Dişlerinizdeki Tartarı Yok Etmek İçin 4 Yöntem 2021
  • 31 Mart 2021
  • 252

Dental kalkulus olarak da bilinen tartar, dişlerin üzerindeki bakteriyel plağın kireçlenmesine veya sertleşmesine verilen isimdir. Görünüşü hoş değildir. Diş minesinin diş etleriyle birleştiği yerde biriken sarımtırak, beyazımsı veya hafif kahverengi renkli bir kütledir. Peki, dişlerinizdeki tartarı yok etmek için neler yapabilirsiniz?

Çok çirkin ve kötü görünmesinin yanı sıra, tartar, çeşitli diş sıhhati meselelerine da kapı aralayabilir. En iyi bilinen ve bu arada en korkulan meselelerden biri periodontitis veya diğer isimiyle piyoredir. Bu, kanamaya, ağız kokusuna, çürüklere kapı aralar ve hem de diş kaybına dahi sebep olabilir.

Dişlerinizdeki tartarı yok etmek: Bir takım ipuçları

Dişlerde tartar oluşumu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Çoğu kez kötü ağız hijyeni hasebiyle oluşur. Ancak bu arada belli gıdaların ve ilaçların tüketilmesinden ve hem de kişide diyabet gibi belli bir takım hastalıklar olmasından da kaynaklanabilir.

Şimdi dişlerinizdeki tartarla savaşmanız için size dört teklifimiz olacak.

Dişleri fırçalamak

dişler fırça Dişlerinizi her gün fırçalamanız, tartara ve diğer ağız meselelerine kapı aralayan bakteriyel plak oluşumunu önleyecektir.

Tartarla savaşmanın en iyi yollarından biri, sertleşmesini önlemek için plağı her gün yok etmektir. Sahiden de plak kireçlendiğinde tartara dönüşür ve o noktada onu yok etmek artık çok daha zordur. Böyle bir şeyin olmasını önlemek için düzgün fırçalama ile başlayarak iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmeniz en iyisidir.

Diş fırçalama, ağız sıhhatinizi sürdürmeniz ve bilhassa tartarla savaşmanız için yapmanız şart olan temel bakımdır. Evvela her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Bunu düzenli olarak yapmalı ve dişlerimizi derinlemesine temizlemeliyiz.

Uygun bir diş fırçası ve diş macunu kullanmamız ehemmiyetlidir. Uzmanlar, yumuşak kıllı bir fırça kullanılmasını öneriyorlar zira sert kıllar diş minesini aşındırabilir. Diş macunu ise florür içermelidir zira bu madde dişleri güçlendirir ve çürükleri önler.

Okuyun: Natürel Tartar Rehabilitasyonu Metotları

Diş ipi

Diş ipi kullanmak, iyi ağız hijyeni alışkanlıklarının ehemmiyetli bir elementidir. Ancak bir hayli insan ya bunu veyahut diş ipini nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor.

Diş ipi kullanmak, dişlerin arasında kalan bakteri ve yiyecek kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur. Ayrı olarak plak oluşumunu ve neticede dişlerde tartar oluşmasını önlemeye yardım eder.

Diş ipinin tesirli olması için uyumadan önce günde en az bir defa diş ipi kullanmalısınız. İdeal olanı dişlerinizi fırçalamadan önce kullanmanızdır. Diş eti dokularını tahriş etmekten kaçınmak için diş ipi, dişler arasında hafifçe ve hassas bir şekilde hareket ettirilmelidir.

Diş ipinin kullandığımız bölümünün her vakit temiz olması gerektiğini unutmamanız ehemmiyetlidir. Buna dikkat etmezseniz, bakterileri ağzın bir bölgesinden diğerine aktarmış olursunuz.

Bunu da okuyun: Diş Hekimliğinde Endodonti Konusunda Her Şey

Profesyonel temizlik

diş hekimi hasta Bir profesyonel tarafından periyodik olarak temizlik yapılması, çıkarılması daha zor olan bakteri plağı kalıntıları ile ilgili bize yardımcı olur.

Evde uygulamamız gereken temel bakımın yanı sıra dişlerin, senede bir veya iki kez bir profesyonel tarafından temizlenmesi ehemmiyetlidir. Günlük temizliğimiz konusunda çok disiplinli ve dikkatli olsak bile, erişilmesi en zor yerlerdeki diş plağını yok etmek için bir uzmanın profesyonel olarak dişlerimizi temizlemesi gerekir.

Diğer taraftan diş hijyeniyle alakalı alışkanlıklarımız zayıfsa ve halihazırda dişlerimizde tartar varsa, sadece bir diş muayenehaneninde yapılan derin temizlik onu yok edebilecektir. Onu çıkarmak için bizim hanede yapabileceğimiz bir şey yoktur. Çok yoğun bir şekilde içeriye gömülüyse, tartarı dişlerinizden tamamiyle çıkarmak için diş hekimine birkaç sefer gitmeniz dahi gerekebilir.

Böyle vaziyetlerde, uzman, muhtemelen ‘tartarctomy’ isimi verilen bir teknik kullanacaktır. Bu süreçte koronal veya radiküler ölçekleme işlemi gerçekleştirirler. Bu teknikle, hem dişlerdeki görünür tartarın hem de diş etlerinde birikenlerin çıkarılması amaçlanır.

Dişlerinizdeki tartarı yok etmek için hane yapımı analiz eder

Dişlerimizdeki tartarları hanede katiyen tam olarak çıkaramayacak olsak da, ananesel olarak kullanılan bir takım hane yapımı analiz eder vardır. Bu analiz eder, bir destek olarak kullanılabilir ancak katiyen yukarıda söz edilen rehabilitasyonun yerine geçmez.

Bu metotların emeli tartarı çıkarmak için dişlerin kazınmasıdır. En iyi bilinen metotlar arasında karbonat, susam ve portakal veya limon kabukları kullanmak vardır. Ancak dişlerinize uygun olduklarından emin olmak için tecrübeden önce kesinlikle bir diş hekimine müracaat edin.

Tabii Diş Beyazlatma Ürünleri Tabii Diş Beyazlatma Ürünleri Diş beyazlatma prosedürleri dişlerinize hasar verebilir. Bundan dolayı, beyaz dişler ele geçirmek için tabii çözümleri tecrübeniz önerilir. Daha fazla oku »

La entrada Dişlerinizdeki Tartarı Yok Etmek İçin 4 Yol aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş