Güneş Hasarı Tersine Çevrilebilir mi? 2021
  • 27 Temmuz 2021
  • 272

Gençliğin ilk senelerinde, pek çoğumuzun güneş deneyimi bronzlaştırıcılardan ibaretti. Bronzluk, ekseriyetle sıhhatli bir görünümün işareti olarak kabul edildi ve ne kadar bronz olursak o kadar iyi olduğunu düşündük. Şayet siz de önceden bronzlaştıysanız, güneş hasarı yaşadınız demektir.

Başlangıçta, bronz ten ehemmiyetli bir şey gibi görünmez. Ancak giderek, cilt problemlerini beraberinde getirir ve güneş hasarı daha çok bir mesele gibi görünmeye başlar. Yüzünüzde solmayan çiller ve daha sık kızarıklık fark edersiniz. Cildinizi pürüzlü hissedersiniz ve cilt tonunuz eşit değildir. Peki, cildiniz artık neden daha kötüye doğru değişmeye başlıyor?

Belki de “20’li ve 30’lu yaşlarımda bronzlaşacağım, yaşım ilerleyince bırakacağım” diye düşündünüz. Ancak, günümüzde fazla güneş görmemiş olmanız, güneşin zararlarından etkilenmeyeceğiniz mananına gelmez. Ve tüm bunlar, mükemmel bronzluk için senelerini harcayan ve dışarıda zaman geçirirken güneş kremi kullanmamış olan bizler için iyi bir haber değildir. Neyse ki, cildinizi güneşten savunmak ve hem de oluşmuş olan güneş hasarının ehemmiyetli bir bölümünü onarmak için çok geç değil!

Güneş Hasarı Nedir?

Bilhassa genç yaşlarımızda güneş kremi kullanmanın, şapka takmanın ve savunucu elbiseler giymenin ehemmiyetini çoğu kez unutuyoruz. Netice olarak, yaşlandıkça bu bölgelerde beklediğimizden daha fazla güneş hasarının tesirleri ile karşılaşıyoruz.

Güneşte biraz vakit geçirmek iyi bir şey olsa da, her güzel şey gibi onun da fazlası zarar olabilir. Güneşte çok uzun müddet zaman geçirirseniz, savunmasız cildinizi natürel yağlarından kurutur. UV ışınları da uzun vadede negatif neticelere kapı aralayabilir. Güneş hasarı; cilt kurumasına, güneş yanıklarına, ciltte pullanmalara, çillere, cilt kirlerine, foto yaşlanmaya ve kan damarlarının kırılgan hale gelmesine kapı aralar.

Bir doktor, cildinizi inceleyerek güneş hasarının tesirlerini doğrulayabilir.

Güneş Cildinizi Kurutabilir!

Sıcaklık ve nem arttığında, cildinizdeki yağ da yükselir. Ancak bu, aldatıcı olabilir. Yaz aylarında güneşin cildinizi kurutmasının kısa ve uzun vadeli yolları vardır.

Kısa süreli güneşe maruz kalmak, kötü bir güneş yanığına kapı aralayabilir ve uzun vadede foto yaşlanmaya kapı aralayabilir. Ancak, bu arada cildin bütünlüğünü de tehlikeye atar.

Amerika’da yapılan bir araştırmada, katılımcıların ciltleri 12,24 ve 60 günlük gruplar halinde güneşe maruz bırakıldı. Güneşin, hücreler arası güç, gerginlik ve uyum üzerinde zarar veren tesirleri olduğu bulundu. Aslında güneş, hücrelerin birbirine yapışma becerinini azaltarak ciltte daha fazla strese kapı araladı. Bu da, cildin strese karşı savunma kabiliyetini azalttığı mananına gelmektedir.

Kısa süreli maruz kalmak dahi, cildin dış tabakanındaki nem düzeylerini ehemmiyetli ölçüde azaltabilir ve ince kırışıklıklara sebep olabilir.

Güneş Işınları ve Kırışıklıklar

Güneşte fazla zaman geçirmek, cildinizi ciddi şekilde bozar. Uzun vadeli maruz kalmak; DNA hasarına, kolajen ve elastin kaybına, hücre yenilenme döngüsünün yavaşlamasına kapı aralar. Bu da daha derin kırışıklıklar, daha fazla pigment meselesi, kuru bir cilt görünümü ve hissi ile sonuçlanır. Ve çoğunlukla, cildin dermiş tabakasında bulunan su bağlayıcıları olumsuz etkiler.

Yaşlanma, doğal olarak cilt kuruluğuna ve ince çizgilere kapı aralar. Güneş hasarına bağlı cilt yaşlanmasında ise foto yaşlanma, ince çizgiler, koyu lekeler ve en büyük riziko olarak cilt kanseri gibi bir dizi cilt sorununa ek olarak, kuru ve solgun bir cilt görünümüne kapı aralar.

Nemli tutmak, cildinizi güneş kirleri ve yaşlanma belirtilerinden savunmasa da, görünümlerini azaltabilir. Peeling yaparak, ölü ciltleri çıkartabilirsiniz. Bu, kırışıklıların görünümünü de hafifletecektir. Ayrı olarak, ürünlerin cilde daha derine nüfuz etmesini sağlar.

Güneş yanıklarım oluyorsa ne yapmalıyım?

Her şeyden önce, iyi bir güneş kremine ihtiyacınız var. Açık hava etkinlikleri ve güneş alan yerlere yapılan gezilerde, ekstra güneş savunması sağlayabilirsiniz. Aldığınız güneş kreminin üzerinde yazan SPF, ürünün sizi güneşin ışınlarından ne kadar iyi savunacağını söyler.

SPF ne kadar yüksek olursa, savunma miktarı da o kadar yüksek olur. Yaz-kış herkes en az 30 SPF’li bir güneş savunucu kullanmalıdır. Yaz aylarında, daha da yüksek SPF’li bir güneş kremi kullanmalısınız.

Güneşten uzak durmak, güneş yanıklarından savunmanın en iyi yoludur. Ancak çoğumuz düzenli olarak dışarı çıkarız. Bu yüzden, güneş yanıklarını önlemek için, dışarı çıktığınızda şu tedbirleri alabilirsiniz:

  • Her zaman güneş savunucu kullanın. Her gün kesinlikle cildinize uygulayın ve diş fırçalama gibi, güneş kremini de bir alışkanlık haline kazancın.
  • Güneşin en dik olduğu öğle saatlerinde güneşten kaçının. Güneş yanıklarına kapı aralayan ultraviyole ışınları, bu süre zarfında en güçlüdür.
  • Şapka takın ve savunucu kıyafetler giyin. Geniş kenarlı bir şapka, vücudunuzu güneşin zararlı tesirlerine karşı savunmaya yardımcı olur.
  • UV ışığını filtreleyen bir güneş gözlüğü kullanın.

Güneş hasarı tersine çevrilebilir mi?

Güneşin kapı araladığı bir takım sorunları tersine çevirebileceğiniz yollar vardır. Hasarın tamamını onarmak olası olmasa da, bazı genel vaziyetler için atabileceğiniz bazı adımlar şöyledir:

  • Cildinizi güneşten savunun

Güneşin cilt üzerindeki zarar veren tesirlerinin temel nedeni, UV ışınlarına maruz kalmaktır. UV ışınlarının ana kaynağı da güneş ışığıdır. Solaryum da UV ışınlarının kaynağıdır. UV ışınlarına maruz kalma müddeti artan kişiler, cilt kanseri için daha büyük bir riziko altındadır.

Güneş hasarını tersine çevirmek için atabileceğiniz ilk adım, daha fazla hasarın oluşmasını önlemektir. Bu, günlük olarak en az 30 SPF’li bir güneş kremi kullanarak cildinizi savunmanız gerektiği mananına gelir.

  • Retinoik asit içeren kremler uygulayın

Retinoik asit, cildinizdeki güneş hasarı belirtilerini azaltmak için tesirli bir başlangıç noktası olabilir. Retinoik asit, cildin ölü hücreleri atmasına ve yenilerini oluşturmasına yardımcı olan bir A vitamini türüdür. Giderek, ciltteki renk eşitsizliklerini iyileştirebilir, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü hafifletebilir.

  • AHA veya C vitamini kullanın

AHA içeren cilt bakım ürünleri, güneş hasarının kapı araladığı doku farklıklarını ve ince çizgileri azaltmak için cildi hafifçe soyarak tesir edebilir. C vitamini bileşeni de cildin kolajen imalatını uyarabilir.

  • Kir açıcı bir krem kullanın

Güneşin verdiği hasar, topikal kir açıcı kremler ile hafifletilebilen cilt kirlerine kapı aralayabilir. Cilt aydınlatıcı bileşenler arasında; C vitamini, glikolik asit, niasinamid ve kojik asit bulunur.

  • Profesyonel yardım alın

Lazer rehabilitasyonu gibi bir dermatolog tarafından yapılan profesyonel müdahaleler, güneş hasarının kapı araladığı cilt problemleri ve renk eşitsizliklerini giderebilir. Yüz, boyun, göğüs, kol ve sırt gibi bölgelere uygulanabilen profesyonel cilt rehabilitasyonları, daha bariz iyileşme isteyen hastalar için mükemmeldir.

Aynı zamanda, güneşten zarar görmüş ciltte daha çarpıcı iyileşmeler sağlar. CO2 lazer gibi seçenekler, ciltte yeni cilt büyümesi ve gençleşmesini destekleyen mikro kanallarda yaralanma sağlayarak ve cildin kendi kendini onarmasını sağlayarak cildi iyileştirir.

Güvenli bir şekilde güneşlenmek mümkün mü?

Güneşlenmek, bir doktorun size önereceği bir şey değildir. Her mevsim, vücudunuzu ve cildinizi güneşin zararlı ışınlarından savunmanız gerekir.

Bronzlaşmak istiyorsanız, düzenli olarak yüksek savunuculu bir güneş kremi kullanarak ve güneşin en tepede olduğu saatlerin dışında kısa süreli güneşlenerek bunu yapabilirsiniz. Daha uzun sürecek olsa da, UVA ve UVB ışınlarından cildinizi daha fazla savunmanızı sağlayacaktır.

Cildinizi daha fazla ve daha hızlı bronzlaştırmaya çalışmak, cilt lekeleri, foto yaşlanma ve en ehemmiyetlisi de cilt kanseri rizikonunu arttırır. Bu yüzden, güneşin altında bronzlaşmaya çalışarak zaman geçirmeyin.

Cildi Güvenli Tutmak ve Cilt Kanserini Önlemek İçin

  • Güneş kremi, günlük cilt bakım rutininin en temel basamağıdır. Dört mevsim her gün güneş savunucu kullanmaya özen gösterin.
  • Güneş kremi, makyaja başlamadan evvelki son adım olarak uygulanmalıdır.
  • Güneş ışınlarının cilt etkilerinden savunmak için en az 30 SPF’li bir krem seçenek edin.
  • Hassas bir cilt tipine sahipseniz, çinko içeren mineral güneş savunucuları seçenek edin.
  • Yaz aylarında denize girdikten hemen sonra ve gün içerisinde her 2 saatte bir savunucu sürmeyi yenileyin.
  • Güneş yansımalarına karşı dikkatli olun. Bu, ışınımın artması mananına gelir.
  • Yaz aylarında 12:00 – 16:00 saatleri arasında güneşten kaçının.
  • Dışarı çıktığınızda şapka, güneş gözlüğü ve açık renkli kıyafetler ile vücudunuzu savunun.
  • Cildinizde bulunan benlerde rastgele bir farklık olup olmadığını gözlemleyin.

Cilt renginizde veyahut benlerinizde rastgele bir farklık fark ederseniz, zaman kaybetmeden bir dermatoloğa görünmelisiniz.

Kaynak

https://drahucilerturgut.com/gunes-hasari-tersine-cevrilebilir-mi

 

 

Güneş Hasarı Tersine Çevrilebilir mi? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş