Hodgkin Dışı Lenfoma: Bilmeniz Gereken Her Şey 2021
  • 23 Temmuz 2021
  • 220

Hodgkin dışı lenfoma, lenfatik sistem hücrelerinden, bilhassa lenfositlerden meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kanser türü, onu diğer lenfoma grubu olan Hodgkin lenfomasından ayırt etmek için böyle adlandırılmıştır.

Hodgkin lenfoma ile Hodgkin dışı lenfoma arasındaki temel fark, onları oluşturan hücrelerin şekli ve özellikleridir. Bununla beraber, Hodgkin dışı lenfomadan söz ettiğimizde, değişik ur alt tipleri sunan bir gruba da atıfta bulunuyoruz.

En son istatistiklere göre, bu urlar tüm kanserlerin %4’ünü oluşturmaktadır. Tahminlere göre, geçen sene yetişkinler ve çocuklar da dahil olmak üzere takriben 77.000 kişiye Hodgkin dışı lenfoma teşhisi kondu.

Her yaşta ortaya çıkabilmesine karşın 65 yaşından sonra görülme sıklığı artar. Bu yazımızda bu kanser türü ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi izah edeceğiz.

Alakanızı çekebilir: Lenfatik Sistemi Temizlemek için 6 Tabii Tarif

Hodgkin dışı lenfoma nedir?

Hodgkin dışı lenfoma, söz ettiğimiz gibi, lenfositlerden kaynaklanan kanserdir. Lenfositler, vücudumuzda olan enfeksiyonlar ve diğer saldırganlıklarla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sistemi hücreleridir.

Tüm lenfomalar, vücutta lenfoid dokunun olduğu rastgele bir yerde başlayabilir. Bu doku asal olarak lenf düğümlerinde ve kemik iliğinde bulunur, ancak timusta, sindirim sisteminde ve benzeri yerlerde de bulabiliriz.

Aslında, Hodgkin dışı lenfoma bir hayli değişik tümör alt tipini kapsar. En sık kullanılan sınıflandırma Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) tarafından onaylanmıştır. Kaynaklandıkları hücre tipine göre değil, bu arada görünümlerine veya hücre belirteçlerine göre de sınıflandırılırlar.

Belirttiğimiz gibi, bu kanser artan yaşla beraber daha yüksek bir insidansa sahiptir. Bununla beraber, küçüklük ve ergenlik döneminde de birçok olay vardır. Ayrı olarak erkeklerde hafif bir baskınlık olsa da her iki cinsiyeti de hemen hemen eşit oranda etkiler.

Sézary belirtisi

Semptomları nelerdir?

Aslında, Hodgkin dışı lenfomanın teşhisi zor olabilir zira ürettiği semptomlar çok geneldir. Bu kanser türünün çok fazla spesifik belirtisi yoktur. Ancak kimi ikaz işaretleri kuşku uyandırabilir.

Boyutunun artması, kaynaklandığı alan için yaygındır, bu yüzden lenfatik sistemi bilmek ehemmiyetlidir. Kasık veya boyunda şişmiş lenf düğümleri olabilir veya karaciğer veya dalak palpe edilebilir.

Ek olarak, ekseriyetle ateş, kilo kaybı ve yorgunluk görülür. Ur lokalize bir yerde olduğunda, semptomlar başka bir uzuv veya yapının sıkışmasından kaynaklanabilir. Mesela, dalak büyüdüğünde genellikle sırt ağrısına kapı aralar.

Benzer şekilde lenfoma göğüste ise öksürüğe veya soluk almada zorlanmaya kapı aralayabilir. Bu nedenle tam fizik kontrol ve ihtiyaç duyulan testlerin yapılması her vakit ehemmiyetlidir.

lenfoma ve Sézary belirtisi

Alakanızı çekebilir: Kan Testi İle Kanseri Erkenden Teşhis Etmek Olası

Hodgkin dışı lenfoma nasıl rehabilitasyon edilir?

Hodgkin dışı lenfoma tedavi edilirken birçok etken dikkate alınmalıdır. Her şeyden önce, yavaş mı yoksa hızlı mı büyüdüğü ehemmiyetlidir. Yavaş büyüyen lenfomalar ekseriyetle daha iyi bir prognoza sahiptir.

Ur daha lokalize olduğunda ve çok saldırgan olmadığında erken teşhis edilirse, rehabilitasyon genellikle radyoterapiye dayanır. Bununla beraber, hızlı büyüdüğünde, kombinasyon kemoterapisi daha yaygındır.

Aslında, bu kanser türünün değişik alt türleri de dahil olmak üzere 5 senede %60’ın üzerinde bir sağkalım oranı vardır. Ancak erken teşhis çok ehemmiyetlidir. Bu nedenle, rastgele bir belirti fark ettiğinizde her zaman bir doktora müracaat etmelisiniz.

Kanser için İmmünoterapi: Bilmeniz Gerekenler Kanser için İmmünoterapi: Bilmeniz Gerekenler Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, kanser vaziyetinde hayatta kalmak için ehemmiyetlidir. Kanser için immünoterapi hakkında bilginiz var mı? Daha fazla oku »

La entrada Hodgkin Dışı Lenfoma: Bilmeniz Gereken Her Şey aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş