Bağışıklığı Baskılanmış Terimi Ne Anlama Geliyor? 2021
  • 22 Temmuz 2021
  • 210

Şu anda, dünya çapında yaşanan pandemi hasebiyle herkes “bağışıklığı baskılanmış” teriminden söz ediyor. Eş manalı olan “bağışıklık yetmezliği” de sıklıkla aynı emel için kullanılır. Bu insanlar riziko altındadır zira virüsün kapı araladığı hastalığa karşı diğer insanlardan daha savunmasızdırlar.

“Bağışıklığı baskılanmış” terimi, zayıflamış bir bağışıklık sistemini ifade eder. Bağışıklık sistemimiz, kendimizi rastgele bir enfeksiyona veya saldırganlığa karşı savunmamıza destur veren karmaşık bir dizi mekanizmadan oluşur.

Kimi çok sayıda etmen ve vaziyet bu sistemin kalitesini etkileyebilir. Sözgelişi, diyabet gibi kimi hastalıklar ve hem de uzun müddetli stres vaziyeti gibi meseleler, bağışıklık sistemine zarar verir.

Bu yazıda, “bağışıklığı baskılanmış” terimi ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi izah edeceğiz.

Bu yazı da alakanızı çekebilir: Virüslerin Yine Üreme Döngüsü

Bir insan neden bağışıklığı baskılanmış olabilir?

Önceden de belirttiğimiz gibi, birinin bağışıklık sistemi baskılandığında, bağışıklık sistemi hastalık veya enfeksiyonla savaşmak için yeterli kapasiteye sahip değildir. Bu insanlar, etrafta bulunan ve vücudu istila edebilen mikroorganizmalara karşı çok daha hassastır.

Rastgele bir sıhhatli kişi bu mikroorganizmalarla savaşabilir ve bir enfeksiyondan muzdarip olmaz. Bununla beraber, bağışıklığı baskılanmış bir kişi saldırılarla aynı şekilde savaşamaz.

Bağışıklığı baskılanmış bir kişinin herhangi bir semptom göstermediğini belirtmek ehemmiyetlidir. Semptomlar veya sıhhat meseleleri, bu zayıflığın bir neticesi olarak ortaya çıkan enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Genel olarak iki tip immünosüpresyon, başka bir deyişle baskılanmış bağışıklık vardır: Konjenital ve edinsel. Edinilmiş immünosüpresyon çok daha sıktır ve ekseriyetle kemoterapi veya uzuv nakli gibi tıbbi rehabilitasyonlara ikincildir. Konjenital immünosüpresyon, bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyen bir DNA değişiniminin neticesidir.

aksıran adam İmmünosupresyon, dış bulaşıcı tehditler karşısında bağışıklık sisteminin zayıflığıdır.

İmmünsüpresyonun nedenleri

Her şeyden önce, doğuştan gelen bağışıklık baskılanması durumunda, neden genlerde bir kusurdur. Bu tip ekseriyetle bebeklikten itibaren görülür. Bunlar bronşit veya soğuk algınlığı gibi tekrarlayan enfeksiyonları olan çocuklardır.

Edinilmiş immünosüpresyon daha yaygındır. İyi bilinen bir neden, AIDS denilen edinilmiş immün yetmezlik belirtisidir. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonunun son mertebesidir. Diğer nedenler şunlardır:

  • Herhangi bir kanser türü.
  • Yetersiz beslenme.
  • Şeker hastalığı.
  • Tıbbi rehabilitasyonlar: Bu grup, yüksek dozlarda kortikosteroidler gibi oranla sık kullanılan ilaçlar ile radyoterapi ve kemoterapiyi içerir.

Alakanızı çekebilir: İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) Semptomları

Bağışıklığınızın baskılanmış olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bir kişinin immünsüpresyondan muzdarip olup olmadığını anlamak için yapılacak ilk şey, tüm tıbbi geçmişini gözden geçirmektir. Meselenin ilk işareti, enfeksiyonların çok sık ve tekrar tekrar olmasıdır. Bunun kişinin ailesinde görülüp görülmediğini kontrol etmek de ehemmiyetlidir.

Ayrı olarak bir hayli test, bir kişinin bağışıklık sisteminin vaziyeti hakkında bize kılavuzluk eder. Bir kan testinde doktorlar akyuvar miktarını kontrol etmelidir. Bunlar, değişik hücresel alt tipleri içeren beyaz kan hücreleridir.

Her birinin değişik bir işlevi olduğu için tüm hücre türlerini saymak ehemmiyetlidir. Doktorlar ayrı olarak kan antikor düzeylerini de ölçeceklerdir. Bağışıklığı baskılanmış fertlerde genellikle değişik parametrelergörülür, bu yüzden emin bir bilgi kaynağıdır.

bağışıklığı baskılanmış hasta kadın İmmünsüpresyonu olan hastalar, sağlıklarına en yüksek özeni göstermek için belirli özel protokolleri izlemelidir.

“Bağışıklığı baskılanmış” terimi ile ilgili anımsanması şart olan ehemmiyetli olan nedir?

Bilinmesi şart olan en ehemmiyetli şey, bağışıklığı baskılanmış bir hastanın herhangi bir hastalığa karşı çok daha savunmasız olduğudur. Bu yüzden izlenecek ana tedbir enfeksiyonların önlenmesidir.

Genel hijyen önlemleri ehemmiyetlidir. Şu anda içinde bulunduğumuz durumda, karantina ve sosyal mesafe kaidelerine uymak ve virüsü bulaştırabilecek diğer insanlardan olası olduğunca uzak durmak da çok ehemmiyetlidir.

Tekliflen diğer önlemler aşılanma ve düzgün beslenmedir. İdeal olarak, ehemmiyetli bir enfeksiyon kaynağı olduğu için çiğ veya az pişmiş yiyecekler yemeyin. Aşıya gelince, milli sıhhat biriminizin önerdiği dozları uygulamanız önerilir.

Bununla beraber, her şey immünosüpresyonun tipine ve nedenine bağlıdır. Bu yüzden vaziyeti izleyen ve mevzubahis kişiye ferdi bazda tavsiyede bulunan bir hekim olmalıdır.

Alerji Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Alerji Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Alerji son derece hafif olabildiği gibi, tepki düzeyine bağlı olmak üzere kişinin ölümüne kadar dahi gidebilen bir vaziyettir. Daha fazla oku »

La entrada Bağışıklığı Baskılanmış Terimi Ne Manaya Geliyor? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş