Hamilelikte Kanser: Bilmeniz Gerekenler 2021
  • 21 Temmuz 2021
  • 203

Gebelikte kanser olmak, bu güçlükle karşılaşan herkes için büyük bir kaygı kaynağıdır. Rehabilitasyona başlamadan önce çeşitli istikametleri değerlendirmek asaldır.

Gebelikle ilişkili kanser, doktorların gebelik esnasında veya doğumdan bir sene sonrasına kadar teşhis ettiği rastgele bir kanser hastalığıdır. Ancak bir takım uzmanlar müddeti bir seneden 6 aya indirmektedir.

Gebelik sırasında kanser teşhisi, baş edilmesi karmaşık ve ikilemli duygularla dolu bir vaziyettir. Gebelik, kişinin yeni bir hayat beklediği bir süreçtir. Bununla beraber, kanser gerçek bir tehdit oluşturmaktadır.

Gebelik esnasında kanserin yüksek komplikasyonu hasebiyle, nasıl başa çıkılacağını bilmek için çeşitli etmenlerin değerlendirilmesi çok ehemmiyetlidir.

Hastaların bilgiye ihtiyaç duyduğu konulardan bazıları şunlardır:

  • Izlemesi şart olan teşhis ve rehabilitasyon şeması nedir?
  • Gebelik anne için prognozu kötüleştirir mi?
  • Gebeliği sonlandırmak önerilir mi?
  • Ur fetüsü nasıl etkiler?

Bu yazıda, bu suallere bir göz atacağız.

Öğrenin: Gebelik Sırasında Ne Yemelisiniz?

Gebelik sırasında kanser için terapötik şema

Bu vaziyet olduğunda ana terapötik emel, fetüsü etkilemeden hastayı iyileştirmektir. Bununla beraber, bu ideal hedefe erişmek çoğunlukla çok zordur, bu yüzden bir hayli vaziyette en az zarara kapı aralayan istikamette inisiyatif almak gereklidir.

İlk trimesterde ve erken ikinci trimesterde kanser teşhisi konan vaziyetlerde annenin sıhhati öncelikli olmalıdır. Fetüsün ölümüne sebep olsa dahi hiçbir tedaviden kaçınılmamalıdır.

Bununla birlikte, hastayı yönlendirmek için kanserin tipini, merhalesini, mevzubahis tedaviyi ve her vaziyette gebelik merhalesini değerlendirmenin ehemmiyetini vurgulamak ehemmiyetlidir. Bu şekilde, detaylı ve net bilgiler alacak ve sonunda, inançlarına ve değerlerine göre en iyi olduğunu düşündüğü kararı verebilecek kişi olacaktır.

kontrolde gebe kadın

Gebeliğin hastalığa tesiri

Bu konuda karşıt görüşler olsa da, gebeliğin hastalığın tabii seyrini değiştirmediği fikri gittikçe daha manalı hale geliyor. Anne vücudunun yabancı bir cismin büyümesine müsaade ettiği mekanizma, bağışıklık sisteminin belirli bir miktar “müsamaha” gösterdiği mananına gelir.

Ur gelişimi için bu daha büyük serbestlik, güvenli tedavileri tasarılamanın anahtarı olabileceğinden, araştırmalarda daimi bir çalışma konusudur. Ancak, hamilelikte düzenli gebelik büyümesi tolere edilirken, neoplazi gibi gayri muntazam bir büyümeye müsaade edilmediği görülüyor.

Ayrı olarak okuyun: Kanserli Hücreler: Bilmeniz Şart olan Her Şey

Urun gebelik üzerindeki tesirleri

Ayrı olarak fetüs veya gebeliğin gelişimi üzerinde ehemmiyetli bir tesiri olduğu görülmemektedir. Düşük ve erken doğum oranı her iki vaziyette da benzerdir ve enfeksiyonlar, kanamalar veya vajinal doğumda zorluk gibi komplikasyonlar yalnızca lösemi ve rahim ağzı kanseri gibi bazı spesifik kanserlerde artar.

Bu yüzden, fetüsün seyrek etkilendiğini bilmek ehemmiyetlidir. İstatistikler, melanom oluşması vaziyetinde fetal komplikasyonların daha büyük ölçüde olduğunu göstermektedir.

Gebelikte kanser rehabilitasyonunun temeli

Bu hastalığın tedavisi dört ana seçeneğe dayanmaktadır:

  • Cerrahi operasyon: Bu, urun çıkarılmasını içerir.
  • Radyoterapi: Uzmanlar ilk trimesterde radyoterapiye karşı uyarıyorlar. Fetal gelişimde farklıklar, zeka geriliği ve iskelet farklıklarına kapı aralayabilir.
  • Kemoterapi: Hastalar, gebeliğin ilk üç ayında kemoterapiden, bilhassa metotreksat ve aminopterin gibi folat metabolizmasını değiştiren ilaçlardan kaçınmalıdır. Vinblastin veya doksorubisin gibi tek tip kemoterapi ile rehabilitasyon önerilir.
  • Biyolojik ajanlar.
hamile kadın ve doktor

Emzirme ve kanser

Doktorların çoğu, bebekleri olan ve kanser tedavisi görecek kadınların emzirmeyi bırakmalarını öneriyor. Meme kanseri vaziyetinde, meme operasyonu düşünülüyorsa, emzirmeyi durdurmak, memelere giden kan akışını azaltarak memelerin küçülmesini sağlar, bu da operasyona yardımcı olabilir.

Kanser rehabilitasyonunda kullanılan ilaçların çoğu anne sütüne geçebilir. Bu yüzden uzmanlar kemoterapi, hormon rehabilitasyonu veya hedefe yönelik tedavi görüyorsanız emzirmenizi önermezler.

Netice

Gebelikte kanser, çok değişik açılardan değerlendirme gerektiren çok sıkıntı verici bir vaziyettir.

Gebeyken, fetüsü negatif etkilemeden kanserden kurtulmak olasıdır. Ancak bu hassas bir durumdur ve bununla yüzleşmenin kolay olmadığını anlamalısınız.

Mevcut tüm seçenekler ile ilgili doktorunuza müracaat edin, sizin vaziyetiniz için hangisinin en uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacaklardır.

Kriyoablasyon: Meme Kanseri için Yeni Bir Rehabilitasyon Kriyoablasyon: Meme Kanseri için Yeni Bir Rehabilitasyon Kriyoablasyon, meme kanseri tedavisinde yeni bir tıp taktiği olmanın yanı sıra akciğer ve prostat kanseri için de iyi bir tercih olmuştur. Daha fazla oku »

La entrada Gebelikte Kanser: Bilmeniz Gerekenler aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş