Filematoloji, Öpüşmenin Bilimsel Çalışması 2021
  • 20 Temmuz 2021
  • 707

Öpüşmek bir hayli insan için en zevkli eylemlerden biridir. Hemen hemen tüm kültürlerde öpücükler, sevgi veya şefkat göstermenin bir yoludur. O kadar kolay ve bu arada o kadar karmaşık bir eylemdir ki, ona adanmış bütün bir bilim alanı vardır. Bu yazımızda, filematoloji bilimine, başka bir deyişle öpücüklerin çalışmasına bakacağız.

Filematoloji yalnızca öpüşmeyi inceleyen bilim değildir, bu arada öpücüklerin tüm vücudumuzda ürettiği reaksiyonları bulmaktan da sorumludur.

Mesela, hangi hormonları saldığımızı, öpüşmenin hangi duyumları ürettiğini ve hem de öpüşmenin sıhhatimize ne gibi faydaları olduğunu inceler. Uzmanlar, öpüşmenin MÖ 2500’den beri insanlar arasında çok tipik bir jest olduğunu düşünüyor.

Bir hayli değişik öpücük türü vardır ve bu bilimin öpüşme eylemi ile ilgili keşfettiği bir hayli enteresan gerçek vardır. Bu yüzden, bu yazıda filematolojinin nelerden oluştuğunu izah edeceğiz ve sağladığı en enteresan verileri paylaşacağız.

Alakanızı çekebilir: Çocukları Öpüşerek Selam Vermeye Zorlayamazsınız

Filematoloji öpüşme hakkında neyi ortaya çıkardı?

Filematoloji, öpme eyleminden daha fazlasını inceler. Öpüşmemizin nedenlerini, bu hareketin tarihini ve kültürel ehemmiyetini araştırır. Aynı şekilde, farklı öpücük türlerini ve olan fiziksel ve zihni reaksiyonları de sınıflandırır.

Filematoloji, öpüşmenin insan dışındaki hayvan türlerinde de görülüp görülmediğini araştırır. Yapılan tüm çalışmalar sayesinde başka bir hayli hayvanın öpüştüğünü biliyoruz. Mesela, biraz değişik olsalar da, filler veya bonobolar da öpücükler verirler.

Aslında, neden öpüştüğümüz çok iyi bilinmiyor. Her kültürde öpüşmek, aşk ve ihtirastan kolay arkadaşlık veya sevgiye kadar değişik şeyleri ifade eder. Aynı vakitte bir selamlama, bir ayin veya birine itibar etmek için de kullanılır.

Tüm bu bağlamlar Filematolojiyi daha da ilginç kılıyor. Şu anda, bu bilimin kuramlarından biri, öpüşmenin doğru partneri bulmamıza yardımcı olduğudur. Buradaki fikir, tükürükte bir takım maddelerin insanlar arasındaki çekiciliği arttırdığı veya azalttığıdır.

babasını öpen çocuk Öpücük her kültüre göre farklı çağrışımlara sahiptir.

Filematoloji hormonlar hakkında ne diyor?

Pennsylvania Üniversitesinde yapılan bir araştırma, öpüşmenin tetiklediği reaksiyonları ortaya çıkardı. Beyinde farklı hormonların salınmasına sebep olan bir dizi kimyevi farklığın olduğu ortaya çıktı.

Öpüşürken ilk olarak kortizol düzeyleri azalır. Bu, stres duygusuyla en yakından ilişkili hormondur. Ayrı olarak öpüşmek, her iki cinsiyette de cinsel isteğin artmasından mesul olan testosteron salınımına kapı aralar.

Benzer şekilde dopamin ve oksitosin konsantrasyonu da artar. Her ikisi de sevgi ve şefkat duygularıyla alakalıdır. Diğer taraftan, öpüştüğümüzde dudakların sinir uçlarını hassaslaştırıyor gibi görünüyor.

Bu yüzden, tüm jest zevkle çevrilidir. Bu arada, kimi bilim insanları tükürüğün belirleyici bir etmen olduğunu öne sürüyor. Daha fazla veya daha az miktarda testosteron veya östrojen içermesine göre bir çiftin doğurganlık derecesi hakkında bilgi sağlayabileceğine inanıyorlar.

öpüşen çift Bazı araştırmalara göre öpüşmek eş seçimini etkileyen bir faktör olabilir.

Alakanızı çekebilir: Öpüşmek Ile ilgili Bilmeniz Şart olan Her Şey

Öpüşmenin yararları nelerdir?

Önceden de belirttiğimiz gibi, öpüşmek stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak sıhhatimize sağladığı tek yarar bu değil. Öpüşme çalışmasına göre, öpüştüğümüzde, duruşumuz hasebiyle yüzün takriben 34 adalenini ve tüm vücudun yaklaşık 112 adalenini harekete geçiriyoruz.

Bu kadar çok yüz adalenini harekete geçirme eylemi, yaşlanmaya bağlı kırışıklıkların görünümünü azaltır. Uzmanlar ayrı olarak öpüştüğümüzde dakikada takriben 6,4 kalori yaktığımızı düşünüyor. Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olur, nabzımızı hızlandırır ve bize haz duygusu verir.

Aynı vakitte salgılanan hormonlar da ağrı hissinin azalmasına yardımcı olur. Filematoloji sayesinde öpüşmenin faydaları hakkında gittikçe daha fazla şey biliyoruz. Bu yüzden, onu uygulamaya koymak kadar araştırmaya devam etmek de ehemmiyetlidir!

Sarılmanın Sıhhatinize Faydaları Sarılmanın Sıhhatinize Faydaları Bizi bağlar, deşarj olur, hislerimizi dile getirmemize imkan tanır ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar… sarılmanın faydaları inanılmazdır. Daha fazla oku »

La entrada Filematoloji, Öpüşmenin Ilmi Çalışması aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş