Kadınlarda Kalp Hastalığı Nasıl Önlenir? 2022
  • 28 Eylül 2022
  • 140

Kadınlarda başlıca ölüm nedenlerinden birinin kalp hastalığı olduğu tahmin edilmektedir. Her iki cinsiyeti de eşit olarak etkilediği doğru olsa da, kadınların dikkate alması gereken ve bunları önlemeye yardımcı olabilecek bazı durumlar vardır. Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?

Kalp hastalığı sadece erkeklere özgü bir şey değildir. Aslında Dünya Sağlık Örgütü, kadınlarda en fazla ölüme neden olan hastalıkların kalp ve damar hastalıkları olduğunu belirtmektedir. Ne yapabiliriz? Bu hastalıklardan korunmak için yaşam tarzımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?

Kadınları en çok etkileyen kalp hastalıkları

Aşağıdaki hastalıklardan herhangi birinin semptomlarını yaşıyorsanız, en acil önlem, teşhis koymak ve izlenecek tedaviyi belirtmek için bir doktora veya kardiyologa başvurmaktır.

1. Damar sertliği

damar sertliği

Arterioskleroz, kanın kalbe taşınmasından sorumlu olan arterleri kademeli olarak tıkayan doku ve kolesterol birikiminden kaynaklanır. Zamanla, sadece sertleşmekle kalmaz, aynı zamanda kanın girmesi için zar zor yer bırakırlar.

Sonuç olarak, kan akışı çok daha azdır ve sonunda kalp iskemi denilen şeyden muzdariptir. Kan kalbe ulaşmazsa, kalp krizine yol açar.

Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir?

Kadınlar için sorun, bazen kalp sorunlarının başka şeylerle karıştırılmasıdır. Erkekler sol kolda ani bir ağrı hissedebilirken, kadınlar diğer semptomların yanı sıra baş dönmesi, aşırı yorgunluk, sırt, boyun veya mide ağrısı gibi kalp hastalığının semptomlarını daha yaygın bir şekilde yaşarlar.

Popüler inanışa göre önemli bir işaret boyundaki damarlara bakmaktır. Ayak bileklerinin şişmesine ek olarak boyun damarları da şişerse, acilen bir doktora görünmek gerektiği söylenir. Her durumda, risk altındaysanız ve bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız bir kardiyoloğa danışmaktan çekinmeyin.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Kalp Krizi İçin İlk Yardım Nasıl Yapılır?

2. Kırık kalp sendromu veya stres kardiyomiyopatisi

Bu hastalık kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Çok yüksek düzeyde duygusal stres ile ilişkilidir. İş, ev, çocuklar ve hatta hasta bir aile üyesine bakmak bile kadınların yoğun stres yaşamasına neden olur.

Bu kardiyomiyopatide, kalbin sol ventrikülünün aşırı uyarılması ve şişmesi, küçük bir işlev bozukluğuna neden olur. Her durumda ölümcül değildir, kalp krizi kadar ciddi de değildir, ancak zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için dikkate alınması gerekir. Genel olarak, iyi bir prognoza sahiptir.

Kadınlarda ne gibi belirtiler gösterir?

Semptomlar kalp krizine çok benzer. Genel durumunuza dikkat etmelisiniz. Abartılı bir yorgunluk hissediyor ve nedenini bilmiyor musunuz? Mideniz bulanıyor ve mideniz ve üst karnınız mı ağrıyor? Eğer öyleyse ve siz de çok stresli bir dönemden geçiyorsanız, doktorunuza görünün.

Menopozda kalp hastalığı

sıcaktan bunalan elinde yelpazesi olan kadın

Kalp hastalığı ve menopoz arasındaki ilişki çok yakındır. Kadınlarda östrojenin mükemmel bir işlevi olduğunu unutmamalıyız: diğer görevlerin yanı sıra kan kolesterol seviyelerini düzenleyerek insanları kalp hastalıklarına karşı korur.

Bununla birlikte, menopoz geldiğinde ve östrojen seviyeleri düştüğünde, bilimsel araştırmalar kardiyovasküler riski artıran belirli durumlar olduğunu doğrulamaktadır. Örneğin, kan damarlarının duvarlarında değişiklikler meydana gelir, sertleşirler, aterosklerotik plaklar oluşur ve kan pıhtıları görünebilir.

Aynı şekilde daha önce de bahsedildiği gibi kolesterolde de değişimler başlar. Esas olarak, sözde ‘ kötü kolesterol ‘ (LDL) yükselir.

Ayrıca okuyun: Kadınlarda Migren: Sebepleri ve Tedavisi

Kadınlarda kalp krizi erkeklerden farklı

Kadınlarda kalp hastalığını önleyin

Menopozun gelişi, kadınlarda onları kalp hastalığına karşı daha savunmasız hale getiren değişikliklere neden olur. Östrojen seviyelerindeki düşüş, bu değişikliklerde belirleyici bir faktördür.

Kadınların menopozda kalp hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak hepsinden önemlisi, yapılan araştırmalara göre duygusal faktörler nedeniyle kalp krizi geçirdikten sonra iyileşme süreci daha yavaş olan kadınlar da var.

Ağırlaştırıcı faktörlerden biri, kadınların semptomları tanıması ve doktora gitmesinin daha uzun sürmesidir. Yorgunluk, kas ağrısı veya mide rahatsızlığını, yardım isteyenin kalp olduğunu bilmeden diğer hastalıklarla ilişkilendirmek yaygındır.

Kadınlarda kalp hastalığını önleme

çimlerde yatan kadın Duygusal sağlığınıza ve stresli durumlarınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Kadınlarda genellikle birçok kalp hastalığının nedeni bunlardır.

Aşağıda, bilime ve genel anlamda bir kişinin refahını iyileştirmeye katkıda bulunan bazı alışkanlıkları da listeleyeceğiz. Belirli bir durumunuz veya kronik bir hastalığınız varsa, bir doktora danışmak en iyisidir.

  • Her gün meyve ve sebze yiyin: Her gün meyve ve sebze yemeye çalışın. Tuzlu oldukları için paketlenmiş sebzelerden kaçının. İyi bir alternatif, sebzeleri buharda pişirmek ve zeytinyağı ile tatlandırmaktır.
  • Kardiyovasküler sağlık için verimsiz olduğu kanıtlandığı için tuz tüketiminizi sınırlayın.
  • Tahıllar – ve daha da iyisi, kepekli tahıllar – özellikle pirinç, buğday ve çavdar – sağlığın anahtarıdır.
  • Kuruyemiş: Uzmanlar, kardiyovasküler sağlığı desteklediği için düzenli olarak fındık tüketilmesini önermektedir.
  • Daha fazla balık tüketin ve kırmızı et tüketiminizi azaltın: Sardalya, uskumru, ton balığı ve somon balığı sağlıklı omega 3’e sahiptir. Bu nedenle kırmızı et alımınızı azaltmanız ve bu tür balık tüketimini artırmanız önerilir.
  • Sigara içmekten kaçının ve alkol ve şekerli içeceklerin tüketimini azaltın veya ortadan kaldırın.
  • Günde beş öğün, iyi bir kahvaltı, hafif bir akşam yemeği yemeye çalışın ve öğünler arasında atıştırmaktan kaçının. Bunların genel kurallar olduğunu unutmayın. Diyetinizle ilgili kesin yönergeler için bir beslenme uzmanına danışın.
  • Kan basıncına dikkat edin.
  • Kan şekeri seviyenizi izleyin.
  • Günde en az yarım saat egzersiz yapın; WHO’nun bu konudaki tavsiyesi budur.
  • Özellikle fazla kiloluysanız veya ileri yaşınız varsa düzenli tıbbi kontroller yaptırın.
  • Duygusal hayatınıza dikkat edin, stres ve kaygıyı azaltın.

Son olarak, bunların genel nüfus için kilit noktalar olduğunu ve sağlık durumunuza göre ihtiyaçlarınızın değişebileceğini hatırlatmak isteriz. Herhangi bir rahatsızlığı veya ağrıyı zamanında tespit etmek, mümkün olan en kısa sürede doktora gitmenize ve büyük komplikasyonları önlemenize yardımcı olacaktır. Kadınlarda Kalp Hastalıklarının Belirtileri Kadınlarda Kalp Hastalıklarının Belirtileri Kadınlarda en sık görülen kalp hastalıkları nelerdir? Belirtileri nelerdir ve bunları nasıl önleyebiliriz? Onları burada öğrenin! Daha fazla oku »

La entrada Kadınlarda Kalp Hastalığı Nasıl Önlenir? aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/kadinlarda-kalp-hastaligi-nasil-onlenir/

Bu içeriği paylaş