Çocuklarda Farklı Distoni Türleri 2021
  • 31 Mart 2021
  • 376

Çocuklarda distoni, istemsiz adale adalemelerine kapı aralayan bir hareket bozukluğudur. Bu adalemeler adalelerin seğirmesine ve tekrarlayan hareketlere kapı aralar. Değişik distoni türleri vardır.

Distoni, genetik bir değişinim, bir bozukluk veya bir ilaç hasebiyle ortaya çıkabilir. Bir takım insanlarda kalıtsaldır. Bir takım insanlarda ise başka bir hastalığın veya belli bir takım ilaçların alınması neticesi gelişir.

Çocuklarda oranla yaygındır. İspanyalı Nöroloji Derneğine göre, distoni, küçüklük çağında en sık görülen üçüncü hareket bozukluğu türüdür. Bu yazıda, bu hastalığın ne olduğundan ve nasıl teşhis edileceğinden söz edeceğiz.

Çocuklarda distoni türleri

sinaps görsel

Vücudun kaç bölümünü etkilediğine bağlı olarak, küçüklük çağındaki distoni türleri odaksal, segmental, çok odaklı veya genelleştirilmiş olarak ayrılır. Ayrı olarak uzmanlar onları sebeplerine göre sınıflandırırlar:

Çocuklarda distoni türleri: Kalıtsal (birincil) distoni

Çocuklarda en sık görülen distoni türüdür ve spesifik genetik kusurlarla ilişkilidir. Bunların arasında şunları vurgulayabiliriz:

  • İzole genelleştirilmiş distoni: Bu tür, diğer nörolojik semptomlarla ilişkili değildir. Burada en sık değiştirilen gen DYT1 genidir. Vasati başlangıç yaşı 12’dir ve semptomların çoğunun bacaklarda ortaya çıktığını bilmek ehemmiyetlidir.
  • Dopaya duyarlı distoni: Buna Segawa Belirtisi da denir ve doktorların rehabilitasyon edebileceği birkaç türden biridir. 6 yaş civarında, yürüme bozukluğuyla başlar ve kız çocuklarında daha sık görülür. Bunun yanı sıra semptomlar gün süresince dalgalanabilir.

Okuyun: Çocuk Felci (Poliomyelit) Türleri Nedir

Çocuklarda distoni türleri: Geçici gelişimsel distoni

  • Bebeklerde görülen iyi huylu distoni: 3 – 8 aylık arası bebeklerde görülür. Bu tür, bir çocuğun psikomotor gelişimini etkilemez. Hem de çocuk, bir yaşına geldiğinde işler çoğunlukla normale döner.
  • İyi huylu paroksismal tortikolis: Bu nadir bir türdür. Kusma ve yürümede balanssızlık ile beraber gelir. Ancak genellikle beş yaşından sonra iyileşir.

Kalıtsal dejeneratif distoni

Bu türler, metabolizmada yer alan genlerin mutasyonları tarafından üretilir ve çok daha karmaşıktır. Burada Lesch Nyhan hastalığı ve Niemann Pick hastalığı gibi patolojiler öne çıkıyor.

İkincil distoni

Bunlar altta yatan başka hastalıklar veya illetler nedeniyle ortaya çıkan distoni türleridir. Enfeksiyonlar, urlar, yapısal kusurlar, zehirli maddeler, ilaçlar vb. nedeniyle oluşabilirler. Netice olarak, nedenin doğru tanımlanması ve tedavi edilmesi çok ehemmiyetlidir.

reseptörler

Distoni tanısının konması

Her şeyden önce, doktorlar, ikincil distoni olma ihtimalini elemelidir. Bu amaçla toksikolojik ve nörolojik görüntüleme çalışmaları yürütecekler ve kapsamı geniş bir şekilde hastanın tıbbi geçmişini derleyecekler. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik titreşim görüntüleme testleri arasında öne çıkıyor.

Doktorlar ayrı olarak bitirici metabolik ve genetik çalışmalar yapmalıdırlar; bunlar bir elektromiyogramı ve bir elektronörogramı da içerebilir. Böylelikle doktorlar doğru bir prognoz ve tedavi tanımlayabilecekler.

Distoni tedavisi

Her şeyden önce, genelleştirilmiş distoni için doktorlar antikolinerjik uygulayacaklar; en yaygın iki antikolinerjik, trihexyphenidyl ve benztropin’dir. Bunlar, belirli sinir ikazlarını engelleyerek spazmları azaltacaktır.

Ancak kafa karışıklığı, uyuşukluk, ağız kuruluğu, bulanık görme, baş dönmesi vb. gibi çok sayıda yan tesirleri vardır. Genellikle klonazepam gibi hafif bir anksiyoklitik yardımcı olabilir. Genelleştirilmiş distoni şiddetliyse veya ilaca cevap vermiyorsa derin beyin stimülasyonu yapılabilir.

Dopaya duyarlı distonisi olan çocuklar, levodopa ve karbidopa ile rehabilitasyon edildiğinde ehemmiyetli ölçüde iyileşme görülür. Semptomları, vücudun yalnızca bir veya birkaç bölümünü etkiliyorsa, doktorlar, aşırı aktif adalelere botulinum zehirli maddesi enjekte edebilirler. Bu, adale adalemesini zayıflatır fakat sinirleri etkilemez.

Bunu da okuyun: Beyin Sıhhati için İpuçları ve Tavsiyeler

Netice

Çocuğunuzda istemsiz adale hareketleri olduğunu fark ederseniz çocuk doktorunuza danışmanız ehemmiyetlidir. Distoni gibi bir hareket bozuklukları olabilir.

Bu vaziyet, genellikle birkaç ay sonra sekeller bırakmadan kaybolur. Ancak onları göz ardı etmemelisiniz zira yetişkinliğe kadar devam eden distoniler kalıcı sakatlıklara kapı aralayabilir.

Psikolojik Sağlamlık ve Umut Çocuklara Nasıl Öğretilir? Psikolojik Sağlamlık ve Umut Çocuklara Nasıl Öğretilir? Zorluklardan öğrenmek ve büyümek mesut olmanın parçasıdır. Psikolojik sağlamlık ve umudu çocuklarımıza öğretmek çok ehemmiyetlidir. Daha fazla oku »

La entrada Çocuklarda Değişik Distoni Türleri aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş