Doğum Kontrol Hapları: Ne Kadar Süre Kullanılabilirler? 2021
  • 29 Temmuz 2021
  • 358

Doğum kontrol haplarını ne kadar müddet alabileceğinizi kendinize hiç sordunuz mu?

Doğum kontrol hapları yaygın bir doğum kontrol metodudur. Menopoz öncesi dönem de dahil olmak üzere tüm dünyada değişik yaşlardaki kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Bu yol çok güvenlidir ve ana dezavantajının onu almayı anımsama ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda, mesela cep telefonlarının elektronik ajandaları ile bu daha az mesele teşkil ediyor. Ancak bir hayli kadın, almayı unutacaklarından korkarak başka doğum kontrol yöntemlerini seçenek ediyor.

Doğum kontrol haplarını çevreleyen bir hayli efsane var. Çoğu asılsızdır, ancak ağır ağır kullanıcılar arasında dağılarak birçok kişinin bunların doğru olduğuna inanmasına kapı aralar.

Sıhhat müesseseleri çoğunlukla bu yanlış inançları netleştirmek için kampanyalar yürütür. Sorun, bu doğru bilgilere karşın, sosyal ağlar ve internet forumlarının yanıltıcı olmaya devam etmesidir.

Kadınlar arasında ortak bir sual, doğum kontrol haplarını ne kadar süre alabilecekleri ve ara ara ara vermeleri gerekip gerekmediğidir. Bu, sözde hormonal aşırı yüklenme sebebiyle negatif tesirlerin gelişmesi korkusundan kaynaklanmaktadır. Birazdan göreceğiniz gibi, bu yalnızca bir efsanedir.

Okumaya devam edin: Gözardı Edilmemesi Şart olan 6 Menstrüal Kargaşa

Doğum kontrol hapları nelerdir?

Doğum kontrol hapları bir hormonal kontrasepsiyon metodudur. Başka bir deyişle kadının adet döngüsünü tertip etmek ve yumurtlamayı önlemek için yapay hormonların kullanımına dayanırlar.

Her ay olan yumurtlamayı durdurduğumuzda gebelik ihtimali ortadan kalkar. Yumurtlama olmadığında ortada bir yumurta yoktur ve bu yüzden cinsel ilişki vaziyetinde spermin dölleyecek hiçbir şeyi yoktur.

Emeline erişmek için bu yöntem, hap şeklinde bir veya iki maddeyi katarak normal döngülerin hormonal farklıklarını taklit eder. Bir takım kontraseptiflerin iki bileşeni (östrojen ve progestojen) vardır, bazılarında ise sözgelişi yalnızca bir bileşen (drospirenon) bulunur.

Doğum kontrol haplarının sunumundaki tablet sayısı da değişmektedir. 21 haplı, 24 haplı ve 28 haplı paketler vardır. 28’li olanlardan 21’i tek renk ve 7’si farklı veya 24’ü tek renk ve 4’ü farklı olabilir.

Farklılıklar, laboratuvarların kullanmaya karar verdiği hormonal dozlara dayanmaktadır. Her vaziyette, her vakit, bir adet ile ötekisi arasında genellikle toplam 28 gün müddetin vasati adet döngüsünün dalgalanmalarını izlemeleri amaçlanır.

prospektüs okuyan kadın Doğum kontrol hapları, normal adet döngüsünü taklit eden hormonlara sahiptir.

Doğum kontrol haplarını sık sık kullanmaya ara vermem gerekir mi?

Doğum kontrol haplarına ara vermeniz gerektiği efsanesi, kullandıkları hormonal dozlara bağlı olarak ortaya çıktı. Bu metodun imalatının başlangıcında, ilaçlar yüksek konsantrasyonlarda östrojen ve progestojen içeriyordu.

Son zamanlarda bu dozlar hemen hemen 10 kat azaltılmıştır. Ayrı olarak uzun vadeli tesirlerini bilmek için hapların güvenliğini değerlendiren daha birçok ilmi çalışma vardır.

Edindiğimiz bilgiler sayesinde, ara vermeye gerek olmadığından emin olabiliriz. Onları sık sık almayı bırakmaya gerek yok ve açıkçası, bu her vakit doğrulanmamış yaygın bir efsaneydi.

Doğum kontrol hapı yolu, her döngüde yumurtlamayı engeller ancak yumurtaların kullanılabilirliğini etkilemez. Bu, bir kadın gebe kalmak için hapları almayı bırakırsa, hiç hap almayan bir kadınla aynı talihe sahip olacağı mananına gelir. Kısırlığa kapı aralamayan bir metottur.

kadın doğum kontrol hapları Doğum kontrol haplarına ara verilmesi gerektiğinin bir efsane olduğunu söyleyebiliriz.

Haplardaki hormonlarla alakalı diğer efsaneler

Doğum kontrol haplarının olumsuz tesirleriyle alakalı efsaneler, sözde ara verme ihtiyacıyla hudutlu değildir ve sadece gençlere has değildir. Ne yazık ki, bunların yaygınlaştırılması aile tasarılaması programlarına zarar vermektedir.

Doğum kontrol haplarının güvenli olmadığı inancı yanlıştır. Doğru kullanımla %99 tesirli olabilirler ki bu çok yüksek bir değerdir. Kimi kadınların korktuğu cinsel istek azalmasına gelince, aslında bu konudaki bilgiler kafa karıştırıcıdır.

Doğum kontrol haplarına atfedilen kilo alımında da benzer bir şey olur. Jinekologlar, bunların kullanımın başlangıcında ortaya çıkabilen etkiler olduğu, ancak üçüncü kullanım döngüsünden sonra hemen hemen tamamiyle kaybolduğu ile ilgili hemfikirdir. Ayrı olarak bu işaretler her vakit mevcut değildir.

Doğum kontrolüne kişiselleştirilmiş bir yaklaşım idealdir. Her kadın, hayat tarzına, vücut yapısına, yaşına ve olası komorbiditelerine en uygun hormon kombinasyonunu seçmek için bir jinekoloğa müracaat etmelidir.

Daha fazlasını öğrenin: Doğum Kontrol Hapını Aldıktan Sonra Kusmak

Doğum kontrol haplarına ara vermeye gerek yok

Doğum kontrol hapını ne kadar süre kullanabilirsiniz sualinin yanıtı ise rastgele bir müddet hududunun olmadığıdır. Bilim, ara verilmesine gerek olmadığını ve mevcut sunumların hormonal dozlarının asgari olduğunu zati onayladı, bu nedenle birikme veya doğurganlıkta farklık yaratmazlar.

Doğum Kontrol İmplantları Nedir? Doğum Kontrol İmplantları Nedir? Doğum kontrol implantları, kadınların kol cildinin altına yerleştirilebilen, kürdan şeklinde olan ve uzun dönem doğum kontrolü sağlayan bir yoldur. Daha fazla oku »

La entrada Doğum Kontrol Hapları: Ne Kadar Müddet Kullanılabilirler? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş