Bebeklerde Fontaneller: Bilmeniz Gereken Her Şey 2021
  • 23 Temmuz 2021
  • 368

Doğum gerçekleştiğinde, bebeklerde yumuşak noktalar veyahut bıngıldaklar olarak da bilinen fontaneller çoklukla ailelerde bir konuşma konusu haline gelir. Bazıları büyüklükleri, süngerimsilikleri veya açık kaldıkları müddet süresince geçen vakit ile ilgili kaygı duyarlar.

Biz yetişkinlerin bebekler gibi fontanellerimiz olmadığı için tüm endişeler mantıklı ve anlaşılabilirdir. Bu yüzden, onların varlığı, onları çarpma ihtimali ve kalp atışını gösterdikleri gerçeği karşısında şaşkına döneriz.

Doğumda kafatası kemikleri tam olarak birbirine bağlı ve kapalı değildir. Bu, sefalik çapını azaltarak çocuğun doğum kanalından dışarı çıkmasına müsaade veren  şeydir. Bir kemik diğerinin üzerine geçer ve kafa incelerek şekli değişir.

Aslında, bir doğumda, kafatasımızda yetişkin olduğumuzda olduğu gibi altı kemik yoktur. Daha doğrusu birkaç tane daha vardır. Bu, sözgelimi bebekken iki bölümden oluşan ön kemikte olur. Giderek, bu kemikler kemikleşme olarak bildiğimiz bir süreçte bir araya gelir.

Kafatasının kemiklerinin birleştiği alanlar sütürlerdir. Sütürlerin arasında bebeğin hala yumuşak ve hatırı sayılır büyüklükte olan bıngıldakları vardır. Onlar sayesinde çocuğun kafası vücudun büyümesiyle beraber kolayca büyüyebilir.

Bir bebekte iki ana fontanel vardır: Ön ve arka fontaneller. Diğer yumuşak alanlar da bıngıldaklardır, ancak daha küçüktürler ve ekseriyetle daha erken kapanırlar. Kapandıklarında, katı kemik ortaya çıkacaktır.

Okumaya devam edin: Deformasyonel Plagiosefali: Tedbire ve Rehabilitasyon

Kafatası sütürleri ve bebeklerdeki fontanellerle ilişkisi

Sütürler, kafatası kemikleri arasındaki birleşme bölgeleridir. Önceden de izah ettiğimiz gibi, bebeklerde sütürler bıngıldak içerir. Bunlar, daha kemikleşmemiş ancak üzerinde kemikleşmenin olacağı yumuşak noktalardır.

Sütürler henüz kemikleşmemiş olsa da hareketlidirler. Bir manada eklem olduklarını söyleyebiliriz. Bebek büyüdükçe sütürler arasındaki bu yumuşak doku genişler ve kemik halini alır. Nihayetinde tamamiyle kapandıklarında, kafatası büyümesi bitirir.

Başın en ehemmiyetli sütürleri şunlardır:

  • Metopik: Doğumda frontal kemiği ikiye ayıran bölümdür. Alın süresince ilerler ve buruna erişir.
  • Sagital: Bu, kafatasının içinden arkadan öne, orta bölümden geçen sütürdür.
  • Koronal: Bu, kafatasının içinden bir yandan diğer yana, sagital çapraz olarak geçer.
  • Lambdoid: Bu sütür, parietal kemikleri arkadaki oksipital kemiğe birleştirir.
fontanel Bir bebeğin kafatasının sütürleri fontanelleri içerir.

Bebekteki fontaneller ne vakit kapanır?

Bıngıldakların kapanması gerekir, ancak doğumda hemen kapanmazlar. Aksine çocuğun büyümesine eşlik eden ve bu sürelere bağlı olarak kemikleşmeye kapı aralayan bir süreçten geçerler.

Bebeğin bıngıldaklarının kapanması için beklenen tarihler takribendir. Bu, tüm çocukların bu tarihlere eşit geldiği mananına gelmez, ancak bir çocuk doktoruna müracaat etmek için referans olarak hizmet edebilirler:

  • Ön fontanel takriben 18 aylıkken kapanmalı ve tamamiyle kemikleşmelidir.
  • Diğer taraftan, arka fontanel, ön fontanelden çok daha küçük olduğu için hayatın dördüncü ayında kapanır.

Kapanma süresi daha uzun sürerse, tıbbi konsültasyon gereklidir. Çocuk doktoru bebeğin bıngıldaklarının boyutunu, meblağlılığını ve bebeğin genel sıhhatinin geri kalanını değerlendirecektir. Biraz daha beklemenin uygun olduğunu gösteren belirtiler varsa, doktor bir takip ziyareti önerecektir.

Patolojik bir süreç ile ilgili rastgele bir kuşku varsa, çocuk doktoru bir kraniyal ultrason isteyebilir. Bu tetkik çocuk için rastgele bir riziko oluşturmaz ve doktorun kraniyosinostoz veya hidrosefali gibi hastalıkları ekarte etmesine imkan tanır.

yeni doğan bebek Doğumda, fontaneller kafatasının doğum kanalından geçmek için düzleşmesine imkan tanır.

Fontanellerin deformasyonları

Bebeğin bıngıldaklarında bizi bir anormalliğin varlığı ile ilgili uyarabilecek işaretler vardır. Anne baba bu konuda dikkatli olmalı ve zaman kaybetmeden bir sıhhat uzmanına müracaat etmelidir.

Ilk olarak bu dokuda görülen kalp atışlarının normal olduğunu ve bir anormalliği temsil etmediğini netleştirmeliyiz. Bebeğin bıngıldakları bir hayli kan damarına sahiptir ve kalp atışını iletir.

Ancak, bir çıkıntı varsa, bu bir mesele olabilir. Çıkıntı yalnızca ağlarken oluşuyorsa, artan kafa içi basıncına bir reaksiyon olduğu için genellikle iyi huyludur. Bununla beraber, çocuk sakinken şişkinlik varsa, anne baba hidrosefali için bir değerlendirme yapmalıdır.

Batık bir fontanel dehidrasyon belirtisi olabilir. Daimi kusmaya kapı aralayan ve sıvı içmelerini engelleyen şiddetli gastroenteritli bebeklerde daha sık görülür.

Daha fazlasını öğrenin: Beynin Bölümleri ve İşlevleri

Bebeklerde fontanellerin ehemmiyeti

Bir bebeğin fontanelleri çok ehemmiyetlidir ve yeni anne babaysak onlar için endişelenmemiz normaldir. Rastgele bir kaygınız varsa, şüphelerinizi gidermek için bir çocuk doktoruna müracaat etmek en iyisidir. Genel olarak, bu anatomik alanla alakalı herhangi bir sorun olmayacaktır, ancak bizi diğer patolojik süreçler ile ilgili uyarabilir.

Bebeğinizi Doktora Götürmeniz Şart olan Vaziyetler Bebeğinizi Doktora Götürmeniz Şart olan Vaziyetler Bir sağlık meselesinin erken teşhis ve rehabilitasyonu sizi zorluk çekmekten kurtarır. Bu yüzden bebeğinizi doktora ne zaman götürmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Daha fazla oku »

La entrada Bebeklerde Fontaneller: Bilmeniz Şart olan Her Şey aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş