Devon Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 11 Ağustos 2023
  • 101

Devon Rex kedisi görsel olarak çarpıcıdır ve afacan yüzü, uzun kulakları ve ince yapısı ile dikkatleri çeker. Bu geniş gözlü kedi oyunu, tırmanmayı ve maymunluk etmeyi çok sever. Bol zamanı olan ve kedisiyle ilgilenebilecek sahipler için çok uygundur. Bu çok sosyal kedi insanları kesinlikle sever ve yeni arkadaşlar edinmek ister. Bu nedenle sessiz ve içe dönük bir kedi olmasını beklemeyin.

Görece nadir bir tür olmasından dolayı bulması zor olabilir.

Görünümü

Devron rex kedisinin neredeyse garip bir görüntüsü vardır. Orta boyutlu bir kedidir ve 3 kilogram civarı ağırlığa, 30 cm civarı bir boya sahiptir. Büyük kulakları, büyük gözleri, yüksek yanakları, uzun boynu ve ince bedeni bu türün en belirgin özellikleri arasındadır. Ayrıca dalgalı kürkü de dikkat çekici bir diğer yanıdır.

Bu dalgalı tüylü kedinin tüyleri hayli ince ve naziktir. Genel olarak kısa tüyleri olmasına karşın özellikle baş, kulak, boyun, pati, göğüs ve karın bölgesinde çok kısa tüyler vardır. Kürkü neredeyse her türlü renk ve desende olabilir.

Tam olarak hipoalerjenik bir kedi türü mevcut olmasa da Devon Rex’in kısa tüyleri nedeniyle alerjilere sahip aileler için bir tık daha uygun olduğu söylenebilir. Hiç tüy dökmez demek doğru olmaz fakat kürkünün dalgalı olması nedeniyle mobilyalarınız ve kumaşlarınız üzerine dökülen tüy miktarı az olacaktır. Alerjileriniz varsa bu kediyle biraz vakit geçirerek alerjilerinizin nasıl tepki vereceğini görmeniz uygun olacaktır.

Devon Rex genelde Cornish Rex ile karşılaştırılır ve benzer bir görünümleri vardır. Fakat ortak olan kıvrımlı tüyleri farklı genlerden kaynaklanır. Cornish Rex’in tüyleri biraz daha uzun olur ve yüzü de daha uzundur.

Karakteri

Devon Rex kedisi akıllı, dost canlısı ve dışa dönüktür. Bu çok sosyal kedi çocuklar ona iyi davrandığı sürece onlarla iyi geçinir ve ayrıca diğer evcil hayvanlar ile insanların çevresinde olmaktan da hoşlanır. Sahibiyle biraz oynamak ve boğuşmak en sevdiği şeylerden bir tanesidir.

Yapacak bir şeylere ve sevecek insanlara ihtiyacı vardır. Benimsediği insanlara karşı çok etkileşimlidir ve onları oda oda takip eder.

Çok aktif bir kedi olmasından dolayı insanları eğlendirmeyi de sever fakat bazen fazla talepkar olur. Çünkü sizin dikkatinizi çekmek için elinden geleni yapar. Aynı zamanda yaşlandıkça oyunculuğunu kaybetmez ve olgunken bile yavru kedi gibi enerjilidir.

Kişiliği biraz fazla belirgin olabilir ancak çok gürültülü bir kedi de değildir. Buna karşın tam olarak sessiz de sayılmaz. Bu nedenle sizinle iletişime geçmek için miyavlayacaktır ama miyavlaması siyam kedileri kadar gürültülü değildir.

Yaşam İhtiyaçları

Devon Rex kedisinin arkadaş bulabileceği ve dikkatleri üzerine çekebileceği bir eve ihtiyacı vardır. Hareketli oyunlar oynamayı sever ve bu nedenle sahibi hem kendisi ilgilenmeli hem de bol oyuncak sunmalıdır.

Çocuklar, diğer evcil hayvanlar ve düzenli misafirlerden de hoşlanır. Fakat ne kadar sosyal olacağı kedinin kendisine ve aynı zamanda onun geçmişine de bağlıdır. Özellikle erken dönemde sosyalleşmiş kediler bu anlamda daha açık olacaklardır.

Dikkat çekmeyi seven bir kedi olmasından dolayı sık sık yalnız kalırsa bu onun için pek iyi olmaz. Sık sık evden giden meşgul ailelerde kendini yalnız hissedebilir. Bol bol yola çıkıyorsanız iyi bir yolcu olduğunu ve yolda olmayı sizi evde beklemeye tercih edeceğini belirtmek gerek. Ayrıca evde yalnız kalacaksa birbiriyle anlaşan iki tanesini evde bırakmak daha iyi olur.

Kısa tüylerinden dolayı güneşe karşı hassas olabilir. Bu yüzden yanık riskini önlemek için evde olduğundan emin olmalısınız.

Bakımı

Devon Rex’in bakım kolaydır. Bazı kedi türlerinden sadece birazcık daha fazla özen ister ama çok da uğraştırmaz. Kısa tüyleri olması nedeniyle çabuk yağlanabilir ve bu yüzden düzenli banyo yaptırmak gerekebilir. Ayrıca tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi ve kulaklarının temizlenmesi gerekir. Diğer kediler gibi kumunun temiz olmasını ister.

Onun hareket etmesine yardım etmek için bol bol oyun fırsatı sunmanız gerekir. Kedi ağacı onun egzersiz ihtiyacını giderme konusunda faydalı olacaktır.

Çok akıllı bir tür olduğundan kuma alıştırmak kolaydır ve atıp yakalama ve getirme oyunlarını da öğrenebilir. Ayrıca zorlu bazı oyunları da çözebilir. Fakat akıllı olması nedeniyle iradesi de güçlüdür ve motive etmesi zor olabilir. Ödüllendirmek bu konuda faydalı olabilir. Onu neyin motive ettiğini bulmanız bu konuda yardımcı olacaktır.

Onu sosyalleştirmek de çok zor olmamalı. Ancak onu eve getirdikten sonra herkesle uygun şekilde tanıştırmanız, alışması için önemlidir. Diğer kediler ve kedi dostu köpeklerle anlaşma konusunda da sorun yaşamaz.

Ona yüksek kaliteli kedi maması vermeniz gerekir ve genelde özel bir diyet gerekmez çünkü obeziteye eğilimli değildir. Ne kadar mama vermeniz gerektiği konusunda veterineriniz bilgi verecektir.

Sağlığı

Devon Rex’in yaşam beklentisi 9-15 yıl arasındadır ve genel olarak sağlıklı bir türdür. En büyük sağlık riskleri arasında hipertrofik kardiyomiyopati, kalça çıkığı ve bazı kas rahatsızlıkları ile kellik bulunuyor. Fakat bazı rahatsızlıklar kedinin yaşamının ilerleyen senelerinde ortaya çıktıkları için onları önceden tespit etmek imkansız olabilir.

Düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi onun için faydalı olacaktır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/devon-rex-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş