Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 03 Ağustos 2023
  • 91

Chartreux kedisi, yüzyıllardır varlığını sürdüren bir Fransız kedi türüdür. Kısa, mavi-gri kürkleri ve sessiz sakin yapısı ile bilinir.

Bu pek talepkar olmayan tür sakindir, bağımsızdır ve bazen de biraz şapşal olabilir. Eğer tatlı ve sessiz bir eşlikçi arıyorsanız ve onun taleplerini beden dilinden anlayabilecekseniz Chartreux kedisi ideal bir evcil hayvan olur.

Fakat günümüzde biraz zor bulunan bir tür olduğu için elde etmesi zor olabilir.

Görünüm

Chartreux kedisinin kısa ve gri bir kürkü vardır, tatlı, yuvarlak bir yüzü, bakır rengi gözleri vardır. Bu kedilerin büyük ve kaslı bir bedenleri vardır ancak uzuvları kısa ve incedir. Genelde kürdanda yürüyen patates olarak tanımlandıkları olur.

Yavaş olgunlaşan bir tür olduğu için yetişkin hale gelmesi üç ila beş seneyi bulabilmektedir.

Düz mavi-gri tonlarındaki kürkü ise en temel özelliklerinden birisidir denilebilir. Ancak yaş aldıkça azalan bazı desenlere de sahip olabilir. Bu kedi türü yaşlandıkça ipeksi ve suyu kovan kürkü de daha yünsü bir yapı alır. Özellikle bahar aylarında bol tüy döktüğü için tüy dökme konusunda hassas olanların dikkatli olmaları gerekir.

Chartreux genelde British Shorthair veya Russian Blues ile karıştırılır ancak bu kedileri birbirlerinden ayırmanın yolları var. Russian Blues genelde daha gümüşi tüylere ve daha yoğun bir kürke sahiptir, British Shorthair’ın ise başı daha geniştir ve genelde Chartreux’den daha da büyük bir kedi türüdür.

Karakteri

Bu sakin kedi genelde bağımsızdır ve biraz da başına buyruktur. Sizi severler ancak kendilerini eğlendirebilecek kadar da akıllıdırlar. Sizi odadan odaya takip ederler ve çok yakınlaşmadan sizinle aynı yatakta yatmaktan hoşlanırlar. Chartreux asla sizden aşırı ilgi istemez ama bir miktar ilgiye de hayır demez. Çok gözlemcidir ve sessizce kenardan olan biteni takip etmek ister.

Bu sessiz tür nadiren ses çıkartır. Ses çıkardığında ise miyavlamak yerine genelde biraz mırlar. Seslerden ziyade beden dilini kullanmayı sever. Çok ciddi bir kedi gibi dursa da biraz da sersem olabilir ve ayrıca ne zaman eğlenceli olması grektiğini de bilir. Chartreux sahibi olan bazıları onun espri anlayışı olduğunu bile söylüyorlar.

Çok hızlı reflekslere sahip olduğundan avlanmayı sever ve fareleri kovalayabilir. Sessiz ve gözlemci doğası da ona bu konuda yardımcı olur.

Yaşam İhtiyaçları

Chartreux kedisi ile yaşarken sizin de evcil hayvanınız gibi gözlemci olmanız gerekir. Hafifçe konuşmasından dolayı onu rahatsız eden bir şey olduğunda çok ses etmeyecektir ve bu nedenle değişimleri fark etmek için alışkanlık ve huylarına göz atmanız gerekecektir. Daha az su mu içiyor? Normalden daha çok mu uyuyor? Bir endişeniz varsa veterinerinize danışın.

Bu kediler pek utangaç ve çekingen değillerdir ama yeni arkadaşlar edinmek için çaba da göstermezler. Sakin ve talepkar olmayan doğası nedeniyle evde bir süre yalnız kalmayı sorun etmez ve siz evde yoksunuz diye etrafı dağıtmaz.

Özellikle apartman dairesi gibi diğer daireler nedeniyle sessiz bir kedi arayanlara uygundur. Chartreux kedisi ihtiyaçlarını insanlara beden dili ile anlatır ve gece yarısı sizi miyavlamalar ile uyandırmaz.

Genel olarak iyi doğası ve toleransı nedeniyle çocuklu ve başka evcil hayvanlara sahip aileler için uygundur. Seyahatlerde de pek sorun çıkarmaz. Ancak yine de her kedi gibi değişikliklere alışması için ona zaman vermek gerekir.

Bakım

Chartreux kedisinin kısa ve yoğun kürkü genelde kolay bakımlıdır. Haftalık fırçalamak genelde yeterli olur ancak bahar aylarında daha fazla tüy döktüğü için baharda daha sık fırçalamanız gerekebilir. Pek banyo ihtiyacı olmaz ancak banyo yaparken suyu kovan kürkünün ıslanması için çaba göstermek gerekir.

Bu kedilerin özel bir spor düzenine ihtiyaçları yoktur. Kendi kendine oynayarak hayli enerji harcar. Fakat evin içerisinde oyuncak bırakmanız faydasına olacaktır. Avcı güdüsü yüksek bir tür olduğu için hareket eden oyuncaklar çok hoşuna gidecektir.

Akıllı bir tür olduğu için kuralları takip etmeyi sever. Bu nedenle kuma alıştırmak çok zor olmayacaktır.

Çok sosyal bir kedi değildir ancak insanların eşlikçiliğini sever. En büyük sosyalleşme seansları genelde evdeki bireyler ile giderilir ve arada bir gelen misafirleri de dert etmez.

Onu yüksek kaliteli kedi maması ile beslemek ve doğru miktarda yem vermek obeziteyi engellemek için önemlidir. Veterineriniz kedinize uygun bir beslenme düzeni oluşturacaktır. Tüm kediler gibi tırnaklarının düzenli kesilmesi gerekir.

Sağlık

Chartreux genel olarak sağlıklı bir türdür ve 12-15 sene ömre sahiptir. Bununla birlikte idrar yolu problemleri ve böbrek hastalıkları gibi bazı hastalıklara eğilimi vardır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/chartreux-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş