Brugada Sendromu: Ani Ölümün Ana Nedenlerinden Biri 2021
  • 21 Temmuz 2021
  • 200

Brugada belirtisi dünyadaki ani ölümün ana nedenlerinden biridir, ancak bulguyu ancak günümüzde gerçekleşmiştir. Bu belirtisi soyadı Brugada olan iki kardeş 1992’de keşfetmiştir.

Bozukluk genetiktir ve kalbin elektriksel mesajım sisteminin değişmesinden oluşur. Bununla beraber, semptomlar yetişkinliğe kadar barizleşmez ve kuşku yaratarak erken tanı sağlayacak bir işareti yoktur.

Mevzubahis genetik bozukluk, kalbin adale dokusu olan miyokardın iyon kanallarını değiştirmektedir. Bu iyon kanalları, miyokardiyal hücrelerin içi ve dışı arasında pozitif ve negatif yüklerin değişimine kapı aralar. Aksadıklarında, kişi ventriküler fibrilasyona daha yatkındır.

Ventriküler fibrilasyon ciddi bir aritmi türüdür. Kalp, dakikada 200 veya 300’den fazla atışa kadar, çok yüksek bir hızda kontrolsüz bir şekilde atar. Bu, vaktinde ele alınmazsa ölümcül bir aritmidir.

Okumaya devam edin: Elektrokardiyogram veya ELEKTROKARDIYOGRAM: Açıklamak için Adımlar

Brugada belirtisinin belirti ve semptomları

Yukarıda söz ettiğimiz gibi, Brugada belirtisinin spesifik bir semptomu yoktur. İyon kanallarının değişiminin varlığına konusunda ikaz veren evvelki farklıkları göstermediği için teşhis ve tespiti zordur.

Belirti yetişkin bir fertte ortaya çıktığında, direk belli bir şiddet derecesi ile ortaya çıkar. Senkop, bayılma, çarpıntı ile birlikte aritmi veya kalp durması olabilir.

İlk bölüm gerçekleştikten sonra, bu belirtinin varlığından şüphelenmek doktorun sorumluluğunda olacaktır. Bunu yapmak için, daha sonra izah edeceğimiz Brugada’nın işareti denilen şeyi arayan bir dizi elektrokardiyogram yapmaları gerekir.

Bu işaret yalnızca bir elektrokardiyogramda görünür ve hasta bunu hissedemez. Evvelce şüphelenmek hemen hemen olanaksız olsa da, teşhisi netleştirmek için hesaba katabileceğimiz kimi riziko etmenleri vardır. Bu etmenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Brugada belirtili akrabalar: Genetik bir hastalık olduğu için, önceden tanı almış kişilerin aile azalarında bundan şüphelenmeliyiz.
  • Erkekler: Hastalık erkeklerde kadınlardan çok daha sık görülür.
  • Asyalılar: Asya orijinli insanların bundan muzdarip olma ihtimali daha yüksektir.
kalp ağrısı Kalp durması Brugada belirtisinin bir belirtisi olabilir.

Teşhis

Brugada belirtisi teşhisine erişmek, rastgele bir doktor için zorlu bir iştir. Şüpheye ek olarak, bir testte onu emin bir şekilde belirlemek için yeterince ısrarcı olmalısınız.

Tanı için seçenek edilen alet bir elektrokardiyogramdır. Bu, fertlerin kardiyak aktivitesinin poliklinikte ölçtürebilecekleri elektriksel kaydıdır. Bu test, çalışmada iyon kanallarında farklıkların varlığı ile ilgili uyarıda bulunan özel bir form izleme olan Brugada işaretinin tespit etmesinde yararlıdır.

Ayrı olarak mesele, tüm hastaların bunu elektrokardiyogramda göstermemesi ve tüm elektrokardiyogramların her vakit kaydetmemesidir. Brugada işareti, testin neticelerinin çok çarpıcı olan bir bölümünün yükselmesidir.

Hekim bu yüksekliği milimetre olarak ölçer. Şayet 2 milimetreyi geçiyor ve negatif dalga (aşağıya doğru) ile devam ediyorsa Brugada belirtininden şüphelenilmelidir.

Doktorların isteyebileceği diğer bir test ise elektrofizyolojik çalışmadır. Bu artık bir büroda yapılabilecek bitirici bir yol değildir. Bunun yerine, vücuda bir kateter yerleştirmek için bir ameliyathane gerektirir. Operatörler, uzvun aktivitesini içeriden kaydetmek için kalbe bir kateter bağlar.

elektrokardiyogram Brugada belirtisi, elektrokardiyogramda belirtinin varlığını ortaya koyan bir farklıktır.

Brugada belirtinini rehabilitasyon etmek olası mü?

Ne yazık ki Brugada belirtisinin tedavisi ile ilgili konuşmak zor. Net olarak konuşursak, bu vaziyetten tamamiyle kurtulmanın bir yolu yoktur. Bununla beraber, mevcut olan, kalp durması için önleyici bir yoldur.

Bu tedbire, hastanın vücuduna implante edilebilir bir defibrilatörün implantasyonu ile sağlanır. Bu küçük alet kardiyak elektriksel aktiviteyi kaydeder ve ventriküler fibrilasyon tespit ederse elektrik şokuyla reaksiyon verir.

Belirti için rastgele bir ilaç yoktur ve doktorların kalbin kusurlu bölgelerini çıkarmak için yapabileceği operasyonlar yoktur. Bu yüzden düzenli kontroller ehemmiyetlidir.

Daha fazlasını öğrenin: Kalp Çarpıntısı Hissetmenizin 4 Olası Nedeni

Brugada belirtisi ile yaşamak

Yeniden de Brugada belirtisi ile uzun müddet yaşamak olasıdır. Hastanın bir defibrilatör implantasyonu olsun veyahut olmasın, düzenli tıbbi kontroller asaldır.

Doktorlar bozukluğu saptadıktan sonra, farklıklar ile ilgili uyarıcı neteliğinde olan değişkenleri gözden geçirmek için uzman kardiyologlar tarafından takip asaldır.

Benzer şekilde hasta, kalp krizi rizikonunu artırabilecek risk etmenlerini kontrol etmeyi öğrenmelidir.

Kalp Hırıltısı Nedir? Kalp Hırıltısı Nedir? Kalp hırıltısı düşündüğünüzden daha yaygındır. Bunun hakkında çok fazla şey duymamış olabilirsiniz zira günlük konuşmalarda bu konudan pek söz edilmez. Daha fazla oku »

La entrada Brugada Belirtisi: Ani Ölümün Ana Nedenlerinden Biri aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş