Düzensiz Uyku Kardiyovasküler Sorun Riskini Artırabilir 2021
  • 28 Temmuz 2021
  • 245

İyi bir gece uykusu almak genel sıhhat için çok ehemmiyetlidir. Ancak, yalnızca belirli bir saat uyumak ehemmiyetli değildir; uyku programlarında düzenlilik de çok ehemmiyetlidir. Bu yazıda, gayri muntazam uyku ile kardiyovasküler problem rizikosunun artması arasındaki ilişkiyi izah edeceğiz.

Kardiyovasküler problemler nelerdir?

Kardiyovasküler hastalıklar, kalbi ve kan damarlarını etkileyen bir grup değişik hastalıktır. Onlar dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Bu, her sene, bu hastalıklardan birinden, diğer rastgele bir nedenden daha fazla insanın can verdiği mananına gelir.

Ayrı olarak, hayat tarzımız ve toplumun evrimi sebebiyle, gittikçe daha fazla insan bu rahatsızlıklardan birinden muzdarip oluyor. Bunlar bir halk sıhhati meselesidir ve kardiyovasküler mesele rizikonuna katkıda bulunan etkenleri net bir şekilde belirlemeye çalışmak için bunlara karşı tedbir alınabilmesi emeliyle bir hayli çalışma yürütülmektedir.

Bir takım kardiyovasküler hastalık örnekleri şunlardır:

  • Arteriyel hipertansiyon (Yüksek tansiyon)
  • Miyokardiyal enfarktüs
  • İnme
  • Kalp yetmezliği

Alakanızı çekebilir: İyi Uyku Hijyeninin 10 Anahtarı

Uyku ne kadar ehemmiyetli?

Önceden de belirttiğimiz gibi, iyi uyumak, tıpkı iyi yemek yemek ve diğer günlük aktiviteler gibi, sağlığı savunmak için çok ehemmiyetlidir. Düzgün dinlenmemenin hem psikolojik hem de fiziksel olarak negatif neticeleri vardır.

Uyku esnasında zihnimizi ve bedenimizi dinlendiriyoruz. Tüm vücudumuz bir sonraki gün için yüzde yüz şarj olmak için dinlenmeye ihtiyaç duyar. Daimi kötü dinlenme, yorgunluk ve stres biriktirmemize kapı aralar, bu yüzden vücudumuz tüm işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremez.

Bütün bunlar, vaziyetin uzun müddet devam etmesi ve vücudumuzun olması gerektiği gibi çalışmaması vaziyetinde kimi hastalıklara yakalanma rizikosunun arttığı mananına gelir. Bu, hem stres veya çöküntü gibi psikolojik hastalıkları, hem de kardiyovasküler hastalıklar ve metabolik problemler gibi fiziksel hastalıkları içerir.

uyuyamayan kadın Kötü bir gece uykusunun fiziksel ve psikolojik sıhhatimiz üzerinde yansımaları vardır.

Gayri muntazam uyku ne demektir?

Yetersiz bir gece uykusundan söz ettiğimizde, belirli sayıda saat uyuyamamaktan daha fazlasını kastediyoruz. Peki neden söz ediyoruz? Düzensiz uyku, uyku kalitemizi ve biyolojik ritmimizi de etkiler.

Uyuduğumuz saatlerin sayısı bir günden diğerine büyük ölçüde değişiyorsa veya gün içinde çok değişik vakitlerde yatıp uyanıyorsak, o vakit uykumuz düzensiz olacaktır. Gayri muntazam uyku, vücudumuzun dinlenme rutinine alışamaması, sirkadiyen ritimlerimizin kontrolden çıkması ve vücudun olması gerektiği gibi çalışmaması mananına gelir.

Alakanızı çekebilir: Uykudan Önce Deşarj olmak İçin Bunları Deneyin

Gayri muntazam uyku kardiyovasküler problem rizikonuna katkıda bulunur mu?

Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesindeki araştırmacılar, kardiyovasküler sorun geçmişi olmayan 60 ile 70 yaş arasındaki erkekleri araştırdıkları bir çalışma yürüttüler.

Bunu yapmak için, her katılımcının bileğine taktığı bir izleme monitörü bağladılar. Monitörler, araştırmacılara katılımcıların yatma zamanı, uyku müddeti ve uyanma vakiti konusunda raporlar gönderdi.

Bu bilgilerden yola çıkarak, hangi katılımcıların kardiyovasküler bir sorun yaşadığını çözümlediler ve bunu uyku düzenleriyle ilişkilendirdiler. Araştırmacılar, düzenli bir miktar ve kalitede uyku sağlamayan katılımcılarda kardiyovasküler problem rizikosunun iki katından fazla olduğunu buldular.

çalışan yorgun kadın Tüm günlük yaşamımız gayri muntazam uykudan etkileniyor ve araştırmalar bunun kalbimizi de rizikoya attığını gösteriyor.

İyi dinlenme kardiyovasküler sorunlara karşı savunur

Çoğu kez, kardiyovasküler hastalıkları önleme ve rehabilitasyon etme mevzubahis olduğunda, perhiz, egzersiz ve ilaç tedavisine odaklanırız. Ancak, çoğu kez uygun uyku gibi temel ve kolay bir etmeni unutuyoruz.

Bu nedenle, kardiyovasküler riziko altındaki hastaların uyku tiplerini göz önünde bulundurarak incelenmesi ve hijyen önlemleri ile düzeltilmesi bu hastalıkların birçoğunun önlenmesine yardımcı olabilir. Yeniden de araştırmacılar bu konudaki bilgimizi genişletmek için yeni çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Kardiyovasküler Sağlık İçin Tekliflen Gıdalar Kardiyovasküler Sağlık İçin Tekliflen Gıdalar Kardiyovasküler sıhhat son derece ehemmiyetlidir ve sıhhatinize dikkat etmek bir takım basit alışkanlıklar ile son derece kolay olabilir. Daha fazla oku »

La entrada Düzensiz Uyku Kardiyovasküler Mesele Rizikonunu Artırabilir aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş