Kırmızı Adaçayı: Özellikleri, Kullanım Alanları ve Faydaları
  • 12 Eylül 2023
  • 117

Kırmızı adaçayı, geleneksel Çin tıbbında danshen veya tan shen adı altında da bilinir. Çeşitli sağlık problemlerini önlemek ve tedavi etmek için yardımcı olarak kullanılan bir süs bitkisidir. Bilimsel adı Salvia miltiorrhiza’dır ve adaçayı (Salvia officinalis) ile karıştırılmamalıdır.

Chinese Journal of Natural Medicines dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre, bu adaçayı çeşidi farmakolojik potansiyele sahip yaklaşık 201 polifenol içermektedir. Özellikle antioksidan, antienflamatuar, antitümör ve antidiyabetik özellikleriyle öne çıkıyor. Uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Kırmızı adaçayı özellikleri

Kırmızı adaçayı, Çin ve Japonya’ya özgü Salvia cinsinin çok yıllık bir bitkisidir. Yüksekliği 30 ila 60 santimetre (12 ila 24 inç) arasında değişen dallı gövdelerle karakterize edilir. Yaprakları aralıklı ve bölünmüştür ve çiçekleri açık menekşeden lavantaya kadar değişen tonlarda spiraller halinde büyür.

Genel olarak, en uygun büyüme koşulları, güneşli, ılıman ve nemli bir ortama sahip yerlerdir. Ortalama 17,1 °C (63 F) sıcaklığa ve %77’ye kadar ortalama yıllık neme ihtiyaç duyduğu tahmin edilmektedir.

Şu anda dünya çapında bir bitkisel takviye olarak dağıtılmaktadır. Bazı araştırmalar özelliklerini desteklemektedir, ancak dikkatli kullanılmalıdır. Diğer bitkiler gibi ilaç etkileşimleri vardır ve yan etkilere neden olur.

Kırmızı adaçayı kullanımı ve faydaları

Kırmızı adaçayının farmakolojik özellikleri Doğu tıbbında kullanılmıştır. Ancak The Journal of Clinical Pharmacology’deki bir yayında detaylandırıldığı üzere kullanımları Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Hangi faydalar buna atfedilir? Hadi bir bakalım.

Kardiyovasküler sağlık

Yüksek antioksidan ve antiinflamatuar bileşik içeriği nedeniyle kırmızı adaçayı, kardiyovasküler sağlığı geliştirmek için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Frontiers in Pharmacology’de yapılan araştırmaya göre, bu faydalardan öncelikle tanshinone IIA ve salvianolate adlı iki madde sorumludur.

Özellikle, her iki bileşik de aşırı iltihaplanmayı ve serbest radikal birikimini azaltır. Ayrıca kan basıncı ve pıhtılaşma için önemli olan antikoagülan ve damar genişletici etkileri vardır.

Ek olarak, Journal of Cellular and Molecular Medicine’de yayınlanan başka bir hayvan araştırması, bu bitkinin özlerinin kalp krizi veya inme sonrası rehabilitasyona yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu buldu. Daha fazla kanıta ihtiyaç duyulsa da, sonuçlar umut vericidir.

Bir tişört üzerinde bir kalp. Kırmızı adaçayı ve tüketimi kalp sağlığına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Karaciğer sağlığı

Şu anda, kırmızı adaçayı, karaciğer sağlığını geliştirmede potansiyel bir müttefik olarak inceleniyor. Nedeni? Polifenol konsantrasyonu, bu organı çeşitli hasar biçimlerinden korumada faydalı olabilecek anti-inflamatuar ve rejeneratif etkiler sağlar.

Bu bağlamda, Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde paylaşılan farelerde yapılan bir araştırma, kırmızı adaçayı özlerinin alkolün neden olduğu karaciğer hasarına karşı hepatoprotektif potansiyele sahip olduğunu buldu. Oxidative Medicine and Cellular Longevity’de yapılan başka bir çalışma, bu bitkide bulunan salvianolik asidin, hepatositleri asetaminofen doz aşımının neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olduğunu buldu.

Bu arada Drug Design, Development, and Therapy, salvianolik asit A’nın karaciğer dokusunun ölümüyle karakterize bir hastalık olan siroza karşı koruma sağladığını bildirdi. Şimdilik daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Diyabet

Danshen’in anti-diyabetik özellikleri de araştırmanın odak noktası olmuştur. Kan dolaşımını, vaskülarizasyonu ve aşırı iltihabı iyileştirme kabiliyeti nedeniyle, bu hastalığın komplikasyonlarını önlemek için iyi bir adjuvan gibi görünmektedir.

Phytomedicine’de yapılan bir çalışmada araştırmacılar, Salvia miltiorrhiza’nın diyabetin önlenmesi ve tedavisi için yeni bir stratejiyi temsil edebileceği sonucuna vardılar. Bulgularına göre bitki, yüksek kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Yine de, güvenliğini değerlendirmek için daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Çocuklarda ve Ergenlerde Diyabet

Kırmızı adaçayı riskleri ve kontrendikasyonları

Kırmızı adaçayı takviyeleri, tüketim ölçülü olduğu sürece çoğu insan için genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, sindirim rahatsızlığı, iştah azalması ve kas kontrolünün kaybı (nadir durumlarda) gibi yan etkiler gözlemlenmiştir.

Bitkinin bazı ilaçlarla etkileşime neden olabileceğini not etmek önemlidir. Daha kesin olmak gerekirse, aşağıdakilerle eşzamanlı tüketiminden kaçınılmalıdır:

  • Warfarin ve diğer antikoagülan ilaçlar
  • Kalsiyum kanal blokerleri
  • Digoksin

Güvenlik ve etkililik seviyeleri hakkında yeterli araştırma yapılmadığından, genel tavsiye onları herhangi bir ilaçla birlikte almaktan kaçınmaktır. Riskleri değerlendirmek için önceden bir doktora danışılmalıdır. Ayrıca, reşit olmayanlarda ve hamile veya emziren kadınlarda kullanımı kontrendikedir.

Kan pıhtısı. Bu bitkinin pıhtılaşmaya müdahalesi, antikoagülan ilaçlarla etkileşim anlamına gelebilir, bu nedenle onlarla kombinasyon önerilmez.

Kırmızı adaçayı nasıl tüketilir?

Piyasada kırmızı adaçayı kapsül, tentür, çay ve toz şeklinde bulunur. Bu sunumların her birinin kendi dozajı ve tüketim önerileri vardır. İstenmeyen etkilere maruz kalma riskine girmemek için bunlara bağlı kalmak önemlidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi

Ne hatırlamalı?

Asya kırmızı adaçayı, geleneksel Çin tıbbının iyi bilinen bir ilacıdır. Antiinflamatuar, antikoagülan ve antioksidan özellikleri için değerlidir. Tamamlayıcı bir ilaç olarak kullanılmasına rağmen, insanlar üzerindeki etkilerini ve güvenliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bu nedenle ölçülü ve tercihen tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır. Hiçbir koşulda bir sağlık profesyoneli tarafından reçete edilen tedavilerin yerine geçmez. Almadan önce farmakolojik etkileşimlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi Ciddiyetine bağlı olarak kesik ve sıyrıkları tedavi etmek için çeşitli yöntemler vardır. Yüzeyselse ve cilt temiz tutulursa yara kendi kendine iyileşir. Daha fazla oku »

La entrada Kırmızı Adaçayı: Özellikleri, Kullanım Alanları ve Faydaları aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/kirmizi-adacayi-ozellikleri-kullanim-alanlari-faydalari/

Bu içeriği paylaş