California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 29 Temmuz 2023
  • 125

California Spangled kedisi, orta boyutlu bir ev kedisidir ve hem kaslı bir fiziğe, hem de meraklı bir kişiliğe sahiptir. Bu kedilerin kısa ve puantiyeli kürkleri vardır ve bu nedenle egzotik bir görünüme sahip oldukları söylenebilir. İlk olarak 80’lerde bir leopara benzemesi için yaratılmış olan bu tür, bu sebepten dolayı puantiyeli bir desene sahiptir. Özellikle çocuklu aileler için olduğu kadar yalnız yaşayan insanlar için de ideal türlerden bir tanesidir.

Oyuncu bir tür olmasının yanında görüntüsüne yakışacak kadar da vahşidir. Neyse ki yaşlandıkça daha sakin hale gelirler. Yine de yaş alsa bile yine de oyunculuğunu bir miktar koruyacağı söylenebilir.

California Spangled Kedisinin Karakteri ve Zekası

California Spangled kedisi akıllı, aktif, meraklı ve bağımsızdır. İnsan eşlikçileri ile etkileşime girmekten ve oyun oynamaktan hoşlanırlar ancak yalnız başlarına zaman geçirmekte de sorun görmezler. Bu kediler genelde sessizdirler ancak çok oyuncu olduklarında bunu size sesli olarak belli edeceklerdir. Avcılıkta da çok iyi olduğundan fareleri evinizden uzakta tutmak isterseniz tercih edebileceğiniz bir türdür.

Bu atletik kediler asla enerjisiz kalmazlar ve bu nedenle onları gün içerisinde oyalayacak bol miktarda oyuncak ve aktiviteye sahip olmaları gerekir. Akıllıdırlar ve tasma ile yürüme, adını söyleyince gelme gibi konularda eğitilmeleri mümkündür. Çok sadık oldukları için ömür boyu yanınızda olacağından emin olabilirsiniz.

Aile İçin Uygun Mudur?

Aktif ve bağımsız bir kedi olsa da California Spangled kedisi tüm yaşlarda çocuklardan hoşlanır. Kuyruklarının çekilmesinden hoşlanmazlar ancak biraz sert oyunu da severler. Bebek ve çocukların kucağına yatmayı sevecektir. İnteraktif kedi puzzleları ve oyunları, ayrıca çocuklar ile saatlerce oyun oynayabilirler.

Eğer hepsi yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirildiyse California Spangled kedisi diğer kedi ve köpekler ile iyi geçinir. Çok sayıda kedi ile mutlu şekilde yaşar ve köpeğinizin en iyi dostu olabilir. Fakat dışarıdaki yabancı hayvanlara karşı bu şekilde davranmayacaktır.

Beslenme İhtiyacı

Diğer tüm kedi türleri gibi California Spangled kedisi de etçildir. Bu nedenle çoğunlukla hayvansal proteinlerden üretilen yüksek kaliteli mamalara ihtiyaç duyar. Maması temel olarak kırmızı et, tavuk veya su ürünlerinden oluşmalıdır ve içerisinde yapay tatlandırıcılar ile mısır, soya ve buğday gibi dolgu malzemeleri olmamalıdır. Sınırsız mama verirseniz fazla tüketir ve bu nedenle paket üzerinde yazan kadar mama vermeye özen gösterin.

Spor

California Spangled kedisinin aktif doğasından dolayı bu türün gün içerisinde bol bol oyun ve keşif yapması gerekir. Sahibiyle top, tüy, ip gibi şeylerle oynaması uyarım ve spor için iyi olacaktır. Tırmalama kulesi, tırmanma ağacı, oyun tüneli gibi şeyler hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca evdeki diğer kediler ile etkileşime girmesi de spor için iyi olacaktır çünkü evde olmadığınızda oynayacak birisi olacaktır. Onları yalnız bıraktığınızda muhtemelen birbirlerini kovaladıklarını göreceksiniz.

Eğitim

California Spangled kedisinin yüksek zekasından dolayı eğitim olanakları mevcuttur. Eşya getirme, oyuncaklarını temizleme, komutlara sesli cevap verme gibi şeyleri öğretmesi mümkündür. Bununla birlikte kedileri eğitmek ne kadar akıllı olurlarsa olsunlar sabır isteyen bir iştir. Çünkü inatçı olabilirler ve sadece canları isterse size uyarlar.

Tüy Bakımı

Kısa tüylü bir tür olduğu için tüylerinin dolanması gibi şeyler konusunda endişe etmek gerekmez. Haftada iki defa tüylerini fırçalamak kürkünün parlak, temiz ve kepeksiz olmasını sağlayacaktır. Tırnakları ayda bir kesilmelidir. Ayrıca ayda bir pire ilacı uygulanması iyi olur. Veterineriniz bu konuda daha detaylı bilgi verecektir.

Sağlık Durumu

California Spangled genel olarak sağlıklı ve güçlü bir türdür. Ancak nadir bir tür olduğu için sağlık problemleri ve yaygın rahatsızlıklara dair çok geniş bilgiler mevcut değil. Fakat genel olarak hastalık yatkınlığı olmamasına karşın tüm hayvanların hasta olması mümkün olduğundan, düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeniz faydalı olacaktır.

Dişi ve Erkek Farkları

Bu türün dişi ve erkekleri arasında ciddi fiziksel veya karakter farkları bulunmaz ancak dişilerin tuvalet eğitimi genelde daha kolay olur ve erkekler bazen dişilerden daha talepkar olabilirler. Fakat genel olarak oyuncu hali ve meraklı davranışları iki türde de olağandır. Dişi olanların daha sevgi dolu olduğunu düşünenler olduğu gibi aynısını erkek California Spangled kedisi için düşünenler de vardır. Bu nedenle bu konunun cinsiyet değil kedi özelinde olduğunu belirtmek gerekiyor.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/california-spangled-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş