Dünya Sindirim Sağlığı Günü ve Bağırsak Mikrobiyotası 2021
  • 12 Ekim 2021
  • 202

Dünya Sindirim Sağlığı Günü, Dünya Gastroenteroloji Örgütünün (WGO) önerisi üzerine her yıl düzenlenmektedir. 2005 yılından bu yana yapılmakta ve konuyla ilgili diğer birçok kuruluşun desteğini almakta ve toplam 110 ülkede bulunmaktadır.

İlki 29 Mayıs 1958’de Washington DC’deki ilk dünya gastroenteroloji kongresiyle aynı zamanda gerçekleşti. Çok daha sonra, 2004 yılında, Dünya Sindirim Sağlığı Günü projesi nihayet ortaya çıktı ve bir yıl sonra başlatıldı.

Her yıl bir gastroenterolojik sağlık konusu seçiliyor, bir tema oluşturuluyor ve bunu on iki aylık bir süre içinde geliştiriyorlar. Daha sonra bir sonraki yıl için farklı bir tane seçiliyor. Bu, güçlü önleme kampanyaları aracılığıyla insanları mide veya kolon kanseri gibi durumlardan haberdar etmenin bir yoludur.

Günümüzde, bağırsak mikrobiyomu giderek daha alakalı hale geliyor. Bakımı ve bozuklukların gelişimi üzerindeki etkisi, dünya çapında araştırma konusudur. Bu nedenle, yaklaşımı artık sindirim sağlığında önemli bir konudur.

İlginizi çekebilir: Otizmde Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü

Dünya sindirim sağlığı günü ve bağırsak mikrobiyomu

Mikrobiyom ve mikrobiyota aynı şeyler değildir. İkincisi, vücudun bir bölgesinde kalıcı olarak yaşayan mikroorganizmalar grubudur. Buna karşılık, mikrobiyom, bu mikroorganizmaların tümünü ve sahip oldukları genetik materyali içerir.

Bakteriler genellikle bağırsakta yaşar ve normal koşullar altında minimal değişikliklere uğrar. Aslında stabiliteleri nedeniyle sindirim sisteminin mikrobiyotasını oluştururlar. Ayrıca, bir değişiklik olduğunda sistemik hale gelen bozukluklar ortaya çıkar.

Bağırsak mikrobiyomu ile otoimmün hastalıklar, psikiyatrik bozukluklar ve dejeneratif patolojiler arasında bir bağlantı vardır. Alerjiler de insan dengesinin önemli bir parçasıdır çünkü bu mikroorganizmalar onları değiştirir.

Dünya Sindirim Sağlığı Günü, insanları mikrobiyomun neredeyse kişisel bir parmak izi gibi olduğunun farkına varmak için iyi bir gündür. Bağırsakların bakteriyel bileşimi her bireyde benzersizdir ve iç ve dış çevreyle olan dengelerinin ayırt edici bir özelliğini temsil eder.

Diyet gibi yaşam tarzı alışkanlıklarındaki değişiklikler onu etkiler. Ayrıca, bu bakterilerin vücudun büyümesini ve gelişimini takip eden evrimsel bir süreci vardır.

Bir bağırsak çizimi. Sindirim sistemi, içinde düzenli olarak yaşayan ve sindirim sisteminin günlük işleyişinin bir parçası olan bakterileri içerir.

Sağlıklı bir mikrobiyom için üç gıda

Dünya Sindirim Sağlığı Gününün odak noktası sindirim sisteminin sağlığıdır. Ek olarak, bunun önemli bir parçası, bu bölgede düzenli olarak yaşayan bağırsak mikrobiyotasıdır.

Yediğimiz her şey mikrobiyomu etkiler. Aslında, bazı gıdalar iyi bakterilerin kontrollü büyümesini uyarır, bazıları ise bakteri kolonilerini yok ederek zararlı mikropların girmesine yol açar.

Üç gıda normal bağırsak mikrobiyotasını koruyabilir ve hatta uyarabilir ve bunların diyetinize dahil edilmesi dış etkenleri uzak tutacaktır.

Meyve ve sebzeler

Bunlar, sindirmediğimiz yiyeceklerin bir bileşeni olan büyük miktarda diyet lifi içerir. Sadece peristalsisi – sindirim sisteminin hareketini düzenler.

Ayrıca bu ürünler prebiyotik içerir. Bağırsak bakterileri bu mikro besinleri emer ve organizmanın ihtiyaçlarına göre güçlenmesine ve gelişmesine yardımcı olur.

İlginç bir şekilde, enginarla ilgili bilimsel bulgular, bunların bağırsaktaki Bifidus bakterilerinin sayısını artırabileceğini ortaya koydu. Ayrıca bu mikroorganizma grubu bağırsak sağlığını koruyucudur. Prebiyotikler ayrıca mercimek, nohut ve kepekli tahıllarda da bulunur.

Okuyun: Beslenme Mikrobiyotayı Nasıl Etkiler?

Fermente ürünler

Bir tür fermente gıda, zaten kısmi bakteriyel sindirim geçirmiş olandır. Fermantasyonda, mikroorganizmalar üründe bulunan şekeri alır ve alkol molekülleri gibi başka bir şeye dönüştürür.

Yoğurt, fermente bir ürünün klasik bir örneğidir. Bağırsak, onu yediğinizde maddede bulunan bir doz bakteri alır. Daha sonra, birçoğu orada yaşamaya devam etmek için bağırsaklara yerleşir.

Bununla birlikte, mikrobiyomunuzu beslemek için fermente seçeneklerde yoğurttan daha fazlası var. Belirli coğrafi bölgelerde yaygın olan yiyecekler olan lahana turşusu ve kefir bu kriteri karşılar.

Bağırsak mikrobiyotasının bir resmi. Mikrobiyomu oluşturan bakteriler ince bağırsağın içini kolonize eder.

Polifenoller

Bunlar özellikleri ile ilgili bilimsel çalışmaların hacmini arttıran bileşiklerdir. Çikolata, şarap, bira, badem ve yaban mersini içinde bulunurlar.

Yeterli miktarda polifenol, bağırsaktaki Bifidus bakterilerinin oranını arttırır ve kardiyovasküler koruyucu etkilere sahiptir. Ancak bu jenerik değildir ve her polifenol insan vücudunda farklı davranır.

Dünya Sindirim Sağlığı Günü mikroskobik duruma odaklanıyor

Bağırsak mikrobiyomu mikroskobiktir, en azından insan gözüyle görünmez. Bununla birlikte, bu bakteriler artık insanların bir parçası olarak kabul edilmektedir. Onlar sayesinde hayatta kalmamızı sağlayan sindirim stabilitesini koruyabiliyoruz.

Tahmin edebileceğiniz gibi, onları besleyen ve harekete geçiren dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulayarak onlarla ilgilenmeliyiz. Aslında, bu mikroskobik dünya üzerinde daha yapılacak çok araştırma var, ancak bunların insan sağlığı üzerindeki etkisinin önemini zaten biliyoruz.

Normal Mikrobiyota Nedir? Normal Mikrobiyota Nedir? Bu yazıda, "Normal mikrobiyota nedir?" ve "Mikrobiyom denilen yapı nelerden oluşur?" sorularının yanıtlarını bulacaksınız. Daha fazla oku »

La entrada Dünya Sindirim Sağlığı Günü ve Bağırsak Mikrobiyotası aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş