Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 24 Temmuz 2023
  • 164

Burmilla kedisi kolay geçimli, sevecen ve sosyal bir kedidir. Bu kedi türü çinçilya renkli İran kedisi ile Burmese kedilerinin bir hibritidir ve bunun sonucunda Burmilla’nın dışa dönük ancak rahat kişiliği ortaya çıkar.

Bu tür çok yumuşak kürkü ve parlak yeşil gözleri ile bilinir. Burmillalar sadece minimum düzeyde bakım isterler ve neredeyse herkesle geçinirler. Bu nedenle ideal bir ilk evcil hayvan ve aile kedisi olurlar.

Burmilla kedisi ilk olarak 1980’lerde ortaya çıktı ve günümüzde hala nadir olmaya devam ediyor. Nadir bir tür olmasından ve dört nesillik bir yetiştirme sürecinin gerekli olmasından dolayı genelde edinmesi zor ve pahalı bir türdür.

Görünüm

Burmilla kedisinin elegant görüntüsü, yumuşak tüyleri ve atletik, orta boyutlu bir bedeni vardır. Bedeni ağır ve sağlam hissettirir. Erkekleri 6 kiloya kadar çıkabilir ama dişileri genelde daha hafif olurlar.

Bu kedinin öne çıkan özellikleri arasında parlak ve yumuşak kürkü, ayrıca burnu ve gözlerinin çevresindeki siyah halkalar yer alıyor. Eyeliner çekmiş gibi görünen bu gözler onun her zaman ilginç olmasını sağlarlar. Ayrıca parlak yeşil gözleri vardır ancak göz rengi yaşla birlikte koyulaşma eğiliminde olur.

Burmilla’nın tüyleri uzun veya kısa olabilir, rengi gümüş, siyah, mavi, kahve, krem, kızıl veya çeşitli renk desenlerinde olabilir. Kürk rengi çok değişken olabilse de genellikle parlak gümüş uçlu tüyleri ile bilinir. Bu kedi türü çok az tüy döker ve sadece haftalık bir fırçalama gerekir.

Karakter

Burmilla nazik, oyuncu ve sadık bir arkadaştır. Burmese kedisinin bazı kişilik özelliklerini almıştır ancak İran kedisinin de bazı huylarını alması sonucunda sosyal ve kolay geçimli bir kedi haline gelmiştir. Dost canlısı bir kedi olmasına karşın sizinle iletişiminde çok talepkar da olmayacaktır.

Bu sosyal kedi insan eşlikçiliğini ve aile yaşamını sever. Genelde çocuklarla, diğer kedilerle ve kedi dostu köpeklerle iyi geçinir. Sosyal bir tür olmasına karşın biraz bağımsızlık da sever ve devamlı olarak insanlar tarafından eğlendirilmek istemez.

Genel olarak tatlı ve iyi huylu bir evcil hayvan olacağı söylenebilir. Kucağınıza yatmayı sever ve oyunculuğunu yetişkinlik dönemine de taşır. Dolayısıyla yetişkinlik döneminde bile bir miktar yavru kedi karakteri sergilemesini bekleyebilirsiniz.

Yaşam İhtiyaçları

Burmilla kedisi sevdiği insanlar ile etkileşimi ve kaliteli zamanı arayacaktır. Akıllı bir tür olmasından dolayı bağ kurmak ve fark edilmek ister. Sizin ilginiz için devamlı miyavlamayacaktır ancak bol sevgi isteyecektir. İdeal bir Burmilla sahibi birebir oyun konusunda ona zaman ayıracağından emin olmalıdır. Bu tür köpekler, başka kediler, yabancılar ve çocuklar dahil olmak üzere neredeyse herkesle iyi geçinebildiği için kolay geçimli bir kedi olduğu söylenebilir.

Ancak sevgi istemesi nedeniyle çok talepkar bir kedi olduğunu da düşünmemek gerekir. Hatta kendi kendine zaman geçirmekten de hoşlanır. Bu yüzden ona zaman zaman kendine ait vaktini de vermeniz gerekir. Lakin çok uzun sürelerle yalnız bırakılmamalı çünkü sıkılabilir ve anksiyeteye kapılabilir. Sakin, tahmin edilebilir ve içinde devamlı bir insanın olduğu bir ev Burmilla’nın hoşuna gidecektir.

Burmilla temel olarak bir ev kedisi olsa da, tasma ile dışarıyı keşfetmekten de keyif alacaktır. Ancak özellikle sıcak aylarda serin yerlerde tutmaya gayret edin çünkü sıcağa karşı hassas bir kedi türüdür.

Biraz sakar bir kedi olabilir ama yine de tırmanmayı çok sever. Bu yüzden tırmanabileceği yüzeylerin evde bulunması uygun olacaktır.

Bakım

Burmilla kedisinin tüy bakımı tüyler uzun da olsa kısa da olsa kolay olacaktır. Her iki kürk türü de matlaşmaya eğilimlidir ancak haftada bir defa fırçalamak tüylerin birbirine dolanmasına engel olacaktır. Paslanmaz çelik bir fırça yeterli olur. Ayrıca düzenli olarak tırnak kesiminin, kulak temizliğinin ve diş bakımının yapılması gerekir.

Burmilla diğer pek çok kedi gibi hareket etmelidir ve arada bir enerjik bir oyun oynadıktan sonra uzun süre uyumalıdır. İnteraktif oyuncaklar, birebir oyun ve kedi ağaçları onun aktif kalmasına yardımcı olacaktır.

Bu akıllı türün eğitimi kolaydır ve öğrenmekten de keyif alır. Onu kumuna alıştırmak ve tırmalama kulesini tırmalamasını öğretmek kolay olacaktır.

Henüz yavruyken sosyalleştirmek onun rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu kedi türü insanlar ve diğer hayvanlar ile doğru şekilde tanıştırıldığında dost canlısı ve etkileşimli olacaktır.

Veterineriniz tarafından önerilen yüksek kaliteli kedi maması ile beslenmesi uygun olacaktır. Kilolu olma eğilimi vardır ve bu nedenle aşırı beslemekten kaçınmanız gerekir.

Sağlık

Burmilla kedisi genel olarak 7-12 yıl yaşaması beklenen sağlıklı bir türdür. Ancak özellikle alerjiler ve böbrek problemleri gibi bir kaç sağlık sorununa karşı eğilimleri vardır.

Polikistik böbrek hastalığı özellikle yaşlandıkça gelişebilir. Bu durum böbreklerde kist oluşumuna sebep olur ve bu da böbrek iflasına yol açar. Bu yüzden her sene düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeniz uygun olacaktır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/burmilla-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş