Endometriozisi İyileştirmek İçin Besinsel İpuçları 2021
  • 01 Nisan 2021
  • 381

Yiyecekler ve belli bir takım besinler, vücuttaki bir hayli işleve yardımcı olabilir ve çeşitli vaziyetlerin belirtilerini iyileştirebilir. Bunu göz önünde bulundurarak, bu yazıda, endometriozisi iyileştirmek için beslenme programınız nasıl yardımcı olabilir, bunu tartışacağız.

Son zamanlarda uzmanlar endometriozisi, yiyecekler ile direk ilişkisi olmayan ve orijini bilinmeyen bir hastalık olarak kabul ediyorlar. Ancak öyle veyahut böyle bir şekilde hastalığı etkileyen bir dizi etken olduğunu biliyoruz. Hormonal balanssızlıklar, irin, ağrı, sindirim meseleleri, vb. bu etkenlerden bazılarıdır.

Sıhhatli beslenme sayesinde, bu etkenleri ve hayat kalitemizi geliştirmemiz olası olabilir.

Endometriozis nedir?

rahim duvarları Endometriozis, olayların yüzde 40’ında kısırlıkla ilişkili olmak üzere rahim duvarlarının değişmesi demektir.

Endometriozis, hayatlarının üretken dönemi süresince kadınları etkileyen ve rahim dışında endometriyal doku bulunmasını içeren bir hastalıktır. Genel olarak, bu endometriyozis odakları, pelvik bölgede (periton, yumurtalıklar, bağırsak veya mesane) konumlanır. Ancak daha az sıklıkta olsa da başka bölgelerde de ortaya çıkabilirler.

Doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın olan ve nüfusun yüzde 5 -10’unu etkileyen bir hastalıktır. Aynı şekilde, olayların yüzde 40’ında rastlandığı üzere kısırlık ile yakından ilişkilidir.

Beslenme, endometriozisi nasıl iyileştirebilir?

Çoğu hastalıkta olduğu gibi, bunda da beslenme ve hayat tarzı ehemmiyetli bir rol oynar. Bu vaziyette, doğru beslenme programı, hormonal balanssızlıkları, karın şişliğini ve ağrıyı en üye indirmeye yardımcı olabilir. Bu arada, endometriozis hasebiyle ortaya çıkan sindirim meselelerini da azaltabilir.

Endometriozisi iyileştirmek için pestisit içermeyen, taze, organik gıdalardan oluşan bir beslenme programıyla beslenmelisiniz. ‘Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da (Gıda Bilimi Ve Beslenme Konusunda Eleştirel İncelemeler) belirtildiği gibi bu malzemeler enflamasyonda azalma olmasını destekler.

Bu ürünlerden bazıları şöyledir:

  • Av etinden, balık ve yumurtadan gelen yüksek kaliteli proteinler
  • Çiğ sert kabuklu yemiş, tohum ve baklagiller
  • Yeşil yapraklı çiğ sebzeler veya kırmızı portakallar
  • Böğürtlen ve antioksidan açısından zengin diğer meyveler

Endometriozisi iyileştirmek için diğer tavsiyeler:

Taze gıdaların yanı sıra hangi besinlerin bu vaziyetin belirtilerini azaltmada pozitif istikamette yardımcı olabileceğini belirteceğiz:

1. B vitamini

brokoli endometriozisi iyileştirmek Yeşil yapraklı sebzeler, B grubu vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler, lifin yardımıyla kandaki östrojen miktarının tertip etmesini sağlar.

Mevzubahis endometriozisi iyileştirmek olduğunda, aşırı östrojenin, rahmin dışındaki endometriyal dokunun büyümesini teşvik ettiğini unutmayın. Östrojenler, yumurtalıkların ve böbreküstü bezlerinin ürettiği başlıca dişi steroit cinsiyet hormonlarıdır.

B vitaminlerinin miktarında artış olması, bilhassa sıhhatli bir karaciğerde, estradiolü estriole dönüştürebilir. Bu, östrojenin, life bağlanabildiği formdur. Böylelikle vücut onu ortadan kaldırabilir. B vitaminleri karalahana, su teresi, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi turpgillere has sebzelerde bulunur.

2. Demir açısından zengin yiyecekler

Endometriozis hastalığı olan kadınlar demir açısından zengin bir beslenme programı ile beslenmelidirler. Zira ağır kanama vücudun demir kaynağını tüketebilir.

Bunu göz önünde bulundurarak, yiyeceklerden ele geçirebileceğimiz iki demir türünü dikkate almamız ehemmiyetlidir. Bir yanda, etten ve yumurtadan, yayılan hayvanlardan ve yüksek kaliteli balıklardan gelen ‘hem demir’ vardır.

Diğer yanda ise yeşil yapraklı sebzelerden, pancardan ve çikolatadan gelen ‘demir olmayan demir’ vardır. Bu ikinci grubun, birinci gruptan daha az emilebilir olma gibi bir meselesi var.

Demir eksikliğinin, aneminin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu unutmayın. Bu hastalık yorgunluk ve daimi bitkinlik ile karakterizedir. Üstelik çalışmalar, kansızlık hastalığının, insanların yaşam kalitesini etkilediğini göstermiştir.

Okuyun: Demir Eksikliği Anemisi: Perhiz Rehberleri

3. Omega-3 yağ asitleri

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’de 70.709 hemşirenin katıldığı bir araştırmaya göre, en yüksek miktarda omega-3 yağ asidi tüketen kadınların endometriozise yakalanma ihtimali diğer kadınlara mukayese et yüzde 22 daha düşüktü.

12 senede yapılan bu çalışma, ‘Health Reproduction’ mecmuasında yayınlandı.

4. Lif

lifli gıdalar Bu besin, sindirim sistemini ve vücuttaki diğer sistemleri – belli bazı hormonal balanssızlıkların kontrol edilmesi gibi- geliştirmeye yardımcı olur.

Lif, bağırsak yolunun sıhhatini savunduğu ve aşırı östrojenin ortadan kaldırılmasını desteklediği için endometriozis hastaları için zaruridir. Yeşil fasulye, karnabahar, meyve, brokoli ve brüksel lahanası gibi kaynaklardan lif aldığınıza emin olun.

5. Düşük gluten perhizi

Şu anda çölyak hastalığı ile endometriozis arasında doğrudan ilişki olduğunu göstermek . Bununla beraber, bazı çalışmalar 12 ay boyunca glutensiz beslenildikten sonra, endometriozis belirtilerinde azalma olduğunu ortaya koymaktadır.

Ne olursa olsun, konu gluteni tamamiyle beslenme programınızdan çıkarmanızla alakalı değildir. Sadece çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olanların glutensiz bir beslenme programını izlemeleri gerektiğinden bu, ehemmiyetli bir noktadır.

Bunu da okuyun: Çölyak Hastalığının Türleri ve Özellikleri

Endometriozisi iyileştirmek için balanslı beslenme

Son olarak, sıhhatli bir beslenme programını, keyif aldığınız bir egzersiz ile bir arada uygulamayı unutmayın. Endometriozis semptomlarınız istediğiniz kadar azalmasa dahi, sıhhatli beslenmek, sıhhat açısından ehemmiyetli başka yararlar sağlar.

Endometriozis Hastalığının Temel Belirtileri Endometriozis Hastalığının Temel Belirtileri Endometriozis başka bir deyişle rahim kanseri, rahmin iç dokusunda olan bir bozukluktur. Bu yüzden, kadınlara has bir sıhhat meselesidir. Daha fazla oku »

La entrada Endometriozisi İyileştirmek İçin Besinsel İpuçları aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş