13-inç (M1, 2020) modelinin fanları var ve yorucu işlemler yaptığınızda devreye giriyorlar. Ayrı olarak arka bölümü bazen biraz sıcak olabiliyor. Ancak fanlar çok rahatsız edici değiller ve günlük kullanımda pek duymanız olası değil.

Fanları olduğu için Air modeline göre daha uzun müddet ve daha iyi çalışabiliyor. Air modeli ise ısındığında işlemciyi yavaşlatmaya başlıyor. Bu nedenle uzun süre yoğun işlemler yapanlar için Pro modeli daha uygun.

Cinebench skorlarında M1 işlemcisinin Intel’in kuvvetli 11. nesil işlemcileri yenebildiği görünüyordu ve bu doğru çıktı. Cinebench R23 benchmarkında cihaz çok çekirdek testinde 7768 puan alıyor. Bu da onu 6 çekirdekli Intel Core i7 9. jenerasyona sahip olan MacBook Pro 16 inç modelinin önüne geçiriyor. 

Geekbench 5 neticelerinde da büyük iyileşmeler var. Tek çekirdek testinde 1732, çok çekirdek testinde ise 7590 puan alabilen cihaz eski modelleri ciddi şekilde aşıyor. M1 işlemcisinin dört ekstra çekirdeği ciddi manada iş görüyor.

Pil Ömrü

Apple, bu modelin rastgele bir Macteki gelmiş geçmiş en iyi pil ömrüne sahip olduğunu öne sürüyor. 17 saatlik kablosuz web gezintisi ve 20 saatlik video oynatma olduğu söyleniyor ve bu önceki modelden 10 saat daha fazla.

Bunlar Apple’ın kendi tahminleri ve sizlerin cihazı daha yoğun bir şekilde kullanmaları daha olası ancak tahmin genel olarak tutuyor denilebilir.

Cihaz %50 ekran parlaklığı ile 1080p video oynatımını 13 saat 22 dakika süresince gerçekleştirebiliyor. Apple’ın 20 saatlik tahmini kadar iyi olmasa da 2020 Intel modelindeki 8 saat 31 dakikalık süreden çok daha iyi.

Apple MacBook Pro 13 inç modeli kutudan çıktığı gibi çalışıyor ve hiç şarja takmadan bir kaç gün işlemlerine devam edebiliyor.

Macbook Pro 13 İnç (M1-2020) İncelemesi yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş