KBB Uzmanlarına Göre Her On Kişiden Biri İşitme Kaybı Yaşayabilir 2021
  • 26 Temmuz 2021
  • 293

Yüksek seslere maruz kalma, kulağa zarar veren ilaçların kullanımı ve kötü beslenme gibi riziko etmenleri ortadan kaldırılmazsa, önümüzdeki 30 senede her on kişiden biri duyma kaybı yaşayabilir, başka bir deyişle duyma duyusunu kaybedebilir.

Ispanyalı Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği (SEORL-CCC) bunu her sene 3 Mart’ta kutlanan 2021 Dünya Duyma Gününde belirtti.

Uzmanlar, Dünya Sıhhat Örgütünün (WHO) verilerine göre dünya genelinde 34 milyon çocuk ve 432 milyon yetişkinin duyma kaybı yaşadığını ve bunların %60’ının önlenebilir nedenlere bağlı olduğunu müdafaa ediyorlar.

Bu kuruluşa göre, 2050 seneye kadar rakam 900 milyona çıkabilir, bu da her on kişiden birinin duyma kaybı yaşayabileceği ve hem de duyma duyusunu kaybedebileceği mananına gelir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Biyonik Kulak Nedir?

Gençler duyma kaybı riskiyle karşı karşıya

WHO, eğlence ortamlarında sık sık yüksek seslere maruz kaldıkları için takriben 1,1 milyar gencin ciddi duyma kaybı rizikosu altında olduğunu belirtmektedir. 12 ila 35 yaş arasındaki insanlar bu tür uyaranlara en çok maruz kalanlardır.

SEORL-CCC’nin Otoloji Komisyonu başkanı Dr. Luis Lassaletta, gençler arasında yüksek gürültü düzeylerinin riskleri ile ilgili farkındalık yaratmanın kolay olmadığına dikkat çekti. Bir hayli genç, gece kulüpleri, barlar ve konserler gibi yüksek ses düzeyi olan yerlerde zaman geçiriyor.

Aynı şekilde kulaklık kullanımı ve daimi cep telefonu kullanımı da risk etkenleridir. Uzmanlar, sadece ses yüksekliğinin değil, bu arada bu aletlere maruz kalma müddetinin de ehemmiyetli olduğunu izah ediyor.

çocuğun kulağını kontrol eden doktor Gençler duyma duyusunu kaybetme riski en büyük olan gruptur.

Duyma, besinler ve ilaçlar

Kötü beslenme, her yaşta duyma kaybını etkileyen başka bir etkendir. Günümüzde yayınlanan araştırmalar, bilhassa yaşlı insanlarda şeker ve bira gibi kimi içkili içeceklerin tüketimini sağırlıkla ilişkilendiriyor.

SEORL-CCC’nin Odyoloji Komisyonu başkanı Dr. María José Lavilla, yüksek kolesterol düzeylerinin, obezitenin ve diyabetin de insanların duyma duyusunu kaybetmesine kapı aralayabileceğine dikkat çekti. Içkili içeceklerin, sigaranın ve hareketsiz bir hayat tarzının tüketiminden söz etmiyoruz dahi.

Aynı şekilde uzman, sık uyuşturucu kullanımının da duyma kaybı ile ilişkili olduğunu belirtmiştir. İbuprofen, aspirin, diüretikler ve aminoglikozit grubundan antibiyotikler gibi ilaçlar ototoksik olarak kabul edilir. Bu yüzden bunları dikkatli tüketmelisiniz.

kulak doktoru Bir profesyonelle yapılan periyodik kulak kontrolleri, rastgele bir farklığı erkenden belirleyebilir.

Çocuklarda tedbire

15 yaş altı kişilerde görülen duyma kaybı olaylarının %60’ı önlenebilir nedenlere bağlıdır. Nüfusun bu kesiminde bu meselesi önlemek için bir takım temel tedbirlerin alınması bilhassa ehemmiyetlidir.

En ehemmiyetli şey gebelikte anne sıhhatine dikkat etmek ve çocukları küçüklük çağı hastalıklarına karşı aşılamaktır. Sağırlık olaylarının %31’i kızamık, kabakulak ve diğerleri gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Buna karşılık, %17’si erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve perinatal asfiksi ile alakalıdır.

Çocuğunuzu orta kulak irini için test ettirmek ve periyodik kulak kontrolü yaptırdığından emin olmak da ehemmiyetlidir. Erken teşhis, rehabilitasyonu ve prognozu ehemmiyetli ölçüde iyileştirir.

Burada daha fazla bilgi edinin: Dış Duyma Kanalı Ekzostozları: Cerrahi Olarak Alınmaları

Duyma duyunuza dikkat etmek için atabileceğiniz kolay adımlar

Bir hayli ses aleti, “ses ödeneği” isimi verilen bir işlev içerir. Bu, güvenli olmayan duyma ortamlarına girdiğinizde dinleme alışkanlıklarını izleyen ve ikazlar veren bir yazılımdır. WHO-ITU standardı, tüm aletlerin bu işleve sahip olmasını önerir.

Benzer şekilde, WHO, insanların kendilerini her yaşta ve her ortamda yüksek gürültü düzeylerine maruz bırakmamalarını önermektedir. Gerekirse, güvenlik kulaklıkları veya kulak tıkaçları kullanmalısınız. Düzenli kulak kontrolleri de olası problemlerin erken tespiti ve rehabilitasyonuna imkan sağladığı için çok ehemmiyetlidir.

Duyma Kaybı: Belirtileri ve Rehabilitasyonu Duyma Kaybı: Belirtileri ve Rehabilitasyonu Duyma kaybı, duyma bozukluğunuz olduğu ve doğru duyamadığınız vaziyettir. Aslında, doğru duymak için vücudunuzun atması şart olan birkaç adım vardır. Daha fazla oku »

La entrada KBB Uzmanlarına Göre Her On Kişiden Biri Duyma Kaybı Yaşayabilir aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş