Hyaluronik Asit Parlak ve Sağlıklı Saçlara Sahip Olmanızı Sağlayabilir mi? 2022
  • 12 Ağustos 2022
  • 171

Hyaluronik asit nemi cilde hapsedebilmesi ve sağlıklı bir doku oluşturabilmesi nedeniyle cilt bakımında çok gözde bir bileşen. Daha önceki araştırmalara göre hyaluronik asit UV ışınlarında maruz kalmaktan kaynaklanan erken cilt yaşlanmasını düzeltmeye de yardımcı olabiliyor.

Son zamanlarda bazıları ise onu başka bir amaç için kullanmaya başladılar: saçı kuru ve kırık halinden sağlıklı ve parlak haline döndürmek.

Hyaluronik Asit Serumu Nasıl Çalışır?

Hyaluronik asit molekülleri kendi ağırlıklarının 1000 katı kadar su tutabilirler ve bu nedenle nemi tutan veya çeken güçlü bir malzemedir.

Cilt bakımında temel bir malzemedir ancak son dönemlerde saç bakımı için de kullanılmaya başlandığını görmek mümkün.

Hyaluronik Asidin Saç Üzerindeki Etkileri Cilt ile Aynı mı?

Her bir saç telinde keratin parçacıkları ve bunun yanında makrofibriller, korteks ve kabuklar gibi yapısal bileşenlerden oluşan katmanlar vardır.

Sağlıklı, güçlü ve parlak saç telleri yumuşak ve düz uçlara sahiptirler ve nem içlerinde hapsolmuştur. Diğer yandan hasarlı ve solgun görünen saç tellerinde ise saç kökleri susuz kalmıştır ve üstteki kabuk kısımları kabarmıştır ve saça kötü bir doku vermiştir. Saç hassastır ve aşırı yıkamak, devamlı ısı uygulamak ve çevresel faktörler ona hasar verebilirler.

Hyaluronik asit saça uygulandığında çevreden nem çeker ve onu saça ekler, onun orada kalmasına yardımcı olur. Adeta bir sünger gibidir. Böylece kabarmaya engel olur, protein ve lipidlerin sağlıklı saçlar için ihtiyaç duydukları nem dengesini tutmaya ve korumaya yardımcı olur.

Bu nedenle serum halinde uygulandığında saç köklerinin kendisini de yumuşatmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur. Bu da daha yumuşak ve tok görünen saçlar elde etmenizi sağlar.

İyi bir cilt bakımı ürünü olarak zaten bilindiği için, saç derisine de iyi gelir. Genelde saç derimize cildimizin diğer kısımları gibi bir bakım yapmayız ancak o da cildin bir parçasıdır. Saç derisi ve cildimizin geri kalanı arasındaki temel fark, saç derisinde saçların yetişmesini sağlayan pek çok saç kökü bulunmasıdır. Saç derisinde aynı zamanda yağ üreten geniş bir ağ vardır. Bu ağ bir metro sistemi gibidir ve yağ iletir ve depolar, böylece derinin kaplanmasını, nemlenmesini, yumuşamasını ve korunmasını sağlar.

Son dönemlerde insanlar hyaluronik asidi de bir saç bakım ürünü olarak görmeye başladılar. Çünkü saçlarının da derileri gibi özene ihtiyacı olduğunu anladılar. Özellikle saç boyama, kimyasal uygulamalar ve sıcak cihazlar kullanmak bu ihtiyacın artmasına sebep oluyor. Hyaluronik asidin yanında seramitler ve gliserin de saç bakım ürünlerine ekleniyor ve böylece saçların onarımı ve nemlenmesi sağlanıyor.

Saçlarda Hyaluronik Asit Kullanımının Bir Riski Var mı?

Hyaluronik asidin hem ciltte hem de saçta kullanımı güvenlidir. İnsan bedeninde doğal yoldan oluşan bir molekül olduğu için alerjiye sebep olmaz ve tahriş etmez.

Hyaluronik asit içeren ürünler tüm saç türleri için uygundurlar. Normalde cilt bakım ürünlerinde bulunan bu bileşen, saçları cilt gibi derinlemesine nemlendirmeye yardımcı olur. Zira saç derisi de cildimizin bir parçasıdır ve saç ne kadar sağlıklı olursa, şekillendirildiğinde de o kadar iyi görünür.

Hyaluronik asit hassas, kırıklı ve kimyasal işleme uğramış saçlarda bile güvenle kullanılabilir.

Hyaluronik Asit Saç Bakımında Nasıl Kullanılır?

Hyaluronik asidi nemli yıkanmış saçlara uygulamak, saçlara doğru şekilde bağlanmasına yardımcı olacaktır. Saç yağları ve şekillendiriciler gibi nemin saç üzerinde kilitlenmesine yardımcı olur.

Hyaluronik saç ürünlerinin maliyeti her ne kadar çok fazla olmasa da, cilt için hazırlanmış ürünleri de saç üzerinde kullanabilirsiniz. Saç ve cilt bakımı ürünleri arasında formülasyon bakımından çok ciddi farklar yok ve bu nedenle ürüne bağlı olarak cilt için hazırlanmış hyaluronik asitli bir ürünü saçlarınız için kullanmanız da olası. Özellikle saf hyaluronik asit içeren ürünler bu konuda bir fark yaratmayacaklardır.

Sonuç Olarak

Uzmanlar saç bakım rutinine hyaluronik asidi eklemeyi öneriyorlar ve bu bileşen hem saç hem de cilt bakımı için kullanılabiliyor. İnsanlar arasındaki bu trend temelsiz değil ve sağlıklı saçlara ulaşma konusunda size yardımcı olabilir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/hyaluronik-asit-parlak-ve-saglikli-saclara-sahip-olmanizi-saglayabilir-mi

Bu içeriği paylaş