European Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 13 Ağustos 2023
  • 115

Avrupa’nın en eski kedi türlerinden birisi olan European Shorthair kedisi, yaygın bir standart olarak görülür. Bu kedilerin yuvarlak yüzleri, orta boyutlu bedenleri ve kısa, parlak kürküne karşın kalın tüyleri bulunur.

Kolay adapte olabilen karakteri ve dost canlısı yapısının yanında iyi bir fare kovalama yetisi vardır. Ev kedisi olarak sahiplenildiği zaman memnun etmesi çok kolaydır. Kişiliğinin çok talepkar olmaması ve tüy bakımının da kolay olması nedeniyle ilk defa kedi sahiplenecekler için ideal seçeneklerden birisi olur.

Avrupa ve çevresinde yaygın olmasına karşın dünyanın diğer bölümlerinde kolay erişilebilir bir kedi de değildir.

Görünüm

European Shorthair kedisi sıkı yapılı ve genelde 5-7 kg ağırlığında olan orta boyutlu bir kedidir. Yuvarlak bir yüzü ile bedeni vardır ve biraz da tombullaşma eğilimi bulunur. Parlak ve güçlü gözlerinde mavi, yeşil ve amber tonları vardır. Ayrıca göz renkleri birbirinden farklı olabilir ve tek gözde mavi, sarı veya yeşil bulunabilir.

Orta düzeyde tüy döken European Shorthair kedisinin kürkü düz ve kalın tüylerle kaplıdır. Çeşitli renk ve desenlerde olabilir. Kürkü parlak ve güzel görünür. Ayrıca kendi tüy bakımının büyük kısmını kendisi yaparak tüylerini temizler

Genelde görünüm anlamında British Shorthair veya American Shorthair ile karşılaştırılır ama European Shorthair onu diğerlerinden ayıran daha kaslı ve yapılı bir bedene sahiptir.

Karakter

European Shorthair toleranslı, dost canlısı ve akıllı bir kedidir. Çok sadıktır ve sahiplerini memnun etmekten hoşlanır. Yeni çevrelere kolayca alışır ve sahip olduğu şeylerle yetinmesini de bilir.

Bu kedi türü bir grup hayvan arasında olduğunda liderliği üstlenmekten hoşlanır. Yeni insanlara karşı biraz utangaç olabilir ve işler kaotik hale geldiğinde kendi başına takılmak isteyebilir. European Shorthair oyunu sever, hem fiziksel hem de zihinsel uyarım ister. Avrupa’daki çiftlik kedilerinden üretildiği için fare kovalama yeteneği çok iyidir ve avlanmaktan hoşlanır. Ona interaktif bir kedi oyuncağı verirseniz onunla bütün gün oynayabilir.

Bu kedinin çok geniş bir genetik arkaplanı olduğu için karakteri muhtemelen kediden kediye değişiklik gösterecektir.

Yaşam İhtiyaçları

European Shorthair’ın yaşam ortamında onu sevecek bir sahip, oynayacak oyuncaklar, tırmanacak ağaçlar ve sessiz bir günlük yaşam bulunmalıdır. Yabancılara karşı biraz tedirgin olduğu için devamlı olarak misafir gelen evler onun biraz gergin olmasına sebep olabilirler.

Düzenli aile üyeleri ile genelde çok iyi geçinmesine karşın yabancılara karşı çekingen olduğu için evde gizleneceği bir kaç yer olması iyi olacaktır.

Bu tür dış mekanları çok sever ve doğayı keşfetmek istediğinden açık bir kapıdan dışarı kaçabilir, tellerden atlayabilir. Onun dış mekan isteğini gidermek için pencere kenarına bir yer yapabilirsiniz. Ayrıca yakalama ve öldürme içgüdüsünün güçlü olmasından dolayı dikkatli olunmalı. Eğer evde yakalanması gereken bir fare varsa sorun yok ama özellikle hamster gibi hayvanlar besliyorsanız dikkat etmelisiniz.

European Shorthair genelde çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinir ancak kıskanç bir kedi olması nedeniyle diğer hayvanlara karşı biraz tepkili olabilir. Diğer kedi ve köpeklerle evi paylaşmakta genelde sorun yaşamaz ama bireysel olarak daha kıskanç bir karaktere sahipse işiniz daha zor olacaktır. Bunu önlemek için onu bol bol sevmeli, ona her gün ilgi göstermelisiniz. O da sizi mırlamalar ve sürünmeler ile ödüllendirecektir.

Bakım

Bu türün bakımı oldukça kolaydır çünkü kendini yalayarak temizlemeyi çok sever. Kendini temizlediği için banyo yaptırma ihtiyacı pek olmayacaktır. Kürkünü yumuşak ve parlak tutmak için haftada bir fırçalamak yeterli olacaktır. Ayrıca tırnakları düzenli olarak kesilmeli ve kulakları temizlenmelidir.

Fare kovalamayı seven bu tür için spor doğal bir şeydir. Bu nedenle onun zihinsel ve fiziksel olarak uyarılması için ona hareketli ve çözmesi zor oyuncaklar almak isteyebilir ve çözerse ödül verebilirsiniz. Genelde akıllı bir tür olduğu için eğitmesi zor değildir. Ödül gibi yöntemler ile kum eğitimi işini kolayca halledebilirsiniz.

Ayrıca veterineriniz tarafından önerilecek yüksek kaliteli mama ile beslenmelidir.

Sağlık

European Shorthair kedisinin yaşam beklentisi 15-20 sene arasındadır ve genel olarak sağlıklı, güçlü bir türdür çünkü görece doğal olarak gelişmiştir. Genetik havuzu çok geniş olduğu için türe özgü sağlık problemlerine sahip değildir. Yine de kedinizi takip etmeniz ve bir ağrı, rahatsızlık işareti gördüğünüzde veterinerinize ulaşmanız doğru olacaktır.

European Shorthair görece sağlıklı bir tür olmasına karşıon polikistik böbrek hastalıkları, brakisefalik sendrom ve solunum yolu rahatsızlıklarına ve ayrıca kalp hastalıklarına yatkın olabilir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/european-shorthair-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş