Genetik Belirteçler Nedir ve Ne İşe Yararlar? 2021
  • 22 Temmuz 2021
  • 342

Son zamanlarda, daimi ilmi ilerleme, bir hayli hastalığın veya ferdi özelliğin nedenlerini ve karakteristiklerini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu gelişmeler sayesinde bilim, genetik belirteçler tecrübe et şeyleri tanımladı. Bunlar sayesinde, hastalıklar ve savunmaları ile ilgili daha fazla bilgi edinebiliriz. Peki, genetik belirteç nedir ve ne işe fayda? Bu yazıda, bilmeniz gerekenleri size anlatacağız.

Genler nelerdir?

Her şeyden önce genler, ebeveynden çocuğa geçen ve hücrenin nasıl çalışması gerektiğine değin temel bilgileri içeren DNA parçalarıdır. Bu genler, her ferdin hem organizmasının, hem de görünüşünün olduğu gibi olmasını sağlayan şeydir.

Genler, DNA’mızın organizasyon yapısı olan kromozomların bir parçasını oluşturur. Bu kromozomlar da her hücrenin çekirdeğinde bulunur. Başka bir deyişle vücudumuzdaki tüm hücrelerin çekirdeğinde aynı genetik materyal bulunur ve her hücreye çalışma direktifini verir. Gen setini genom olarak tanımlıyoruz.

Ayrı olarak her kişinin genetik bilgisi benzersiz olacaktır. Maternal ve paternal genlerin kombinasyonu bunu belirleyecektir. Her gen, değişik insanlar arasında birçok varyasyona sahip olabilir ve ayrı olarak değişinimler olabilir.

bir avuç dna Her insanın genetik bilgisi, anneden ve babadan gelen genlerin kombinasyonuna bağlı olarak benzersiz olacaktır.

Genlerin ehemmiyeti nedir?

Ehemmiyetleri hayati olmasına ve önceden de söylediğimiz gibi vücudun tüm işlevlerini kontrol etmelerine karşın, hastalıkların gelişimindeki rollerine odaklanacağız. Araştırmalar, kalıtsal olan bir hayli hastalık olduğunu göstermiştir.

Bu, bir kişinin belirli bir hastalığı geliştirmesi için şart olan bilgilerin genlerde bulunduğu ve ebeveynlerin bunu çocuklarına aktaracağı mananına gelir. Bir hastalığın nedeni çoklukla kimi genlerde kontrol ettiği işlevde bir farklığa sebep olan bir değişinimdir.

Bu yüzden, hangi genlerin bir hastalığa kapı araladığını ve bunların farklı değişinimlerini bilmek, bir kişinin belirli bir hastalığa yakalanma rizikosu altında olup olmadığını bilmemizi sağlayacaktır. Ayrıca, bu hastalığın genel özellikleri hakkında bize daha fazla bilgi verecektir.

Alakanızı çekebilir: Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?

Genetik belirteçler nelerdir?

Önceden de belirttiğimiz gibi, teknolojinin ve bilimin ilerlemesi, genetik belirteçlerin bulgununda belirleyici bir etken olmuştur. Genetik belirteç, bilim insanlarının genomdaki net konumunun farkında olduğu bir DNA parçasıdır.

Her belirteç, bir hastalığın belirli bir özelliği ile ilişkilidir. Genetik belirteçler, hem bir kişinin bir hastalığa yakalanma rizikonunu belirlemek hem de bir genin değişik fertlerde ve popülasyonlarda değişik sürümlerini incelemek için yararlıdır.

Kendi içlerinde hastalıkların gelişimine katkıda bulunan genetik belirteçler vardır. Diğerleri, belirli bir hastalık için ilgilendiğimiz genlerle beraber kalıtsal olma eğilimindedir ve onlara çok yakındır.

mavi dna Genetik belirteçler, belirli bir hastalık özelliği ile ilişkilidir.

Genetik belirteçler ne işe yarar?

Uzmanlar, bir kişinin DNA havuzunun, değişik maddeleri ve vücut işlevlerini kodlayan 30.000’den fazla gen içerdiğine inanıyor. Artık bilim insanlarının her ferdin tüm genomunu sıralamak için kullanabilecekleri teknikler olduğu doğru. Bununla beraber, bu fiyatlı, vakit alıcı ve genellikle yararsız bir prosedür olmaya devam etmektedir.

Çoğu kez bu kalıtsal hastalıkların araştırılmasında bilim insanları, mevzubahis hastalıkla ilişkisini zati bildikleri genleri ve çeşitlerini incelemeyi amaçlar.

Bu yüzden, genetik belirteçler, genomdaki kesin konumlarını bilerek, bir kişinin tam DNA’sını incelemek zorunda kalmadan bizi ilgilendiren genleri direk incelememize müsaade edecektir.

Alakanızı çekebilir: Cinsiyetin Genetik Orijini: X ve Y Cinsiyet Kromozomları

Genetik belirteçler: Ne anlaşılmalı?

Her gün, çok karmaşık teknolojilerin geliştirilmesinin yanı sıra gittikçe daha fazla ilmi ilerleme ve bulgu yaşıyoruz. Bu genetik belirteçlerin kullanımı ve bilgisi bunların arasındadır.

Giderek, belirli genler ve kalıtsal hastalıklar arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi edineceğiz. Ve bu belirteçler, onlara ihtiyaç duyan her kişide onları incelememize yardımcı olacaktır.

Gen Değişinimleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Gen Değişinimleri Ile ilgili Bilmeniz Gerekenler Gen değişinimleri bir kişinin genotipinde oluşan değişimlerdir. Genotip, her bir ferdin DNA'sında veya deoksiribunükleik asitte yer alan genetik bilgidir. Daha fazla oku »

La entrada Genetik Belirteçler Nedir ve Ne İşe Faydalar? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş