Uyku yoksunluğu, bugünlerde yaşanan büyük meselelerden bir tanesi ve uyanık olduğumuz vakitlerde kötü tesirlere kapı aralıyor. Günümüzün, herkesin doruğa çıkmak istediği hızlı yaşantısında hırslı insanların çoğu, başarılı olmak için her şeyi göze alabiliyor.
Bununla beraber uyku çok ehemmiyetlidir ve kaçınılmazdır; neticede Napolyon dahi çok çabalamış olmasına karşın uykusuz bir şekilde birkaç günden fazla müddet geçirememiştir! Uyumakta güçlük çekiyorsanız, dâhi mucitlerin ve düşünürlerin uyku alışkanlıklarını bir tür teklif olarak düşünebilir ve uygulayabilirsiniz. Bu alışkanlıklar size, işinize yarayacak bir uyku rutini oluşturmanız için ihtiyaç duyduğunuz esini verebilir.
Albert Einstein
Einstein’ın isimi, pek çok insanın zihninde dâhi kelimesi ile eş manalıdır. Nobel ödülü sahibi teorik fizikçi olan Einstein, çoğunlukla genel görelilik kuramıyla biliniyor. Ve pek çoğumuz, eğitim hayatımız süresince Einstein’ın portrelerini sınıflarımızda veyahut laboratuvarlarda görmüşüzdür. Einstein’ın her gece tam 10 saat uyuduğu söyleniyor. Bu aslında vasati uyku müddetinden çok daha fazla. Üstelik Einstein’ın gündüz zamanı yaptığı şekerlemeler de oluyordu. Tüm bunlar dehanın, bu arada bol uykuyla birlikte görüldüğünü gösteriyor.
Nikola Tesla
Nikola Tesla önceden dikkatinizden kaçmış olabilir, ancak sağlamış olduğu pratik katkılardan dolayı bilinmeyi hak ediyor. Elektrik mühendisliğinde lider, mucit ve değişik bir efsane olan Tesla, AC elektriğinin (hanenizde olan elektrik) ve devrim niteliğindeki çeşitli konseptlerin geliştirilmesinden mesul kişidir.
Tesla’nın elektrik mühendisliği alanında üç yüze yakın patenti ve teorik yapıtları arasında global olarak çalıştırılabilen bir kablosuz enerji vericisinin yanı sıra kötü şöhrete sahip “Ölüm” Işını da bulunuyor.
Tesla’nın uyku alışkanlıkları da tıpkı diğer pratikleri kadar garipti. Tesla, her gece birkaç saatten fazla uyumuyordu! Ancak bunu, kendi deyimiyle “bataryalarını yine şarj eden” gündüz uykularıyla yerine koyuyordu! Tesla, çocukken zihnindeki şeyleri üç boyutlu olarak görselleştirme şeklinden dolayı karabasanlar yaşıyordu. Muhtemelen de bu yüzden uyku süresi çok kısaydı.
Leonardo Da Vinci
Mona Lisa’yı duymuşsanız, muhtemelen ressamını da duymuşsunuzdur. Tanınmış bilge ve sanatçı Leonardo da Vinci, tarihin en becerili kişilerinden ve Rönesans’ın önde gelen isimlerinden biriydi. Da Vinci’nin çok fazlı uyku sürecine “Da Vinci Uykusu” denir ve bu süreç, her seferinde 20 dakika ila iki saat arasında kısa süreler boyunca uyumayı içermektedir. Da Vinci gün içinde çok defa bu şekilde uyurdu. Böylelikle 24 saat içinde takriben 5 saat uyuyordu.
Bu daimi olmayan uyku seanslarının avantajı, Da Vinci’nin kendisini düzenli olarak bir hareketsizlik dönemine teslim etmesine gerek olmamasıydı. Da Vinci aynı vakitte her gün aynı vakitte üretkenliğinde düşüş yaşamak yerine enerjisini mikro bir şekilde yönetebiliyordu. Bu tür bir uyku aynı vakitte “süper insan uykusu” olarak da bilinmekte ve çoğu insan için uygun olmayabilir. Neticede çoğumuz Da Vinci değiliz.
Charles Dickens
Dickens, tanınmış bir insomniyaktı ve yaşadığı uyku bozukluğunun üstesinden gelmek için harbiden acayip uyku alışkanlıkları vardı. İlk olarak, yatağı her vakit kuzeye bakardı ve hem de gittiği her yerde bundan emin olmak için yanında pusula taşırdı. Sonrasında, bazen yattıktan ve uyumaya çalıştıktan sonra Londra sokaklarından yürürdü. O günlerde bu gezmeler bazen destansı serüvenlere dönüşürdü. Yaya şeklinde gezdiği bu yolculuklardan sonra evinden takriben 50 kilometre uzağa gider ve kır evinde kalırdı! Diğer insomniyaklar gibi Dickens da ancak güneş yükselirken zorla uykuya dalardı.
Ludwig van Beethoven
Tanınmış kişi müzik bestecisi Beethoven, ortaya randımanlı işler çıkarmakla beraber karmaşık bir kişiliğe sahipti. Beethoven, çeşitli sıhhat meseleleri yaşamış olsa da her gece 10 ila sabah 6 arası uyuduğu bir uyku rutinine sahipti. Beethoven, hayatında hiç uyku meselesi yaşamamış olabilir. Ancak yaptığı dinlendirici parçalarla dünyanın dört bir yanındaki uykusuzların iyi bir gece uykusu çekmelerine netlikle yardımcı olmuştur.
Beş dâhinin garip uyku alışkanlıkları yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!