İyi Arkadaş Edinmenin Yolları 2022
  • 28 Eylül 2022
  • 116

Toplumumuz genelde romantik ilişkilere odaklanan bir yapıya sahip ve bu nedenle bizim için doğru olan kişiyi bulmanın bizi mutlu ve tamamlanmış yapacağını düşünüyoruz. Ancak araştırmalara göre psikolojik sağlığımız için arkadaşlar aslında çok daha önemli durumdalar. Arkadaşlar hayatımıza neredeyse her şeyden daha fazla mutluluk katıyorlar.

Arkadaşlığın zihin sağlığı ve mutluluk üzerinde çok büyük bir etkisi var. İyi arkadaşlar stresi azaltmaya, keyif sağlamaya, yalnızlığı ve izolasyonu önlemeye yardımcı oluyorlar. Yakın arkadaşlıklar geliştirmek fiziksel sağlığımız üzerinde de güçlü etkilere sahip. Sosyal bağların yoksunluğu sigara içmek, çok alkol tüketmek kadar risk oluşturabilir veya hareketsiz bir yaşam tarzına sebep olabilir. Arkadaşlar uzun yaşamla bile bağlantılılar. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre fiziksel aktiviteye ek olarak zengin bir arkadaş ağına sahip olmak, yaşamınıza yıllar ekleyebiliyor.

Ancak yakın arkadaşlıklar bir anda oluşmuyorlar. Pek çoğumuz insanlarla tanışma ve kaliteli bağlar geliştirme konusunda zorlanıyoruz. Durumunuz veya yaşınız ne olursa olsun, yeni arkadaşlar edinmek, eskileri ile tekrar bağ kurmak ve sosyal hayatınızı, duygusal sağlığınızı ve genel sağlığınızı iyileştirmek için asla geç değil.

Arkadaşlıkların Faydaları

Arkadaşlıklar geliştirmek ve korumak zaman ve efor gerektirir ancak sağlıklı arkadaşlıklar şu konuda fayda sağlayabilirler:

Ruh halinizi iyileştirir: Mutlu ve pozitif arkadaşlar ile vakit geçirmek ruh halinizi iyileştirebilir ve gelecek için fayda sağlayabilir.

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir: Fit kalmaya da çalışsanız, sigarayı bırakmaya da uğraşsanız veya yaşamınızı bir şekilde iyileştirmek için de çaba gösterseniz, bir arkadaşınızın size verdiği cesaretlendirme iradenizi güçlendirebilir ve başarı şansınızı arttırabilir.

Stres ve depresyonu azaltır: Aktif bir sosyal hayata sahip olmak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve izolasyonu azaltmaya yardımcı olabilir, böylece depresyon ihtimalini azaltır.

Size zorlu zamanlarda destek olur: Problemlerinizi paylaşacak birisinin olması sayesinde arkadaşlarınız ciddi hastalıklar, iş veya sevdiklerinizin kaybı, ilişki problemler ve diğer zorlukları aşmanızda size yardımcı olabilirler.

Yaşlandıkça destek sağlarlar: Siz yaşlandıkça, emeklilik, hastalıklar ve sevilen insanların ölümü kendinizi izole olmuş gibi hissetmenize sebep olabilir. Arkadaşlık ve destek için başvurabileceğiniz insanların olduğunu bilmeniz size yaşlandıkça bir amaç verebilir ve depresyona, engellere, zorluklara ve kayıplara karşı bir tampon olabilir.

Öz değerinizi güçlendirir: Arkadaşlık iki uçlu bir tüneldir. Bir tarafında vermek, diğer tarafında almak vardır ve vermek kısmı öz değerinize dair algınızın iyileşmesini sağlayabilir. Arkadaşlarınızın yanında olmak hayatınıza amaç sağlayabilir ve ihtiyaç duyulduğunuzu hissedebilirsiniz.

Online Arkadaşlar Neden Yeterli Değiller?

Teknoloji son yıllarda arkadaşlığın tanımını değiştirdi. Bir tuşa basarak bir arkadaş ekleyebiliyor veya yeni bir bağlantı elde edebiliyoruz. Ancak yüzlerce online arkadaş sahibi olmak bireysel olarak zaman geçirebileceğiniz bir tane yakın arkadaşa sahip olmakla aynı şey değildir. Online arkadaşlar kriz zamanlarında size sarılamaz, hasta olduğunuzda ziyaret edemez veya mutlulukları sizinle kutlayamazlar. En önemli ve güçlü bağlantılarımız yüzyüze olduğumuzda ortaya çıkarlar. Bu nedenle sadece online değil, gerçek hayatta da bağlantıda kalmayı öncelik yapmalısınız.

Bir Arkadaşta Neler Olmalı?

Bir arkadaş, güvendiğiniz, derin bir anlayış ve iletişimi paylaştığınız kişidir. İyi bir arkadaşta şu özellikler olacaktır:

  • Hayatınızda olan bitenlere, söylediklerinize ve düşündükleriniz ve hislerinize gerçek bir ilgi gösterir.
  • Sizi olduğunuz gibi kabul eder.
  • Sizi yargılamadan ilgiyle dinler, nasıl hissedip düşüneceğinizi söylemez, konuyu değiştirmeye çalışmaz.
  • Sizinle kendine dair şeyler paylaşmaktan memnundur.

Arkadaşlık iki yönlü olduğundan bir arkadaş desteklemekte ve kabullenmekte sorun yaşamadığınız, bir güven ve sadakat bağı paylaştığınız kişi olmalıdır.

Arkadaşlığın Nasıl Göründüğüne Değil, Nasıl Hissettirdiğine Odaklanın

Bir arkadaşlıktaki en önemli özellik, onun size nasıl hissettirdiğidir. Yüzeysel olarak nasıl göründüğü veya başkalarının ne düşündüğü değildir. Kendinize şunları sorun:

  • Bu kişiyle zaman geçirince daha iyi hissediyor muyum?
  • Bu kişiyleyken kendim gibi olabiliyor muyum?
  • Güvende mi hissediyorum yoksa söylediklerime dikkat mi etmem gerekiyor?
  • Kişi destekleyici mi, bana saygıyla mı yaklaşıyor?
  • Bu kişi güvenebileceğim birisi mi?

Eğer bir arkadaşlık iyi hissettiriyorsa, iyidir. Ancak arkadaşınız sizi kontrol etmeye çalışıyor, eleştiriyor, bonkörlüğünüzü suistimal ediyor, hayatınıza gereksiz drama ve negatif etkiler getiriyorsa, arkadaşlığı tekrar değerlendirmek gerekir. İyi bir arkadaş değerlerinizden taviz vermenizi, onunla her konuda anlaşmanızı ve kendi ihtiyaçlarınızı görmezden gelmenizi gerektirmez.

Daha Dost Canlısı ve Sosyal Olmak İçin İpuçları

Eğer içe dönük veya utangaç biriyseniz, kendinizi sosyal olarak ortaya koymak zor olabilir. Ancak yeni arkadaşlar edinmek için illa ki dışadönük veya partici bir insan olmanıza da gerek yok.

Kendinize değil başkalarına odaklanın: Başka insanlar ile bağ kurmanın temellerinden birisi onlara ilgi göstermektir. Başka birinin düşüncelerine, duygularına, deneyimlerine ve görüşlerine gerçekten ilgi gösterdiğinizde, bu belli olur ve sizi bunun için severler. İnsanların ilgisini çekmek yerine onlara ilgi gösterirseniz çok daha fazla arkadaş edinebilirsiniz. Eğer başka bir insan hakkında içten bir merağınız yoksa, bağ kurmaya çalışmayın.

Özen gösterin: Akıllı telefonunuzu kapatın, diğer dikkat dağıtıcılardan uzak durun, o kişiyi gerçekten dinlemeye çalışın. Söylediklerine, yaptıklarına ve sizinle etkileşimlerine özen göstererek, onları kolayca tanıyabilirsiniz. Az bir efor çok yol aldırır. Örneğin onun tercihlerini, size söyledikleri anılarını ve hayatlarında olan bitenleri iyi kavrayın.

İlgiyi Değerlendirmek

Arkadaşlık iki kişiliktir ve bu nedenle karşınızdaki kişinin yeni bir arkadaş arayıp aramadığını doğru değerlendirmek önemlidir.

  • Sizin hakkınızda soru soruyor mu, daha fazla tanımak istiyor mu?
  • Yüzeysel sohbetler haricinde kendine ait şeyler de söylüyor mu?
  • Onu gördüğünüzde tüm dikkatini size veriyor mu?
  • Birlikte vakit geçirmek ve iletişim bilgisi paylaşmak için ilgi gösteriyor mu?

Eğer bu sorulara evet cevabı veremiyorsanız, bu kişi sizden hoşlansa bile arkadaşlık için şimdilik en iyi seçenek olmayabilir. Bunun pek çok sebebi olabilir ve bu nedenle şahsi algılamayın.

Yeni Arkadaşları Nasıl Edinmeli? Başlangıç Noktası Nedir?

Düzenli olarak yolumuzun kesiştiği insanlar ile arkadaş olma eğilimimiz vardır. Yani birlikte okula gittiklerimiz, çalıştıklarımız, yakınlarında yaşadıklarımız. Birisini ne kadar çok görürsek, bir arkadaşlık gelişme ihtimali o kadar artar. Bu nedenle potansiyel arkadaşlar ararken en sık dolandığınız yerleri düşünün.

Arkadaşlıktaki bir diğer büyük faktör ise ortak ilgi alanıdır. Bize benzer olan, ortak hobileri, kültürel yapısı, kariyeri ve yakın yaşlarda çocukları olan insanlarla daha fazla ilgileniriz. Keyif aldığınız ve değer verdiğiniz aktiviteleri düşünün. Benzer ilgilere sahip insanlarla nerede tanışabilirsiniz?

Yeni İnsanlarla Tanışmak

Yeni insanlar ile tanışmaya çalışırken, kendinizi yeni deneyimlere açmanız gerekir. Denediğiniz her şey başarıya ulaştırmaz ancak bu deneyimlerden bir şeyler öğrenebilir ve biraz eğlenebilirsiniz.

Gönüllülük yeni insanlarla tanışırken başkalarına yardımcı olmanın iyi bir yoludur. Gönüllülük aynı zamanda sosyal yeteneklerinizi düzenli olarak geliştirme fırsatı da sunar.

Bir kursa gitmek: Ortak ilgi alanlarına sahip insanlar ile tanışmak için kitap kulüpleri, spor kulüpleri gibi pek çok kulüp ve kursa gidebilirsiniz. Benzer ilgi alanlarına sahip insanlara ulaşabilirsiniz.

Köpek yürütün: Köpek sahipleri genelde köpekleri birbirlerini koklarken durur ve sohbet ederler. Eğer köpekler size göre değilse, barınak köpeklerini de yürütmek için gönüllü olabilirsiniz.

Sanat sergilerine, kitap etkinliklerine, müzik rezitallerine katılın: İnsanların toplu halde gittikleri pek çok etkinlik, benzer ilgi alanlarına sahip insanları birbirine çeker. Bu nedenle yakınlarınızdaki etkinliklere göz atın.

Bölgede yeni birisi gibi davranın: Hayatınız boyunca aynı yerde yaşamış olsanız da, mahallenizi keşfetmeye vakit ayırın. Şehrinize yeni gelen insanların ziyaret etme eğiliminde oldukları yerlere gidin. Buralarda yeni arkadaşlar edinme ihtimaliniz vardır.

Tanışıklıkları Arkadaşlığa Dönüştürmek

Hepimizin hayatında tanıdıklar vardır, bu kişiler gün içerisinde selam verip aldığımız veya internetten şakalar paylaştığımız kişiler olabilirler. Bu ilişkiler bazıları için yeterli olabilirler ancak biraz efor göstererek sıradan bir tanıdıklığı arkadaşlığa dönüştürebilirsiniz.

İlk adım kendinizi biraz açmaktır. Arkadaşlıklar yakınlık ile oluşturulurlar. Gerçek arkadaşlar birbirlerinin değerlerini, zorluklarını, hedeflerini ve ilgilerini bilirler. Bu nedenle normalde söyleyeceğinizden biraz daha kişisel bir şey söyleyin. En derin sırrınızı vermenize gerek yok ancak hava durumundan veya televizyon dizilerinden de daha derin bir şey olsun, karşınızdaki kişinin buna nasıl tepki verdiğine bakın. İlgi gösteriyor mu? O da kendine dair bir şeyler söylüyor mu?

Bir tanıdığı arkadaşa dönüştürmek için bazı diğer ipuçları ise şöyle:

Bir şeyler içmeye davet edin: Pek çok insan yeni arkadaşlar edinme konusunda biraz çekingendir. Buzu kıran kişi siz olun. İlk adımı atın ve tanıdığınıza bir şeyler içmek için bir davet gönderin.

İşe birlikte gidin: Eğer benzer yerlerde oturuyorsanız ve arabayla gidip geliyorsanız, tanıdığınızla ortak arabayla gitmeyi teklif edin. Birlikte düzenli zaman geçirmek birbirinizi tanımanıza yardımcı olur ve daha derin sohbetler sağlayabilir.

Eski arkadaşlarınızı sosyal medyadan bulun: Taşınınca veya iş değiştirince arkadaşlarınızın izini kaybetmek mümkün olabilir. Tekrar bağ kurmak ve bu online arkadaşları tekrar gerçek arkadaşlara dönüştürmek için sosyal medyadan konuşmak yerine bir çaya davet edin.

Arkadaş Edinmenin Önündeki Engelleri Aşmak

Bir şey istediğiniz arkadaşlıkları oluşturmanıza engel mi oluyor? Aşağıda bazı yaygın engeller ve onların üstesinden gelmenin yolları var.

Çok Meşgulseniz…

Arkadaşlık geliştirmek ve sürdürmek zaman ve emek gerektirir ancak çok meşgul olanlar bile arkadaş edinmek için yollar bulabilirler.

Takvimize yazın: Arkadaşlarınız için iş gibi takvimde yer ayırın. Haftalık veya aylık buluşmalar için otomatik bildirimler koyun. Ayrıca bir dahaki buluşmanın zamanını ayarlamadan buluşmayı sonlandırmayın.

İş ve özel hayatı karıştırın: Sosyalleşmeyi mecburen yapmak zorunda olduğunuz aktiviteler ile kombine etmeye çalışın. Buna spor salonuna, kuaföre veya alışverişe gitmek bile dahil olabilir. Mecburi işler üretkenliği sürdürürken birlikte vakit geçirme fırsatları yaratır.

Grup oluşturun: Arkadaşlarınızla teke tek vakit geçirecek kadar vaktiniz yoksa, birlikte bir arkadaş grubu oluşturun. Böylece arkadaşlarınızı birbirleriyle de tanıştırabilirsiniz. Elbette herkesin birbirine uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.

Reddedilmekten Korkuyorsanız…

Yeni bir arkadaş edinmek kendinizi ortaya koymayı gerektirir ve bu korkutucu olabilir. Özellikle de geçmişte ihanete uğradıysanız, travmanız varsa veya istismara uğradıysanız, yeni bir bağ kurmak güvensiz hissettirebilir. Ancak doğru terapist ile çalışarak gelecek arkadaşlıklar için bir güven temeli oluşturabilirsiniz.

Daha genel güvensizlikler veya reddedilme korkusu varsa, yaklaşımınızı değerlendirmek yardımcı olabilir. Herhangi bir reddedilmenin sizi sonsuza kadar rahatsız edeceğini mi hissediyorsunuz yoksa arkadaşsız kalmanın kaderiniz olduğuna mı inanıyorsunuz? Bu korkular genelde tatmin edici bağlantılar kurmanızı zorlaştırırlar ve kendini gerçekleştiren kehanet gibi olurlar. Kimse reddedilmekten hoşlanmaz ancak bununla sağlıklı şekilde başa çıkabilirsiniz:

  • Birisinin size ilgi göstermemesi ve sizinle takılmaması sizi şahsen reddettiği anlamına gelmez. Meşgul, dikkati dağılmış olabilir veya başka sorunları olabilir.
  • Birisi sizi reddederse, bu sizin değersiz olduğunuz anlamına gelmez. Belki kötü bir gün geçiriyordur. Belki sizin söylediğiniz şeyleri yanlış anlamıştır. Belki de iyi olmayan kişi odur!
  • Tanıştığınız herkesten hoşlanmazsınız ve bu karşılıklıdır. Sevgili olmak gibi arkadaş olmakta da bazen rakamlar önemlidirler. Eğer düzenli olarak tanıştığınız yabancılar ile selamlaşma ve bir kaç kelam etme alışkanlığınız varsa, reddedilmek daha az üzer. Her zaman başka bir kişi vardır. Bu nedenle uyuşmayan arkadaşlıkları zorlamak yerine gelecek için kaliteli bağlantılar kurmaya odaklanın.
  • Reddedilmeyi göz önünde tutun. Asla iyi hissettirmez ancak sandığınız kadar da kötü değildir. Başkalarının oturup sizden konuşup durma ihtimali düşüktür. Kendinizi suçlamak yerine denediğiniz için kendinizi tebrik edin ve bu deneyimden neler öğrenebileceğinize bakın.

Daha İyi Arkadaşlıklar İçin Kendiniz de Daha İyi Bir Arkadaş Olun

Yeni bir arkadaş edinmek yolun daha başıdır. Arkadaşlıkların oluşması ve derinleşmesi zaman alır ve bu nedenle yeni bağlantıları beslemeniz gerekir.

Sahip olmak istediğiniz arkadaş olun: Arkadaşınıza size davranmasını istediğiniz gibi davranın. Güvenilir, düşünceli, paylaşıma ve vakit harcamaya açık olun.

İyi bir dinleyici olun: Arkadaşınızı dinlemeye ve onu desteklemeye hazır olun.

Ona alan bırakın: Çok talepkar veya yapışkan olmayın. Herkesin yalnız vakit geçirmeye ve başka insanlarla görüşmeye ihtiyacı vardır.

Çok fazla kural ve beklenti oluşturmayın: Bunun yerine arkadaşlığınızın doğal olarak evrilmesine izin verin. İkiniz de kendine has bireylersiniz ve bu nedenle arkadaşlığınız muhtemelen öngördüğünüz noktaya değil başka bir noktaya varacaktır.

Affedici olun: Kimse mükemmel değildir ve her arkadaş hata yapabilir. Hiç bir arkadaşlık zorluklarla karşılaşmadan gelişmez ve bu nedenle sorunları beraber aşmanız ve hayata devam etmeniz gerekir. Bu genelde aranızdaki bağı da güçlendirir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/iyi-arkadas-edinmenin-yollari

Bu içeriği paylaş