İç Mekanda Kaktüs Bakımı 101: Çöl Sakini Bitkinize En İyi Yaşamı Nasıl Verebilirsiniz? 2021
  • 25 Ekim 2021
  • 210

Kaktüsler; dünyanın en zorlu, çorak ortamlarından kendilerini evlerinde hissederler. Su tutan gövdeleri ve balmumu kaplı derileri onları; döven bir güneş ışığı, dönen toz bulutları ve nadir yağmur suyu geçişleri dolu bir yaşama hazırlar.

Bu gerçek şu soruyu akla getirir: Sert, omurgalı bir bitki nasıl olur da rahat, sıcaklık kontrollü daireme uyum sağlayabilir? Cevap için, San Francisco merkezli Habitat Horticulture’da bir bahçıvan olan Gage Wiley’e, ev içi kaktüs bakımı konusundaki çalışması için başvurduk. İlk olarak da dikenli dış görünüşlerine rağmen kaktüslerin, piyasadaki en rahat ev bitkilerinden olduğunu öğrendik. Aşağıda Wiley’nin izniyle, iç mekan kaktüs bakımı 101’i irdeliyoruz.

1. İpucu: Her Şey İyi Aydınlatmayla İlgili

Alberta’dan Şili’ye uzanan kuru, sıcak çöllere özgü olan kaktüsünüzün iç mekan geçim kaynağı iyi aydınlatmaya bağlıdır. Wiley, “Kaktüsünüze ne kadar fazla ışık verebilirseniz o kadar iyi” diye vurgular. “Çoğu, tam güneşte veya güneşe yakın yerlerde büyür; bu nedenle kaktüsünüzü bir ev ofisinin karanlık bir köşesine koyarsanız sonu iyi olmaz.” Işınları en üst düzeye çıkarmak için özellikle güneye veya batıya bakan bir pencere önerir. Unutmayın: İç mekanlarda başarılı bir şekilde bitki yetiştirmek adına “her şey su ve ışık arasındaki dengeyle ilgilidir” diye ekler. “Daha fazla ışık, daha fazla su. Daha az ışık, daha az su.”

2. İpucu: Pencere Kenarınızı Temizleyin

Kaktüsler gündüzleri çöl sıcağına alışır; ardından geceleri serin, canlandırıcı sıcaklıklar gelir. Neyse ki pencere pervazları gün boyunca hem sıcak hem de soğuk sıcaklıkları abartarak bu dalgalanmayı taklit eder. Wiley, “Pencere pervazlarına yakın olmaları onlara, doğrudan güneşten ekstra ısı ve ayrıca geceleri de daha fazla sıcaklık düşüşü sağlar” diye ifade eder. Wiley, kaktüsünüzün ihtiyaçlarını kendinizinkinden önde tutmak istiyorsanız, bu ortamı taklit etmek için gün boyunca ısıtıcıyı çalıştırmanızı ve geceleri sıcaklıkların düşmesine izin vermenizi önerir. İçiniz rahat olsun, “tipik bir evde bulunan gündüz ve gece sıcaklıkları gayet uygundur.”

3. İpucu: Saplar Sönükse, Sulama Zamanı

kaktüs sulamakaktüs sulama

Çoğu bitki açık dehidrasyon yani susuzluk belirtileri gösterirken, kaktüs biraz daha derinliklidir. “Diğer bitkiler dramatik bir şekilde solar ya da toprağın kuru olduğunu görebilirsiniz. Ancak bir kaktüste ideal olarak toprak her zaman kurudur – kafa karıştırıcı olabilir” diye açıklar. Şöyle ki kaktüsünüz, özellikle H2O depolayan şişmiş gövdelerde, suya hazır olduğuna dair gizli ipuçları verecektir. “Kaktüsünüz susuz kalmaya yaklaştıkça, dokularındaki su deposuna dalmaya başlayacaktır” diye altını çizer. “Bu olduğunda, dolgun saplar biraz sönük görünecektir – işte o zaman sulamanız gerekir.” Birkaç ay gözlemledikten sonra kaktüsünüzün içsel programını öğrenecek ve ona göre bir rutin oluşturabileceksiniz.

İç Mekanda Kaktüs Bakımı 101: Çöl Sakini Bitkinize En İyi Yaşamı Nasıl Verebilirsiniz? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Yaşam üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş