Bilime Göre Ailece Yemek Yemenin 10 Faydası 2022
  • 12 Ocak 2022
  • 196

Bir aile olarak birlikte yemek yemek bir gelenekten çok daha fazlasıdır. Bilim, bu alışkanlığın ailenin tüm üyeleri ve özellikle çocuklar üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu kanıtlamıştır. Ne yazık ki, bu ailece yemek yeme alışkanlığı büyük ölçüde kayboldu.

Günümüzde, bir aile olarak birlikte yemek yeme alışkanlığı nadirdir. Ailenin her üyesi kendi işini yapmakla meşguldür ve genellikle kendi dünyasına dalmış haldeyken bir ekranın önünde yemek yer. Bu sadece talihsizlik değil, aynı zamanda zararlıdır.

Son yirmi yılda yapılan araştırmalar, aile olarak yemek yemenin , artan benlik saygısından obezite riskinin azalmasına kadar aile üyelerine nesnel faydalar sağladığını göstermiştir.

Ailece yemek yemek

Ailece birlikte yemek yemek. Ailece yemek yemek, fiziksel ve duygusal sağlık için faydalıdır.

Aile Yemeği Projesi’nin yönetici direktörü olan aile terapisti Anne Fishel, bir aile olarak birlikte yemek yemenin etkilerini derinlemesine inceledi. Son yıllarda yoksul ailelerin daha az birlikte yemek yediğini, ancak daha zengin ailelerin birlikte yemek yediğini kaydetti.

Ailece birlikte yemek yemek için zaman bulmanın zorluğunda ve okul sonrası aktiviteler en büyük etken gibi görünüyor. Kısacası, ailedeki herkes çok meşgul ve farklı zamanlarda ve farklı yerlerde yemek yiyor.

Ayrıca, aile yemekleri genellikle bazı hanelerde bir çatışma ortamı gibi görünmektedir. Aslında, çatışmaların asıl neden akşam yemeği değil, sadece çatışmalar o ortamda daha belirgin hale geliyor. Aslında Fishel, çocukların ve ergenlerin aile yemeklerine değer verdiğini gösteren çalışmaların olduğuna dikkat çekiyor.

Ailece yemek yemenin 10 faydası

Yukarıda bahsedildiği gibi, birkaç araştırma, ailece yemek yemenin faydalarına dair kanıtlar sunmaktadır. Bunlar arasında aşağıdakiler öne çıkmaktadır.

1. Gelişimi uyarır

Ailece yemek yemek, sosyal, konuşma ve dil becerilerini geliştirmek için mükemmel bir uyarıcıdır. Beslenmenin ötesinde, akşam yemeğine eşlik eden aile sohbeti, çocukların ve ergenlerin gelişiminde çok önemli bir faktördür. Bu beceriler aynı zamanda gelişmiş görgü kurallarını da içerir.

2. Akıl sağlığını iyileştirir

Ebeveynleri ve kardeşleriyle birlikte yemek yiyen çocuklar ve gençler , çekirdek aile tarafından daha güvende ve korunmuş hissederler. Ayrıca daha az yalnız hissederler, bu da başkalarına güvenmelerini ve başkalarıyla anlamlı bağlar kurmalarını kolaylaştırır. Bütün bunlar ruh sağlığını zenginleştirir.

3. Aileleri bir araya getirir

Ailece yemek yemek, aile üyeleri arasındaki bağları güçlendirir. Herkes birbirinden kopuk bir hayat sürdüğü için, yemek saati bireysel hayatların bir araya geldiği ve ortak bir deneyim oluşturduğu zamanlardır

Ayrıca okuyun: Aile Toplanmaları İçin Üç Mükemmel Tatlı Tarifi

4. Akademik başarıyı artırır

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Üniversitesi’nden yapılan araştırma , haftada beş ila yedi kez ailece yemek yiyen çocukların daha iyi bir akademik performansa sahip olduğunu ortaya koydu. Bunun nedeni, bu zaman diliminde ebeveynlerin çocuklarının ödevlerini yaptıklarından emin olmalarıdır. Sonunda, sonuç daha iyi notlardır.

5. Fiziksel sağlığı iyileştirir

Ailece yemek yemenin fiziksel sağlık üzerinde de önemli etkileri vardır. Anne-babası ve kardeşleriyle birlikte yemek yiyen çocuklar, yalnız veya arkadaşlarıyla yemek yiyenlere göre daha iyi besleniyor.

Genel olarak, kızarmış yiyecekler veya ikramlardan ziyade sağlıklı yiyeceklere daha fazla erişimleri vardır. Ayrıca yemek zamanları daha düzenlidir ve bu da sindirim sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Bu tarifi denemek isteyebilirsiniz: Kalamarlı Nohut: Basit ve Sağlıklı Bir Tarif

6. Daha fazla tasarruf sağlar

Dışarıda yemek yemek herkesin bildiği gibi evde yemek hazırlamaktan çok daha pahalıdır. Ancak yiyecek satın alınıp ailece paylaşılsa bile, yapılması gereken tasarruflar da var. Öte yandan, yiyecek ayrı olarak satın alınırsa fatura yükselir. Ailece yemek yemek için bir neden daha.

7. Sağlıklı alışkanlıkları teşvik eder

yemek sofrasında bir aile Ailece birlikte yemek yemek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik eder

Çocuklar ebeveyn gözetiminde yemek yerken yemekten önce ellerini yıkamak ve iyi çiğnemek gibi önemli alışkanlıkları öğrenirler. Ayrıca masada nasıl davranacaklarını öğrenirler, bu da sosyalleşmelerini ve topluma girmelerini kolaylaştırır. Bu kurallarla ilgili değil, daha çok başkalarıyla nasıl birlikte olunacağını bilmekle ilgilidir.

8. Obeziteyi önlemeye yardımcı olur

Ailece yemek yemek daha iyi beslenmeyi garanti ederken, aynı zamanda obeziteyi önlemeye yardımcı olan bir faktördür. Bu sorunun son yıllarda çocuklar arasında önemli bir artış gösterdiği ve büyük ölçüde diyetleri üzerinde ebeveyn kontrolünün olmaması ve aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzlarından kaynaklandığı belirtilmelidir. Aile yemekleri, bunlardan kaçınmaya yardımcı olur.

Pediatrics dergisi tarafından 2011 yılında yayınlanan bir meta-analiz , haftada en az üç kez aile yemeği yiyen çocukların normal kilo aralığını koruma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Ayrıca yeme bozukluklarından muzdarip olma olasılıkları daha düşüktür.

9. Kaygı ve depresyon riskini azaltır

2004’te yapılan bir araştırma, ailece yemek yiyen ergenlerin daha az depresyon ve kaygı belirtisi gösterdiğini gösterdi. Ayrıca duygusal problemlere sahip olma olasılıkları daha düşüktü. GEnellikle, ebeveynleri ve kardeşleriyle haftada en az beş kez akşam yemeği yiyorlar.

10. Bağımlılıkları önlemeye yardımcı olur

Stanford Çocuk Sağlığı tarafından sağlanan bilgilere göre ailece yemek yemek bağımlılıkları önlemeye de yardımcı olur.

Ortak yarar için bir aile olarak yemek yemek

Birçok psikolog, akşam yemeği sırasında her aile üyesine bir rol verilmesini önerir. Yemeğin hazırlanmasından bir kişi sorumlu olabilir; diğeri masayı kurmak için; bulaşıkları yıkamak için bir tane daha, vb. Bütün bunlar özerkliği, sorumluluğu ve empatiyi teşvik eder.

İdeal olarak, her gün bir aile yemeği zamanı ayarlamak en iyisidir. Ancak, esnek olmak ve bunu külfetli bir yükümlülük haline getirmemek de önemlidir. Masada sorunları tartışmak yerine, birbirimizi dinlemek ve belki de hafta sonları ve tatiller için planlar yapmak en iyisidir. Evde Piknik Nasıl Yapılır? Evde Piknik Nasıl Yapılır? Evde piknik yapmak, ailenizle, arkadaşlarınızla, eşinizle veya kendi başınıza biraz zaman geçirmenin basit, eğlenceli ve ekonomik bir yoludur. Daha fazla oku »

La entrada Bilime Göre Ailece Yemek Yemenin 10 Faydası aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/bilime-gore-ailece-yemek-yemenin-10-faydasi/

Bu içeriği paylaş