Dünya Tüberküloz Günü: “Zaman Geçiyor!” 2021
  • 21 Temmuz 2021
  • 233

Dünya Tüberküloz Günü, Dünya Sıhhat Örgütünün (WHO) önerdiği şekilde her 24 Mart’ta dünya çapında gerçekleştiriliyor. Bu sene teması şuydu: “Vakit Geçiyor!”

Bu tarihin seçilmesinin nedeni, Robert Koch’un hastalığa kapı aralayan mikroorganizmayı saptadığını dünyaya duyurduğu günü anmaktı. Mycobacterium tuberculosis, basil şeklinde bir bakteridir. Ayrı olarak gayri resmi olarak “Koch basili” isimiyle da geçer.

Bulgu 1882 seneninde meydana geldi ve Dünya Tüberküloz Gününün anılmaya başlanması ancak yüz sene sonra başladı. Beynelmilel Tüberküloz ve Akciğer Hastalığıyla Mücadele Birliğinin (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease) sponsorluğunda tertip eden bu etkinlik, 24 Mart 1982’den beri tertip ediyor.

Hastalık dünyada her sene takriben 10 milyon kişiye bulaşıyor ve hasta olanların %10’dan fazlasının ölümüne kapı aralıyor. Bu yüzden, seyyaredeki en sık görülen 10 ölüm nedeninden biridir ve HIV’li olanlar arasında bir numaralı ölüm nedenidir.

Sadece sekiz ülke, son senelerde her yıl en fazla sayıda yeni olaydan sorumludur. Bunlara Hindistan, Filipinler, Pakistan ve Nijerya dahildir. Asya ve Afrika, tüberkülozun en çok etkilediği iki kıtadır.

Okumaya devam edin: Böbrek Tüberkülozu: Tanı ve Rehabilitasyon

Tüberküloz nedir?

Dünya Tüberküloz Günü, çok sayıda olmasına karşın bir hayli kişinin farkında olmadığı bir hastalığa farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Halk sıhhati gündemlerinde çok ehemmiyet verilmez ve bu onu arka tasarıya atar.

Ancak istatistiklere göre gördüğümüz gibi, sıhhat sistemleri için büyük bir meseledir. Pulmoner komplikasyonları kronik hale gelir ve HIV hastalarını karmaşık hale getirmesi rehabilitasyonları üzerinde büyük bir yüktür.

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis’in organizmaya girip akciğerlere yerleştiğinde kapı araladığı patoloji olarak tanımlanır. Orada, akciğer dokusunda nodüller oluşturan bir tepki üretir.

Mesajım hava yoluyla gerçekleşir. Bakteriler, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya aksırdığında ve hem de tükürdüğünde dahi havada dağılır. En çok etkilenenler yakın temaslar, başka bir deyişle hasta kişiyle çok vakit geçirenlerdir.

Mevzubahis basil, hastalık belirtisi göstermeden uzun müddet bir insan organizması ile bir arada bulunabilir. Hatta tüberkülozdan muzdarip olmadan bir ömür boyu vücutta basil taşımak dahi olasıdır. Ancak, belirli bir nedenden dolayı bağışıklığınız zayıflarsa, bu bakterinin aktivasyonunu olası kılar.

Mikroorganizma hava yoluyla taşındığı için tüberküloz asal olarak akciğer dokusunu etkilese de, belirti gösteren başka dokular da vardır. Kemik tüberkülozu, idrar yolu ve sindirim sistemi tüberkülozu bunların arasında sayılabilir. Ancak bunların sıklığı asgaridir.

Akciğer tüberkülozu Akciğer tüberkülozu, hastalığın en yaygın belirtisidir.

Tüberküloz belirtileri

Akciğer tüberkülozu aktif hale geldiğinde semptomlar başlar. Aktif hastalığı olan enfekte bir kişi, aşağıda göreceğimiz gibi, rastgele bir rehabilitasyon görmediği sürece hastalığı bulaştırabilir.

Öncelikle, patolojinin klasik belirtileri şunlardır:

  • Öksürük: İnatçı ve balgamlıdır, ve kan içerdiğinde hemoptizi olarak adlandırılır.
  • Göğüs ağrısı: Solunum hareketleriyle ilişkilidir.
  • Kilo kaybı: Kısa müddet içinde 9-10 kilodan fazla kilo kaybı yaşanır, çarpıcı ve ilericidir.
  • Gece ateşi: Bu vaziyetlerde yüksek vücut ısısının özelliklerinden biri, alacakaranlıkta ve gece ortaya çıkmasıdır.

Çocuklarda, belirtiler o kadar bariz olmadığı için farklıdır. Başlangıcı, bakteriyel pnömoni veya grip gibi daha sık görülen diğer küçüklük hastalıklarıyla karıştırmak olasıdır.

ateşi olan kadın Akşamları veya geceleri ortaya çıkan ateş, tüberküloz için klasiktir.

Dünya Tüberküloz Gününde bakteri direnci meselesi

Dünya Tüberküloz Günü, hastalığa karşı farkındalık yaratmanın yanı sıra, tedavisi konusunda meseleleri kamuoyuna duyurmayı da amaçlar. Son on yıllar, bakterinin gösterdiği direnç sebebiyle kaygı vericiydi.

Tüberküloz rehabilitasyonu ananesel olarak erişilebilir ilaçlarla yapılsa da basil direnç mekanizmaları geliştirmiştir. Bu mekanizmalar, terapötik şemaların değiştirilmesini ihtiyaç duyulan kılmıştır.

Bu yüzden, Rifampisin ve Isoniazid ismindeki iki birinci basamak antibiyotiğe cevap vermeyen tüberküloz olarak tanımlanan çoklu ilaca dirençli tüberküloz kavramı ortaya çıkmıştır. Bu vaziyet saptadığında, ele geçirilmesi daha zor ve kullanım süresi daha uzun olan, hem de iki yıla kadar çıkan ilaçlara geçiş yapılması gerekmektedir.

Daha fazlasını öğrenin: Rifampisin ve Tüberküloz Ile ilgili Bilmedikleriniz

Dünya Tüberküloz Gününde ne yapılır?

Bu hastalığın sıklığı, bundan muzdarip insanlarla yollarınızın kesişeceğinden emin olabileceğiniz mananına gelir. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biridir ve önemli bir ölüm nedenidir. Bu yüzden hak ettiği alakayı görmesi gerekir.

Dünya Tüberküloz Gününe hastalık ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmakla başlayabilir ve belki de bölgemizde bu hastalıktan muzdarip olanlarla hangi derneklerin çalıştığını öğrenebiliriz. Yardım faktörün ve destek vermenin değişik yolları vardır.

Dünya Hepatit Günü: Bu Hastalık Önlenebilir Dünya Hepatit Günü: Bu Hastalık Önlenebilir Dünya Hepatit Günü bu kolayca önlenebilecek hastalığın önüne geçilmesi ve hem de tamamiyle ortadan kaldırılabilmesi açısından son derece önemlidir. Daha fazla oku »

La entrada Dünya Tüberküloz Günü: “Zaman Geçiyor!” aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş