Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 19 Temmuz 2023
  • 136

Kökenini Brezilya’nın sokak kedilerinden alan Brazilian Shorthair kedisi, güzel, kısa ve parlak kürkü nedeniyle sevilir ve ayrıca arkadaş canlısı, oyuncu ve akıllı bir kişiliğe sahiptir.

Büyük bir kedi türü olan Brazilian Shorthair, 9 kiloya kadar erişebilir. Kaslı ve çeviktir, aynı zamanda elegant ve kedi zarifliğine sahip davranışları da sürdürür. Çok ifade edici ve geniş aralıklı gözleri vardır ve her türlü kürk rengine ve desenine sahip olabilir. Enerji dolu olan ve keşfetmeyi çok seven bu tür, arkadaş canlısı ve eğlenceli karakteri nedeniyle de çok sevilir.

Karakteristik Özellikleri

Brazilian Shorthair dost canlısı ve dışadönük bir kedi türüdür ve sadece insanlarla etkileşimi değil, aynı zamanda evdeki diğer kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlarla etkileşime girmeyi de sever. Aile için ideal bir kedidir çünkü bol ilgi, oyun zamanı ve sevgi ister ve özellikle çocuklar bundan çok hoşlanırlar. Fakat sınırsız bir enerjisi varmış gibi görünse de, oyun zamanı sona erdiğinde biraz sevilmek için en sevdiği kişinin kucağına gelip kaliteli zaman geçirmek isteyecektir.

Brazilian Shorthair’ı evinize getirecek olursanız onu meşgul tutmak için bol bol oyuncak hazırlamaya dikkat edin. Bir veya birden fazla kedi ağacı, tırmanma alanları, spor ve keşif alanları olması gerekir. Bu kediler aktif olduklarından her zaman meşgul olmak isterler.

Tarihçesi

Brazilian Shorthair temel olarak Brezilya’da bulunan sokak kedilerinden türemişlerdir. Kedilerin Brezilya’ya ilk olarak 1500’lü yıllarda Portekizli denizciler tarafından getirildikleri düşünülüyor. Kedi yetiştiricilerinden yardım alan ve Brezilya’nın sokak kedilerinin görünümünden hoşlanan Paulo Samuel Ruschi adlı bir mühendis, belli bir tür yaratmak üzere kediler ile denemeler yapmaya başlamış.

1998 yılında ise Dünya Kedi Federasyonu bu türü saf bir tür olarak kabul etmiş fakat tüm kuruluşlar bunu kabul etmiyorlar.

Bakımı

Brazilian Shorthair dışadönük bir kişiliği olan dost canlısı bir kedidir. Sosyal sokak kedisi mantığını sürdürür ve bu nedenle hem yeni insanlarla tanışmayı sever hem de yeni yerler görmek ister. Bol bol ilgi, oyun ve boğuşma ister. Sosyal, oyuncu ve enerjik doğası nedeniyle çocuklar için de ideal eşlikçilerden bir tanesi olur.

Bu kediler etrafta koşuşturmayı ve keşfetmeyi severler ve bu nedenle enerjilerini atıp macera yaşamaları için yeterince alana ihtiyaçları vardır. Oyun saati hem egzersiz yapması hem de sizinle vakit geçirmesi için ideal bir yöntemdir. Kedi ağaçları, oyun alanı, tırmalama kuleleri gibi şeyler bu tür tarafından çok sevilirler ve kedinizin mutlu, eğlenmiş halde kalmasına yardımcı olurlar. Fakat sakinleşme zamanı geldiğinde koltukta sizinle birlikte uzanmaktan keyif alacaktır.

Adından da belli olacağı üzere Brazilian Shorthair çok kısa tüylere sahiptir ve pek tüy dökmediği gibi çok kepeğe de sahip olmaz. Ancak hipoalerjenik de değildir. Bu yüzden tüy bakımı oldukça kolaydır. Haftada bir tüylerini fırçalamanız kürkünün temiz ve iyi durumda kalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca dişlerini düzenli olarak fırçalamanız, tırnaklarını ve kulaklarını kontrol etmeniz de önemlidir.

Brazilian Shorthair sokak kedisi atalarının zekasını miras almıştır ve bu nedenle keskin zekalıdır. Yeni şeyleri kolay öğrenir ve zorlanmayı sever. Bu nedenle çeşitli numaralar öğretmek için ideal bir türdür.

Yaygın Sağlık Problemleri

Brazilian Shorthair görece güçlü ve aktif bir tür olduğundan türe özgü çok fazla rahatsızlığa sahip değildir. Ancak obezite ve kulak enfeksiyonları gibi tüm kedi türlerinde yaygın görülen rahatsızlıklara karşı dikkatli olmak gerekir. Ayrıca tüm kediler hayatlarının bir döneminde sağlık problemleri yaşayabilirler ve bu nedenle düzenli veteriner kontrolü önemlidir. Böylece ciddi sağlık sorunlarını ağır hale gelmeden tespit etmeniz mümkün olacaktır.

Görünüm

Brazilian Shorthair büyük bir kedidir ve erkek olanları 9 kilodan ağır olabilirler. Uzunluğu boyundan fazladır ve kaslı olsa da çok kaslı bir görüntüye de sahip değildir. Büyük, sivri kulakları vardır ve bunlar birbirlerinden oldukça ayrı dururlar. Gözleri de bir o kadar büyüktür. Tüyleri kısa ve düzdür, alt kürkü çok azdır. Yani pek tüy dökmezler.

Renk söz konusu olduğunda her türlü renk ve desene sahip olabilirler. Mavi, kahverengi, amber, turuncu, yeşil ve sarı gibi göz renklerine sahip olabilirler.

Diyet ve Beslenme

Brazilian Shorthair kedinizi beslemek için yüksek kaliteli bir mama seçmeniz uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaktır. Her kedinin kendi sevdiği şeyler, sevmediği şeyler ve beslenme ihtiyaçları vardır ancak kedilerin genel olarak protein bakımından zengin, orta düzeyde yağlı ve düşük karbonhidratlı bir beslenmeye ihtiyaçları vardır. Çoğu yetişkin kedi günde iki öğünle yeterince doyar ancak kedi yavrularının üç dört daha küçük öğüne ihtiyacı olur. Kedinizin her zaman temiz suya da erişimi olmalıdır.

Kedinize kuru veya yaş mama veya bunların karışımlarını verebilirsiniz. Fakat aşırı beslemekten kaçının çünkü obezite ev kedilerinde yaygın görülen bir problemdir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/brazilian-shorthair-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş