Colorpoint Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Ağustos 2023
  • 102

Colorpoint Shorthair kedisi, Siyam kedisi ve American Shorthair kedisinin bir melezidir ancak fiziksel özelliklerinin büyük kısmı Siyam kedisine benzer. Uzun, ince, sevgi dolu ve çok seslidir. Ancak 16 geleneksel olmayan deseni American Shorthair kökenlerini ortaya koyar. Bazı dernekler bu kediyi ayrı bir tür kabul ederken, bazıları ise siyam kedisinin bir versiyonu olarak görür.

Rengi veya resmi adı ne olursa olsun bu dost canlısı ve dışadönük kedi, kedisiyle bol bol vakit geçirebilecek insanların olduğu aktif bir ev hayatında mutlu olur.

Karakteristik Özellikleri

Colorpoint Shorthair genel olarak dışadönük, dost canlısı ve sevgi dolu bir kedidir. Evin içerisinde en sevdiği insanı takip ettiğini görmek hiç şaşırtıcı olmaz. Özellikle sesli bir kedidir ve onu dinlemek isteyenler ve hatta istemeyenlere kendini duyurmak için kendine has miyavlaması ile gürültülü bir şekilde miyavlar.

Kısa tüylü kürkü çok az izolasyon sağlar ve bu nedenle sıcak kucaklar ve battaniyelerin altı gibi yerler özellikle kış aylarında favorisi olur.

Tarihçesi

1940’lı yıllarda İngiliz ve Amerikalı kedi yetiştiricileri, geleneksel renklerin dışında kırmızı noktalı bir siyam kedisi elde etmek için çaba gösterdiler. Bu süreçte bir siyam kedisi ile American shorthair çiftleştirildi ve bunun sonucunda Colorpoint Shorthair türü ortaya çıkarı. Kırmızı ve krem Colorpoint Shorthair kedileri 1964 yılında çeşitli ödüller kazandılar.

Bakım Süreci

Tüy ve Tırnak Bakımı

Colorpoint Shorthair kedisinin kürk bakımı çok kolaydır. Haftalık olarak fırçalamak dökülen tüyleri almak için yeterli olacaktır ve arada bir banyo da yaptırılabilir.

Tırnaklarını düzenli olarak kısa tutun ve ayrıca kulaklarını da kir ve kızarmalara karşı düzenli kontrol edin. Eğer kulaklarda birikimler görürseniz bu iş için hazırlanmış olan aletleri kullanarak kulaklarını temizleyin. Eğer kulaklarda inflamasyon görünüyorsa veya aşırı kirliyseler, ayrıca kediniz başını sallıyor veya kulağını kaşıyorsa, veterinerinize gösterin.

Spor

Colorpoint Shorthair kedisinin yeterince spor yapması ve zihinsel açıdan da aktif kalması için yapabileceğiniz bazı şeyler var. İlk olarak tırmanabileceği ve tırmalayabileceği bol bol oyuncak alın. Çünkü tırmalamak kediler için çok doğal ve keyif verici bir eylemdir. Evdeki koltuk ve halıları tırmalamaması için tırmalayacak bol bol yerinin olması gerekir. Ayrıca tırmalama yüzeylerinin hem dikey hem de yatay olmaları gerekir.

Yaygın Sağlık Sorunları

Tüm kedilerde yaşamları boyunca çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir ama Colorpoint Shorthair aynı zamanda bazı kalıtımsal problemlere de yatkındır. Siyam kedisi gibi yatkın olduğu bu problemlerden bazıları şöyle:

  • Şaşı gözler
  • Amiloidozis
  • Astım
  • Kalıtımsal kalp problemleri

Lisanslı kedi yetiştiricileri, türün etkilenmemesi için yetiştirdikleri kedileri sağlık sorunlarına karşı kontrol ederler ve hasta kedilerin türe eklenmesine engel olurlar. Bu nedenle kedinizi iyi bir yetiştiriciden almanız önemlidir.

Görünümü

Siyam kedisi kuzenleri gibi Colorpoint Shorthair kedisi de uzun ve ince bir kemik yapısına sahiptir ve kaslı bir yapısı vardır. Büyük kulakları ve badem şekilli mavi gözleri vardır. Ayrıca kısa tüylerinin dokusu da çok güzeldir.

Toplamda 16 renge sahip olan bu tür çok sayıda desenle birlikte de gelebilmektedir.

Beslenme

Colorpoint Shorthair uzun ve ince olmalıdır. Bu nedenle onu ideal kiloda tutmanız diyabet, kalp hastalıkları ve artrit gibi rahatsızlıkların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Günde iki defa önerilen miktarda mama ile beslemeniz iyi olacaktır. Ortalıkta mama bırakmayın çünkü bu durum gereksiz yere devamlı olarak atıştırmasına sebep olacaktır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/colorpoint-shorthair-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş