Dört Takıntılı Kişilik Özelliği 2021
  • 23 Temmuz 2021
  • 242

Kimi insanlar daha kendiliğinden, dışa dönük ve doğaçlama yapmayı severken, diğerleri daha ciddi, resmi ve düzenlidir ve bir de takıntılı kişilik özellikleri sergileyenler vardır. İkincisinin karakteri aşırı derecede katıdır ve çoklukla sosyal çatışmalara ve şahsi rahatsızlığa yol açar.

Takıntı kelimesinin bir hayli değişik manası vardır ve doğru olmadığı uygulamalar da vardır. Sözgelimi, yoğun bir şekilde bir fikre, aktiviteye veya ilişkiye odaklanan bir kişi genellikle “takıntılı” olarak etiketlenir. Ancak bu, terimin muayenehane ortamda ima ettiğinden çok uzaktır.

Takıntılı kişilik

Bunu obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olarak da biliyoruz. Temel özelliği, katılık, mükemmeliyetçilik ve kontrol ihtiyacı ile belli olan istikrarlı ve kalıcı bir düşünce, duygu ve eylem modelidir.

Bu bir kişilik bozukluğudur, bu yüzden yukarıdaki özellikler bir kişinin hayatının hem şahsi hem de profesyonel her alanında ifade bulur.

Okuyun: Takıntılı Düşünceler Ve Onlardan Kurtulmanın 4 Yolu

Takıntılı bir kişiliğin özellikleri nelerdir?

Takıntılı kişilik, bir dizi tanımlanabilir özellikte kendini gösterir. Ancak bu tutumlar bazen tanı kriterlerini karşılamayan daha düşük bir düzeyde mevcuttur. Bununla beraber, yeniden de bu bozukluğun bir hayli dezavantajına yol açarlar.

halıda obsesif bir şekilde kir arayan kadın Takıntılar, alışkanlıkları bozar ve bir kişinin davranış şeklini değiştirir, bu da günlük hayatta meselelere sebep olabilir.

1. Aşırı organizasyon

Örgütlü olmak, iş ve görevleri yerine getirmek mevzubahis olduğunda yardımcı olur ve doğru yapıldığında yoğun gündeminizde size vakit kazandırır. Bununla beraber, takıntılı bir kişiliğe sahip bir kişi bu konuda aşırıya kaçar fakat bu arada verimsizdir.

Mesela, ana görevi bir kenara bırakırken ajandaları doldurmak, vakit çizelgeleri oluşturmak ve anımsadıcılar ayarlamak için çok zaman harcayabilirler.

2. Mükemmeliyetçilik

Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar yaptıkları her şeyde mükemmellik için çabalarlar ve kendilerine hata hissesi bırakmazlar. Bu tavır onları büyük bir baskı altında faaliyet yürütmeye yönlendirir.

Bu yüzden en zor olanı erteleme eğilimindedirler. Ayrı olarak, tekrar tekrar hata olup olmadığını kontrol etme eğiliminde olduklarından, bir hayli vaziyette teslim tarihlerine uymaları olanaksız hale gelir.

3. Esnek olmamak

Bu kişilerin, kendilerinin ve diğer herkesin uyması şart olan açık ve net kaidelere ihtiyacı vardır. Teknik (iş yerinde), sosyal ve ahlakidirler, bu nedenle iş arkadaşları, akrabaları ve tanıdıklarıyla uzlaşmaz hale gelirler.

Ayrı olarak, başkalarının yüksek standartlarını karşılayamayacaklarına ve bu yüzden kendilerini görevlerle aşırı yükleyemeyeceklerine inanırlar. Ayrı olarak, gönüllü veya gönülsüz rastgele bir ihlalin belirtilmesi ve cezalandırılması gerektiğine inanırlar.

4. Düşük duygusal ifade

Takıntılı bir kişilik, etkileşimlerinde resmi, ciddi ve kibardır ve bu yüzden duygusal ifadeleri azalır. Ayrı olarak, başkalarının spontane duygusal ifadelerinden rahatsız olabilirler.

Alakanızı çekebilir: Takıntılı Düşüncelerden Kurtulmak Olası Mü?

Takıntılı bir kişiliğin gelişimi

Hem genetik etmenler hem de etrafsal unsurlar, takıntılı bir kişiliğin orijininde birleşir. Bu yüzden, kalıtsal biyolojik yükün yanı sıra yetişme tarzı, küçüklük tecrübeleri ve kişinin içinde büyüdüğü kültür ile de alakalıdır.

Otoriter ve kontrol edici bir yetişme tarzına sahip olmak, bir kişide bu özelliklerin gelişimini etkileyebilir. Bunu yetişkin olduklarında dahi cezadan kaçınmak için yaparlar. Anne baba çocuğun kendi başına bir şeyler tecrübesine ve kendi hatalarını yapmasına müsaade etmediği için aşırı savunma da bir tesirdir. Böylelikle çocuk, mükemmellik için çabalaması gerektiği fikrini içselleştirir.

Aynı şekilde katı ve zaruri ahlaki standartlara (sözgelişi dinler) sahip toplumlar da bu tür semptomların ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.

Takıntılı bir kişiliğin üstesinden gelmek

Bir kişi kendi vaziyetinin farkında olmalıdır. Başka bir deyişle obsesif-kompulsif kişilik rehabilitasyonunun tesirli olabilmesi için bu düşünce ve davranış kalıplarının zarar veren olduğunu kabul etmeleri gerekir.

Ayrı olarak, profesyonel destek, kişiliklerinin orijinini anlamalarına ve onu değiştirmeye çalışmalarına yardımcı olmak için ehemmiyetlidir.

Ayrı olarak, maruz kalma en tesirli tekniklerden biridir. Kişi katı davranacağı belirli vaziyetlerle yüzleşmeye başlar ve bu tür reaksiyonları engeller. Gevşeme teknikleri ve problem çözme eğitimi de tesirlidir.

kara düşünceler Yinelenen düşünceler, sosyal ilişkileri istila eden tekrarlayan eylemlere dönüşür.

Takıntılı kişilik ve obsesif kompulsif bozukluk

Bunları ayırt etmek ehemmiyetlidir. Aslında, her iki şart da çoğunlukla aynı anda gerçekleşir, ancak değişik koşullardır.

Her şeyden önce, birincisi bir kişilik bozukluğu, ikincisi ise bir kaygı bozukluğudur. OKB’nin temel özelliği, obsesyonların (müdahaleci düşünceler) ve kompulsiyonların (bu tür düşüncelerin rahatsızlığını gidermeye yönelik davranışlar) varlığıdır.

Bu varlıklar, zorlayıcı kişiliğin bir parçası değildir. Ayrı olarak, kompulsif kişilikte inançlar gerçek, meblağlı ve kabul edilebilirken, OKB’de kişiler yersiz ve kişiye ters gibi düşünceler yaşarlar.

Sınırlamak yardımcı olmuyor

Takıntılı kişiliğin kimi özellikleri günümüzün ferdi ve rekabetçi toplumunda övülmekte ve ödüllendirilmektedir. Ancak aşırıya kaçıldığında duygusal rahatsızlıklara ve başkalarıyla ilişkilerde meselelere sebep olabilirler.

Son olarak, katı tutumunuzun bir kişi olarak gelişiminizi sınırladığını düşünüyorsanız, profesyonel kılavuzluk isteyin.

Obsesif Kompülsif Bozukluk Ile ilgili Bilmeniz Gereken Her Şey Obsesif Kompülsif Bozukluk Ile ilgili Bilmeniz Şart olan Her Şey Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların, takıntılar ve tekrarlayan davranışlar geliştirmesine kapı aralayan bir psikiyatrik bozukluktur. Daha fazla oku »

La entrada Dört Takıntılı Kişilik Özelliği aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş