Ev Yangınlarını Önleme Adımları 2021
  • 16 Ekim 2021
  • 233

Ev kazaları riski muhtemelen her zaman aklınızın bir köşesinde olan bir şeydir. Çarpmalar, düşmeler, zehirlenmeler, elektrik çarpmaları, yangınlar… Bu yazımızda ev yangınlarına odaklanıyor ve ev yangınlarını önleme üzerine en iyi ipuçlarını paylaşıyoruz.

Çocuklu bir evde yangınları önlemek için en etkili ve önerilen önlemlerden biri duman dedektörlerine sahip olmaktır. Diğer yararlı kurallar, mutfağı kullanırken çocukları her zaman denetlemek ve elektriksel toprak arızaları için devre kesicilere sahip olmaktır.

Öte yandan, yaşlı yetişkinlere gelince, ev kazaları genellikle görme ve işitme duyumuzun doğal aşınması ve yıpranması nedeniyle meydana gelir. Kas zayıflığı ve denge sorunları da bir risk faktörüdür.

Ev yangınlarının en yaygın nedenleri

Ev yangınlarında zararlı olan yalnızca yangının kendisi değildir; çıkardığı duman ve zehirli gazlar da bir tehlikedir.

Yangınları önlemenin iyi bir yolu, onlara neyin sebep olabileceğini bilmektir. Ana iç nedenler arasında şunlar vardır:

Mutfak tehlikeleri

Mutfakta yangın risklerini en aza indirmek için özellikle dikkatli olmalısınız. Kibrit, çakmak ve sobalar tehlike arz ettiği gibi, tava ve tencerelerde biriken yağlar da kolayca tutuşabilir.

Metal ocaklı ve aspiratörlü bir mutfak. Mutfakların birçok potansiyel yangın tehlikesi vardır. Her şeyi düzenli ve kirden uzak tutmak, riski azaltmaya yardımcı olur.

Şömineler ve ısıtıcılar

Bunlar, kışın soğukla mücadelede çok faydalıdır, ancak dikkatli yönetilmezlerse yangın risklerini de temsil ederler. Emin olmak için her zaman ateşin önünde bir kıvılcım koruyucu kullanmalısınız. Ve kağıt veya bez gibi yanıcı maddelerle ısıtıcıların yakınlarına gitmemek önemlidir.

Elektrik yangınları

Bazen elektrik şebekesinin voltajındaki dalgalanmalar evlerde yangınlara neden olabilir. Bu nedenle, önlem olarak devre kesiciler takmalısınız.

İlginizi çekebilir: Çocuklarda Görülen Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Yanıcı ürünlerin yanlış depolanması

Gazyağı, etil alkol, aseton, benzin veya amonyak gibi farklı yanıcı maddelerin birikmesi, yeterli önlemleri almazsanız gerçek yangın felaketlerine yol açabilir.

Bu ürünlerden herhangi birinin küçük bir miktarının dökülmesinin bile bir yangını başlatmak için yeterli yakıt olabileceğini anlamak önemlidir.

Mumlar

Bu kullanışlı, estetik ve hatta romantik ışıklar gerçek birer tuzak olabilir. İlk bakışta zararsız olan mumlar, siz onları söndürmeyi unutursanız alev alır ve esen bir rüzgar perde, yastık veya herhangi bir yanıcı kumaş veya malzemeyi yanlarına getirir. Mumların neden olduğu ev yangınlarını önlemek için çok dikkatli olun.

Ev yangınlarını önleme ipuçları

Bazen hayatta kaçınılamayan veya kontrol edilemeyen durumlar vardır. Neyse ki evde yangına neden olan durumların birçoğu önlenebilir.

Gaz kullanırken özellikle dikkatli olun

Gazı kullandıktan sonra kapattığınızdan emin olun. Ayrıca evde gazlı ısıtıcı, fırın veya soba bulunan tüm odalarda dışarıya açılan uygun havalandırma delikleri bulunmalıdır.

Evinizde gaz kokusu alırsanız veya bir sızıntı olabileceğinden şüphelenirseniz hemen tüm camları açın. Bu gibi durumlarda, patlamaya neden olabileceğinden asla ışıkları açmamalısınız.

Ev yangınlarını önleyin: Elektrik bağlantılarına çok dikkat edin

Mümkünse evinizdeki elektrik tesisatlarını ehliyetli bir elektrikçi ile kontrol etmelisiniz. Prizleri aşırı yüklememek veya çok fazla uzatma kablosu kullanmamak da önemlidir.

Aşırı önlem almak için, kullanılmadıkları zaman tüm elektrikli aletlerin fişi çekilmelidir. Ve bir elektrik yangınını söndürmek için asla su kullanmamayı unutmayın.

Ev yangınları nasıl önlenir: birkaç fişli uzatma kablosu. Birden fazla fişe sahip uzatma kabloları, evde yangına bağlı kaza riskini artırır.

Acil durum telefon numaralarını elinizin altında bulundurun

Arjantin Güvenlik Odası, yalnızca yakınınızda bir telefon bulunmasını değil, aynı zamanda ilgili acil durum irtibat numaralarının da olmasını tavsiye eder. Bunlar itfaiye, polis, ambulans hizmetleri veya sivil savunmayı içerebilir.

Ayrıca okuyun: Kaynar Su Yanıkları İçin İlk Yardım

Elektrik yangınları ve yaşlı bakımı özel durumu

María Fernández Vigil Iglesias, Navarra Üniversitesinde sunulan “İspanya’da yaşlılar için evlerde yangın güvenliği: Sorunun karakterizasyonu ve önerilen çözümler” başlıklı makalesinde, yaşlı yetişkinlerde yangın riskinin üç kat daha fazla olduğu konusunda uyarıyor. Bu nedenle, bu konuda önleyici tedbirlerin alınmasının hayati önemi konusunda uyarıyor.

Ayrıca Dorindo Cardenas, Panama Teknoloji Üniversitesinde sunduğu “Elektrik yangınlarına neden olan kaynakların termoiletken ile modellenmesi” adlı çalışmasında, zayıf elektrik bağlantılarından kaynaklanan yangınların sayısına dikkat çekiyor. Ve vatandaşların bilimsel ilerleme ve teknolojik ilerleme adına ne gibi bedeller ödemek zorunda kalacağını merak ediyor.

Bu bağlamda, yaşlı yetişkinlerin ev donanımlarını kontrol etmek ve ilgili riskleri azaltmak için çocuklarından veya onlara yakın kişilerden yardım ve tavsiye alması gerekir. Yaşlanmayla ilişkili sağlık sorunlarının kazaları daha olası hale getirdiği üzücü bir gerçektir.

Elektriğe Karşı Alerji Sahibi Olmak Mümkün Müdür? Elektriğe Karşı Alerji Sahibi Olmak Mümkün Müdür? Elektriğe alerjisi olan biri, elektromanyetik alanlara maruz kaldığında bir takım rahatsızlıklar yaşar. Yazımızda nedenlerini bulabilirsiniz. Daha fazla oku »

La entrada Ev Yangınlarını Önleme Adımları aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş