Lateks Alerjisinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 2021
  • 24 Temmuz 2021
  • 502

Kimi insanların, Brezilya kauçuk ağacının (Hevea brasiliensis) özünden yapılan bir malzeme olan lateks isimli maddeye alerjisi vardır. Bu malzeme bu arada “natürel kauçuk” olarak da bilinir ve her gün kullandığımız bir hayli ürün ondan yapılır.

Lateks alerjisi, ferdin bağışıklık sistemi bu materyalde bulunan belirli proteinlere aşırı reaksiyon verdiğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni, şirketlerin onu her gün direk temas ettiğimiz bir hayli nesneyi üretmek için kullanmasıdır.

Tahminler, popülasyondaki her 100 kişiden takriben dördünün lateks alerjisi olduğunu göstermektedir. Mesela, 100 sıhhat çalışanından takriben 10’unun buna alerjisi vardır. Pek çok tıbbi ürün lateksten yapıldığından veya lateks içerdiğinden, bu özel grup için bu zorlayıcıdır.

Lateks alerjisinin belirtileri

kaşınan insan Lateks alerjisinin belirtileri açıktır.

Lateks alerjisinin temel özelliği cilt kaşıntısı veya kurdeşendir. Ayrı olarak göz tahrişi, gözlerde akıntı ve burunda kızarıklık olarak da kendini gösterebilir. Ağır olaylarda anafilaksiye dahi sebep olabilir. Bu tepki, boğazda şişmeye ve soluk almada zorluğa sebep olduğu için hayatı tehdit edici olabilir.

Nedenler ve riziko etmenleri

Lateks, proteinler de dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşan natürel bir üründür. Bunlar alerji üretmekten mesul ana ajanlardır. Bunun nedeni, bu malzeme ile üretilen ürünlerden salınan küçük parçacıkların cilde temas ettiğinde cilt yoluyla veya soluk aldığımızda akciğerler yoluyla vücuda girmesidir.

Latekse alerjisi olan bir takım kişiler bu malzemeyle doğrudan teması belirleyemez. Bu vaziyetlerde uzmanlar, cildinde veya elbisesinde parçacıklar taşıyan ve taşıyan biriyle temas kurduklarına inanırlar.

Diğerleri, mesela lateksten yapılmış eldiven giyen kişiler tarafından kullanılan yiyecekler yoluyla endirekt temastan kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Muhtemelen, alerjik insanlar bu problemle doğmazlar, ancak bu materyalle tekrar tekrar temas ederek geliştirirler. Aslında, semptomlar ekseriyetle lateksle ilk temastan aylar veya yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmaz.

Lateksi hangi ürünler içerir?

Bu ürünler her yerdedir ve insanlar bunları yumuşak ve dayanıklı oldukları için kullanırlar.

Tıbbi kullanım için ürünler

Bu, tıbbi aletlerde sık görülen bir bileşendir, sözgelişi:

  • Tek kullanımlık eldivenler
  • Şırıngalar
  • Stetoskop veya tansiyon aletleri
  • Hava yolu ve damar içi kanüller
  • Bandajlar

Bir takım ülkelerde lateksten yapılan tıbbi aletlerin kullanımına ait tertip etmeler vardır ve kullanıcıların alerjik kişilerle temas etmelerini önlemek için bunu belirtmeleri gerekir.

Günlük ürünler

Bir hayli günlük ürün, doğal kauçuk içerir, mesela:

  • Balonlar
  • Lastik bantlar
  • Kondomlar ve diyaframlar
  • Eldivenler
  • Lastikler
  • Oyuncaklar
  • Eşyaların sapları

Genel olarak, bu ürünler aşırı hassas kişiler dışında seyrek meselelere kapı aralar.

Diğer ürünler

Bir takım gıdalara alerji ile lateks arasında bir irtibat vardır. Bunun nedeni, bir takım gıdaların lateksle aynı alerjenleri içermesidir. Onlardan bazıları:

  • Avokado
  • Kereviz
  • Muz
  • Çarkıfelek
  • Kivi meyvesi
  • Kestane

Bu ehemmiyetlidir zira latekse alerjisi olan kişilerin bu gıdalara alerjisi olma veya en azından çapraz tepki gösterme ihtimali daha yüksektir.

Alakanızı çekebilir: Elektriğe Karşı Alerji Sahibi Olmak Olası Müdür?

Tanı testleri

Lateks alerjisini teşhis etmek de diğerleri gibi zordur. Doktor cildinizi kontrol edecek ve semptomlarınız ile ilgili sualler soracak ve ayrı olarak semptomların diğer nedenlerini ekarte etmek için spesifik veriler arayacaktır.

Lateks proteinlerine tepki verip vermediğini belirlemek için bir cilt reaksiyon testi isteyebilirler. Bunu yapmak için küçük bir miktar lateks enjekte etme emeliyle önkol cildine veya sırtına küçük bir iğne sokarlar.

Hemen peşinden, cilt numuneyle reaksiyona girdikten sonra neticesi açıklar. Latekse alerjisi olan bir kişi, doktorun lateksi uyguladığı yerde iltihaplanma gösterecektir. Bu testi sadece bir uzman, bir alerji uzmanı veya cilt testi ve tepkileri ile ilgili tecrübeli başka bir doktor yapmalıdır.

Mevcut rehabilitasyonlar

son kullanma tarihi Antihistaminikler, alerjilere karşı seçenek edilen ilaçlardır.

Kimi ilaçlar semptomları azaltabilir, ancak lateks alerjisinin spesifik bir rehabilitasyonu olmadığını vurgulamak ehemmiyetlidir. Latekse karşı alerjik reaksiyonlardan kaçınmanın en iyi yolu, onu içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmaktır.

Lateks ile temas sonrası reaksiyonlar hafif olduğunda, doktor antihistaminikler veya düşük dozda kortikosteroidler reçete edebilir. Bu ilaçlar reaksiyonu kontrol etmeye ve olası rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur.

Ancak, kaçınmaya çalışsanız bile lateks içeren ürünlerle istemeden temas kurabilirsiniz. Geçmişte bu ürünlere karşı ciddi bir alerjik tepki geçirdiyseniz, her vakit yanınızda bir epinefrin oto-enjektör bulundurmak isteyebilirsiniz.

Anafilaktik reaksiyon vaziyetinde hemen rehabilitasyon için en yakınınızdaki acil servise gidin.

Alakanızı çekebilir: Alerji Aşıları Ile ilgili Bilmeniz Şart olan Her Şey

Lateks alerjisinin önlenmesi ve teklifler

Latekse alerjisi olan kişilerin, lateks içeren ürünler en çok hastanelerde kullandığından, alakalı tüm sıhhat personeline bilgi vermeleri gerekmektedir. Aynı şekilde sağlık kurumu ortamında çalışmak da lateks alerjisi geliştirmenin en ehemmiyetli etmenlerinden biridir.

Başka bir tedbire şekli, lateksten yapılmış ürünleri değişik malzemelerden yapılmış ürünlerle değiştirmektir. Piyasada lateks içermeyen eldivenler, bandajlar, kondomlar ve oyuncaklar bulunmaktadır.

Ayrı olarak içerdikleri protein türü sebebiyle alerjik reaksiyon göstermemek için yukarıda belirtilen meyvelerden uzak durmalısınız.

Lateks alerjisi karmaşık bir vaziyettir

Son olarak, bu olaylarda vaktinde teşhis asaldır ve birçok hastada teşhiste gecikme olur. Dermatitin başlangıcından astım semptomları ortaya çıkana kadar iki sene geçebilir.

En ehemmiyetli tedbirlerden bazıları, lateks içermeyen ürünler kullanmak ve rastgele bir işlemden önce alerjiniz ile ilgili sıhhat profesyonellerini bilgilendirmektir. Bu yüzden, lateksle direk veya kazaen temastan kaçınmanın en iyi yolu budur.

Çocuklarda En Yaygın Görülen 9 Alerji Çocuklarda En Yaygın Görülen 9 Alerji Alerjiler, bağışıklık sistemi vücudu fevkalade bir şekilde müdafaa ettiğinde ortaya çıkarlar. Bu yazıda, çocuklarda en yaygın görülen 9 alerjiden söz edeceğiz. Daha fazla oku »

La entrada Lateks Alerjisinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş