iPhone 12 mini incelemesi 2021
  • 01 Nisan 2021
  • 295

Apple iPhone 12 Mini, piyasada bulunan en iyi akıllı telefonlar ile başa çıkabilen özel bir telefon ve amiral gemisi telefonlar kadar kuvvetli olabilmesine karşın boyutları da oldukça küçük sayılır.

iPhone 12’nin küçük bir sürümü gibi ve bu yüzden çok büyük boyutlarda telefon istemeyenler için de ideal hale geliyor.

iPhone 5S modelinden beri üretilmiş olan en küçük iPhone vaziyetinde ve bu yüzden özel bir yere sahip. Elbette büyük boyutlardaki Pro ve Pro Max modelleri kadar kuvvetli bir yapısı yok fakat iPhone’ların en son özelliklerine kavuşabilmek için de iyi bir alternatif.

5.4 inçlik Süper Ağ tabaka XDR OLED ekran teknolojisine sahip olan telefon, iPhone 11’de bulunan LCD ekrandan çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlıyor. Bilhassa HDR desteğine sahip videolar izlerken bunun farkına varabiliyorsunuz.

Ceramic Shield isimi verilen savunmalı camı sayesinde darbelere karşı da daha güçlü. 

A14 Bionic çipset sayesinde hemen hemen mükemmel bir şekilde çalışlıyor ve 12 megapiksellik arka kamerası iPhone 12 ile aynı performansa sahip. 

5G irtibat teknolojisine de sahip olan iPhone 12 Mini, desteklenen yerlerde çok hızlı mobil data akışına olanak sağlıyor.

MagSafe isimi verilen yeni bir teknolojiye sahip olan alet, böylelikle kablosuz şarj aletini veya diğer aksesuarları telefonun arkasına direk mıknatıs ile yapıştırmanızı sağlıyor.

Ancak bilhassa batarya ile ilgili beklentileri karşılamayabilir ve 64 GİGABYTE’lık depolama alanı ise son zamanlarda biraz yetersiz kalma rizikonuna sahip. 

Tek elle kullanılabilecek daha küçük bir iPhone arayanlar için biçilmiş kaftan olacaktır.

Tasarım

iPhone 12 Mini’nin tasarımı onun asal gücü zira küçük telefon pazarında çok fazla güçlü ve yeni alternatif bulunmuyor. iPhone SE gibi artık aktüel görünmeyen modellerden uzak durmak isteyenler için çok iyi bir alternatif olacaktır.

Tasarım olarak iPhone 12 ile neredeyse aynı ancak boyutlarının daha küçük olması sayesinde kullanımı daha rahat. Ayrı olarak bu küçük boyuta rağmen 5.4 inçlik bir ekranı sığdırabilmişler.

131.5 x 64.2 x 7.4 mm boyutlara sahip olan iPhone 12 Mini, 135 gramlık bir ağırlığa sahip ve çok hafif olmasa da vasati değerlere sahip.

Biraz daha keskin kenarlara sahip olması sebebiyle daha önceki iPhone modellerini akla getirebiliyor. Bu vaziyet herkesin hoşuna gitmeyebilir.

Telefonu tutması kolay ve diğer iPhone modelleri kadar premium hissettiriyor. İmalatında ucuz malzemeler kullanılmamışlar ve bunu hissedebiliyorsunuz. Başka bir deyişle iPhone 12 ile aynı seriden bir telefon kullandığınızı kolayca hissediyorsunuz.

Telefonun kasası alüminyum ancak arkası cam. Buna rağmen elden kayma gibi bir vaziyet yaşanmıyor. Fakat bu vaziyetten dolayı parmak izlerinizin kaldığını görmeniz olası.

Güç tuşu telefonun sağ bölümündeyken, sol bölümünde ise ses butonları var. Alt kenarında şarj soketi, hoparlörler ve iki tane de ızgara mevcut.

Renk seçenekleri arasında mavi, beyaz, kırmızı, yeşil ve siyah bulunuyor. 

MagSafe isimi verilen yeni teknoloji sayesinde aletin arkasında bir dizi mıknatıs bulunuyor ve böylelikle kılıflar, kablosuz şarj aletleri ve araç kitlerine bu mıknatıslar ile kolayca bağlanabiliyor.

Ekran

iPhone 12 Mini’nin çok iyi bir ekranı var ve şirket ilk kez Super Ağ tabaka XDR OLED teknolojisinden yararlanıyor. Bu teknoloji ile LCD ekranlar arasında çok ciddi farklar var.

Ekran 5.4 inç boyutlarında ve tek elinizi kullanarak ekranın her yanına erişmeniz olası.

1080×2340 ekran çözünürlüğüne sahip olması sayesinde iPhone 11’den daha iyi bir çözünürlük sunuyor. İnç başına 476 piksel düşüyor ve rastgele bir iPhone modelinde bulunan en yüksek görüntü keskinliğine sahip. 12 Pro ve Pro Max modellerinden daha keskin bir görüntü sunabildiği dahi söylenebilir. 

HDR10 teknolojisine sahip oaln ekran, bu teknoloji kullanılarak hazırlanmış muhtevaları görüntülerken karanlık ve aydınlık ayrıntıları daha iyi verebiliyor. Bilhassa iTunes veya Netflix üzerinden video izlerken dikkat çekici olacaktır fakat fotoğraflar da daha iyi görünüyorlar.

Android telefonların üst modellerinde artık 120 Hz’lik ekran yenileme hızı kullanılırken, ne yazık ki iPhone 12 Mini hala 60 Hz’lik bir ekran kullanmaya devam ediyor. Ekran konusunda en büyük dezavantajlardan birisinin bu olduğu söylenebilir.

Kamera

iPhone 12 Mini’nin kamerası temel olarak iPhone 11’e benziyor ama yeni teknolojilerden yararlanması onu öne çıkarıyor. Çünkü iPhone 12 ile aynı kameraya sahip. Bu nedenle daha küçük olmasına rağmen herhangi bir özellik kaybınız olmuyor.

12 megapiksellik standart geniş açılı kamerası f/1.6 diyaframa sahipken ve ultra geniş açılı 120 derecelik kamerası ise f/2.4 diyaframa sahip. Telefoto sensörü bulunmuyor ve bu nedenle yakınlaştırma yaptığınız fotoğraflar yeteri kadar etkileyici görünmeyebilirler.

Apple’ın kamera konusunda ne kadar hassas olduğu biliniyor ve bu nedenle genel olarak bu telefonda da kamera görüntü kalitesi muazzam durumda.

Düşük ışıktaki performans konusunda büyük geliştirmeler var. Düşük ışık ortamında bile telefon bu durumu saptıyor ve yeterince ışık almak için telefonu hareketsiz tutmanızı istiyor. Ancak 15 saniye kadar hareketsiz tutmanız bile gerekebilir ve bu müddet elde çekim yapmak için biraz uzun. Hareketli nesneleri gece çekimi ile çekmek de zor olacaktır.

Şayet neredeyse karanlık bir ortamdaysanız gece modu da zorlanacaktır ama kameranın gündüz gibi çekim yapması hala mümkün oluyor. Portre modunda ise oldukça iyi çalışıyor ve çok uğraşmaya gerek kalmıyor.

Kamerasının dokunma hissi biraz yavaş gibi gelebilir ama bunun sebebi Smart HDR 3 teknolojisinden yararlanması. Çünkü bu teknoloji kimi karelerde otomatik olarak çalışıyor. Yapay zeka ile çekilen şey saptayor ve belli bölgelerde en iyi neticeleri almak için kamera kendini optimize ediyor.

Video kaydı da oldukça sağlam durumda çünkü 4K görüntü kalitesinde 24, 30 ve 60 kare hızları ile çekim yapmak mümkün. Full HD kayıtlarda ise slow motion gibi tüm teknolojiler kullanılabilir durumda.

Buradaki en büyük değişim Dolby Vision HDR olarak görülüyor ve resimlerin çok daha renkli ve ayrıntılı olmasını sağlıyor. Video çekimine ehemmiyet verenler için iPhone 12 Mini’nin video çekim kalitesi tatmin edici olacaktır.

Ön kamerasında da 12 megapiksellik bir sensör var ve selfie ile müzakerelerde yüksek kalite sağlıyor. Kalitesi etkileyici ve portre modu da 3D derinlik sensörü sayesinde iyi çalışıyor.

Teknik Özellikler ve Performans

Aletin sahip olduğu teknik özellikleri listelemek gerekirse:

  • Ağırlık: 135g
  • Boyutlar: 131.5 x 64.2 x 7.4mm
  • Ekran boyutu: 5.4-inch
  • Çözünürlük: 2340 x 1080
  • Ekran yenileme hızı: 60Hz
  • Piksel yoğunluğu: 476ppi
  • Çipset: Apple A14
  • Hafıza: 4GB
  • Depolama alanı: 64GB / 128GB / 256GB
  • Arka kamera: 12MP + 12MP
  • Ön kamera: 12MP
  • Pil: 2227mAh

Aletin sahip olduğu A14 Bionic çipset, her türlü işin altından kalkabiliyor ve grafik olarak ağır olan oyunlarda dahi oldukça randımanlı vaziyette. 4 GİGABYTE RAM, diğer üreticiler ile karşılaştırıldığında az görünebilir ancak iPhone 12 için oldukça yeterli. 12 Pro modelinde 6 GİGABYTE RAM mevcut ve biraz daha hafıza gerektiren işler yapanlar için o model daha iyi olabilir.

Telefon 64 GİGABYTE, 128 GİGABYTE ve 256 GİGABYTE depolama alanı seçenekleri ile geliyor fakat bilhassa 64 GİGABYTE bölümü son zamanlarda biraz yetersiz kalabilir. Çok fazla alan isteyenler iPhone 12 Pro’nun 512 GİGABYTE’lık olabilmesinden dolayı oraya kayabilirler.

iOS 14.2 ile kutudan çıkan telefon, Apple’ın en son yazılımına sahip olmanızı sağlıyor. Ayrı olarak önümüzdeki bir kaç yıl süresince aktüelleme alacağı da net.

Pil Ömrü

iPhone 12 Mini’nin 2227 mAh kapasiteli bir pili bulunuyor ve pil ömrü daha önceki aletlere göre oldukça iyi vaziyette fakat yeniden de en iyi pil ömrüne sahip olacağını söylemek iyimserlik olur.

Alet tek bir şarjla bütün gün dayanabilir ancak fazla yoğun kullanımda akşam 10 gibi enerjisi bitebiliyor. Dolayısıyla her şey biraz da kullanımınıza bağlı.

Orta-yüksek yoğunluklu günlerde günün sonunu %20’lerde görebiliyor. Buna 4 saat 20 dakikalık bir ekran müddeti ve arkaplanda çalan müzik gibi çeşitli şeyler dahil. Haneden çıkmıyor ve mobil ağa bağlanmıyorsanız daha uzun dayanabilir.

Dolayısıyla gününüzün büyük bölümü dışarıda geçiyorsa gün ortasında bir kez şarj desteği ihtiyaç duyulan olabilir. Apple cihazın 15 saat boyunca video oynatabildiğini belirtiyor ama elbette bu cihazın depolama alanında bulunan videolar için geçerli.

20W hızlı şarj özelliğine sahip olan cihaz, 30 dakikada sıfırdan %60 düzeyine kadar şarj edebiliyor. Ancak bu hızlı şarj cihazını ayrı almak gerekiyor. Zati cihazın kutusundan şarj birimi de çıkmıyor. Yalnızca kablosu çıkıyor. 

Qi kablosuz şarj özelliği iPhone 12 Mini’de geri dönüyor ve iyi çalışıyor. Yarım saat içerisinde kablosuz olarak %12 şarj etmek mümkün. Bu hız diğer iPhone 12 modellerinden daha düşük ancak sebebi belli değil.

Pil ömrü mananında özellikle yoğun kullanım gerçekleştiren ve iş için kullananlar için yetersiz kalabilir ama sıradan günlük kullanımlarda yeterli olacağı kanısındayım.

iPhone 12 mini incelemesi yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş