Chinchilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 04 Ağustos 2023
  • 102

Chinchilla kedisi temel olarak özel bir renge sahip bir İran kedisidir. Bazıları onun İran kedisinden farklı bir tür olduğunu söylüyor ancak bazıları ise onların bu türe ait olduğu konusunda iddialı. Görüş ne olursa olsun chinchilla kedisi orta-büyük boyutlu, gümüşi kürklü ve mavi-yeşil gözlü veya yeşil gözlü bir türdür ve çok güzel görünür. Normal bir İran kedisi gibi uzun ve kalın bir kürkü vardır ama yüzü İran kedisine göre biraz daha az basık olma eğilimindedir.

Chinchilla kedisi düşük enerjili ve sakin bir kedidir ancak zekasından dolayı eğitilebilir. Buna karşın tembel olduğu için çok fazla zorluğa gelemeyebilir. Uzun bir yaşam ömrü olan sağlıklı bir türdür. Genelde dost canlısıdır ancak yabancılara karşı çekingen olabilir.

Karakteri ve Zekası

Chinchilla kedisi sevgi dolu, sakin ve tatlı doğalı bir kedidir. Uysal bir kedi olmasının yanında ailesi ile vakit geçirmeyi sever. Fakat evde işler çok kaotikse, kendi başına vakit geçirmekten de hoşlanır. Ayrıca yabancı insanlara karşı biraz mesafeli ve utangaçtır ama bir defa onları tanıyıp ısındıktan sonra böyle bir huyu kalmaz.

Chinchilla kedisi akıllı bir türdür ve farklı koşullara adapte olabilir. Düşünce ve görüşlerini beden dili ve yüz ifadeleri ile anlatmaktan hoşlanır. Çok fazla miyavladığını görmek mümkün değildir.

Genel olarak iyi bir aile kedisi olur ancak genelde sakin ve çocukları büyük olan ailelerde daha rahat olur. Sakinlik ve sessizliği sever, küçük çocukların yarattığı karmaşadan pek hoşlanmaz ve bir kenarda saklanabilir. Çok tatlı bir kedi olmasına karşın saygılı ve nazikçe davranılmasından hoşlanır.

Diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinir ancak onların da sakin ve sessiz hayvanlar olması gerekir. Sınırsız enerjisi olan kedi ve köpekler bu türe eşlikçilik için pek uygun olmazlar. Ayrıca yeni hayvanlara alışması için ona biraz zaman vermek gerekir. Bu süreçte tırmanabileceği yüksek bir yerler olursa gürültü ve belirsiz durumlardan kaçınacak bir noktası olur.

Beslenme Gereksinimleri

Kedinizi eve getirmeden önce aldığınız yerde daha önce nasıl beslendiğini sormalısınız. Böylece eve geldiğince sindirim sistemini bozmamak için öncelikle eski tür maması ile beslemeye devam edebilir, sonrasında marka değiştirmek istiyorsanız yeni markaya yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz.

Pek çok kedi türü yaşlandıkça idrar yolu problemleri ve böbrek problemlerine eğilimlidir ve bu nedenle beslenmesine biraz konserve mama eklemek iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca susuz kalmasına engel olmak için suyunun daima taze halde olması önemlidir. Pek çok kedi durgun su yerine akan su içmeyi sevdiği için uygun akıntı yapan suluklardan alabilirsiniz.

Spor ve Eğitim

Chinchilla kedisi pek aktif bir tür olmadığı ve genelde kucakta yatmayı sevdiği için her gün yeterince zihinsel ve fiziksel uyarım elde edebilmedi amacıyla ona oyuncaklar almak ve onunla aktif vakit geçirmek gerekir. Bu hem davranışsal problemler geliştirmesine engel olacaktır hem de aranızda bir bağ oluşturacaktır. Hareket obeziteye eğilimli bu türün bu tür sorunlar yaşamasına da engel olacaktır.

Chinchilla kedisini eğitmek pek çok türe göre zor değildir çünkü zeki ve kolay geçimlidir. Ancak sakin yapısından dolayı belli bir zorluk olacaktır. Talimatlarınızı takip etmek yerine rahat bir koltukta kestirmeyi isteyecektir.

Kürk Bakımı

Chinchilla kedisinin kürk bakımı çok kolay olmaz. Çünkü tüm İran kedileri gibi çok yoğun bir alt kürkü vardır ve dış kürkü de uzun ve dolgundur. Bu nedenle düzenli olarak fırçalanması gerekir. Eğer onu her gün 5 dakika kadar fırçalarsanız, tüylerinin dolanmasına ve solmasına engel olabilirsiniz. Böylece daha az tüy dökmesi de sağlanabilir.

Ayrıca tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi ve dişlerinin de fırçalanması gerekir. Ayrıca gözlerinin etrafında akıntılar görürseniz bunların ılık suyla nemlendirilmiş bir bezle nazikçe temizlemelisiniz.

Genel olarak hastalıklara karşı çok eğilimli değildir ancak nefes problemleri, obezite, böbrek hastalıkları ve idrar yolu problemleri bu türde en çok görülen rahatsızlıklardır.

Erkek ve Dişi Farkı

Erkek chinchilla kedileri genelde dişilerden biraz daha büyük ve ağır olurlar ama bunun her zaman istisnası vardır. Erkeklerin genelde dişilerden daha sevgi dolu oldukları düşünülür çünkü dişiler biraz daha içe kapalıdır. Ancak onun gerçek kişiliği annesi ile geçirdiği vakit ve gittiği evde gördüğü muameleye göre oluşur.

Kısırlaştırılmamış erkek chinchilla kedileri daha fazla gezgin olabilirler ve dişi ararken sesler çıkarabilirler. Ayrıca diğer erkek kediler ile kavgaya girme ihtimalleri de daha yüksektir. Dişiler ise kızgınlık dönemine girer ve pek çok ses çıkarır, her şeye sürtünürler. Kısırlaştırma bu tip problemlerin önüne geçmenizi sağlayacaktır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/chinchilla-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş