Cornish Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Ağustos 2023
  • 104

Uzun ve ince bedenleri, büyük gözleri ve dev kulakları ile Cornish Rex kedisi dikkatleri üzerine hayli çeker fakat tek dikkat çekici yanları da bunlar değildir. Cornish Rex dış kürkünde uzun tüylerden yoksundur ve bu nedenle sadece kıvrımlı ve yumuşak bir alt kürke sahiptir. Bu yüzden onu okşarken kadife okşar gibi hissedebilirsiniz.

Fakat bu kediler sadece görünüşleri ile de dikkat çekmezler. Cornish Rex hayli enerjik ve oyuncudur ve onun sık sık size buzdolabının tepesinden baktığını görebilirsiniz. Eğer evde sizinle oynamayı sevecek bir kedi arıyorsanız en iyi seçeneklerden birisi olduğu söylenebilir.

Görünüm

Cornish Rex’in bedeni çok incedir, bu nedenle biraz kırılgan bir kedi gibi görünür. Fakat derisinin altı kemikler ve kaslar ile doludur. Aynı zamanda şaşırtıcı şekilde dayanıklı ve enerjik bir kedidir.

Bedeninin üstünde küçük ve yumurta şekilli bir kafa vardır ve yanak kemikleri yüksekte durur. Gözleri büyük ve yuvarlaktır, burnu uzundur. Kulakları ise büyüktür. Fakat esas dikkat çekici yanı kürküdür. Pek çok kedi türünde farklı kürk türleri vardır ve kürkler iki veya üç katlı olarak değişim gösterirler. Fakat Cornish Rex’in sadece en alttaki katmanı vardır ve bu nedenle bu durum ona yumuşak, dalgalı ve kadife benzeri bir doku verir.

Cornish Rex’in hipoalerjenik olduğunu duymuş olabilirsiniz ama bu teknik olarak doğru değil. Kısa kürkünden dolayı bazı diğer türlerden daha az tüy dökebilir ama zaten kedi alerjisi olanlar kedilerin tüylerine karşı alerjiye sahip olmuyorlar. Genelde problem kedinin cildinde üretilen ve aynı zamanda salya ve idrarında da bulunan Fel d 1 adı verilen proteindir. Kediler kendilerini temizlerken salya tüylerinde kurur ve hareket ettikçe etrafa dökülür. Bu da insanlarda alerji yapan kepeği oluşturur. Bu nedenle Cornish Rex kedi alerjisi olanlarda daha az alerjik tepki yaratabilir ancak potansiyel tepki yine de mevcut olacaktır. Bu nedenle eve Cornish Rex yavrusu almadan önce onunla biraz zaman geçirerek alerjilerinizin ne durumda olduğuna bir göz atın.

Karakter

Cornish Rex çok meraklı, akıllı ve enerjik bir kedi türüdür. Yüksek enerjili olmasına özellikle dikkat etmek gerekir.

Her zaman hareket eder ve hep yapacak bir işi var gibidir. Sizinle, interaktif oyuncaklarla oynamayı sever ve bu nedenle sizinle oynamasına vaktiniz olmadığında ona eğleneceği bir şeyler vermeniz gerekir.

Ayrıca tam bir kaşiftir ve bu nedenle çıkılması mümkün olmayan yerlerde bile gezdiğini görebilirsiniz.

Evin içerisinde bir şeyleri karıştırmadığı zamanlarda sizi oda oda takip ettiğini görebilirsiniz. Çok sosyal bir kedidir ve başkalarının yanında olmak ister. Fakat ailesine karşı da sadıktır ve yabancılar ile hemen yakınlaşmaz. Yine de yabancılara karşı çok uzun süre soğukluk da yapmaz.

İnsanlarla hayal edebileceğiniz her şekilde etkileşime girmeyi sever ve onunla konuşmanızdan da hoşlanır. Siyam kedisi kadar çeneli değildir ancak ne düşündüğünüzü anlar ve ayrıca maması bitince de sizi uyarır.

Yaşam İhtiyaçları

Eve bir Cornish Rex getirdiğinizde ilk ihtiyacı keşfedecek yerler olacaktır. Doğal bir tırmanıcı ve zıplayıcı olduğu için bir iki tane kedi ağacını sever, ayrıca duvarlara raflar yerleştirmek ve üzerinde yatabileceği bir hamak sahibi olmak hoşuna gidecektir.

Aynı zamanda güzel, rahat ve en önemlisi de sıcak bir yatağa ihtiyacı vardır. Çok kısa kürkü sevimli ve yumuşak olabilir ancak bu kürk onu çok sıcak tutmaz. Bu nedenle günlük oyunu bittiği zaman en sıcak noktaya geçmek isteyecektir. Bu bir yatak da olabilir, kucak da olabilir, laptop da olabilir. Bir kedi süveteri bu konuda yardımcı olabilir. Dışarı çıkacak olursa üstünde onu sıcak tutacak bir şeyler olması iyi olur.

Tırmanacak bir yerler, oyuncaklar ve sıcak bir yer haricinde çok talepkar değildir. Pek çok aile ve ev için uygun bir kedidir. Genelde herkesi sevdiği ve oyuncu olduğu için çocuklarla çok iyi geçinir. Ancak ilk olarak çocuklarınıza kediyle nasıl oynayacağını öğretmeniz gerekir. Diğer kediler ve köpeklerle oyun oynamaktan da hoşlanacaktır.

Bakım

Cornish Rex’in kısa tüylerinin bakımı çok kolaydır ve bu nedenle olabildiğince az fırçalanması gerekir.

Çok fazla fırçalamak bu hassas tüylere zarar verebilir. Bu nedenle sık sık fırçalamak yerine haftada bir kulak ve patilerini temizlemek yeterli olacaktır. Böylece fazla yağlanma ve kirlenme önlenecektir. Ayrıca tırnaklarını kısa, kumunu temiz tutmanız ve dişlerini fırçalamanız önemlidir.

İç mekanlarda tutulması da önemlidir. Soğuk havalarda yaşadığı problemlerin yanında çok güneşte kalırsa güneş yanığı da olabilir.

Sağlık

Cornish Rex’in yaşam ömrü uzundur ve ortalaması 15 yıldır. Ancak 20 yıl yaşayanları görmek de nadir değildir. Kalıtımsal ve genetik problemleri yok gibidir.

Türe özgü sağlık sorunlarından azade olsa da çeşitli kedi türlerini etkileyebilen bazı rahatsızlıklar yine de mümkündür.

En yaygın görülen sağlık sorunları arasında böbrek hastalıkları bulunur. Bu zaten tüm kedi türlerinde vardır. Ayrıca kalp hastalıkları da veterinerler tarafından genelde düzenli kontrollerde gözden geçirilirler. 10 yaşına gelen kedilerin neredeyse %70’inde bedenlerinin bir noktasında artrit ortaya çıkar ancak kediler acılarını gizleme konusunda çok yeteneklidirler.

Acı ve ağrıları gizleme yetenekleri nedeniyle pek çok kedi sahibi kedilerini düzenli olarak veterinere götürmez ve önleyici yöntemlere başvurmaz.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/cornish-rex-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş