Ara Verdikten Sonra Tekrar Spora Başlamanın Yolları 2022
  • 13 Ağustos 2022
  • 180

Sporun adeta kahvaltı, işe gitmek veya dişlerinizi fırçalamak gibi rutin bir aktivite olduğu zamanları hatırlıyor musunuz? Bir gününüz bile bir tür egzersiz yapmadan geçmezdi.

Ancak sonrasında bir sebepten ter atma seanslarınız son buldu. Belki yeni bir iş, aile sorumlulukları veya dolu bir takvim, spor vaktinizden çalıverdi.

Sebebi ne olursa olsun, çok aktif bir durumdan aktif olunmayan bir duruma geçtiyseniz, kendinizi eh işte dedirtecek bir şekilde hissedebilirsiniz.

Neyse ki tekrar bir spor rutinine dönmek mümkün ve bunun için biraz istek, biraz da sabır gerekiyor.

Yeni Egzersiz Programına Giriş Yapın

Spora tekrar dönen herkes başlarda bunu yavaşça yapmalı. Bıraktığınız yerden devam etmeyi düşünmeyin. Özellikle yüksek performanslı atletler için bu daha da geçerli.

Örneğin hemen çok fazla ağırlık kaldırmaya çalışmak, bir süredir kullanılmamış kasları ve tendonları çok baskı altında bırakabilir. Bir anda uzun koşulara başlamak ve bedeninizi esnemeye zorlamak da benzer şekilde sorun yaratır.

Bu nedenle önceki fitness düzeyinize ulaşmak için vakit ve emek gerekeceğini unutmayın. Eğer aynı noktadan devam edeceğinizi düşünürseniz kendinize haksızlık etmiş olursunuz.

Eğer çok çabuk çok fazla zorlarsanız bir sakatlık nedeniyle spor yapamaz hale gelirsiniz ve bu yeni bir spor rejimine başlarken pek iyi olmaz. Bu nedenle fitness düzeyinizi tespit etmek için düşük yoğunluk ile başlayın. Sonrasında kaslarınızı tekrar eğitip güçlendirmek için fırsat kollayın.

Spor İçin Zihinsel Olarak Hazırlanmak

Eğer daha önce spor yaptıysanız, gerçeği biliyorsunuz: Kaslarınızı test etmek sizi biraz yorabilir. Bu iyi bir yorgunluktur ama yine de yorgunluktur.

Tekrar bir fitness rutinine başlamak bu hissi biraz daha güçlendirebilir. Eskiden basit görünen egzersizler, başlarda hatırladığınızdan daha zorlu olabilirler. Bu sürecin sadece bir parçasıdır. Çileden çıkmayın ve sabırlı olun. Ne kadar yaparsanız o kadar kolay olacaktır.

Bir diğer şey ise gururu bir kenara bırakmaktır. Fitnessa tekrar başlarken geçmiş bilgilerinize güvenmeyin. Bunun yerine rutine geri dönerken ilerlemeli bir iyileşme hedefleyin. İleriye bakmak geriye bakmaktan daha üretken olmanızı sağlar.

Tekrar Başlarken Bazı İpuçları

Spor tercihiniz ne olursa olsun, yani ağırlık kaldırma, koşma, bisiklet, yüzme veya başka bir aktivite de olsa, rutinlere tekrar başlarken bazı dikkat edilecekler var.

Yeni başlayanlar için ilk olarak doktora görünmek ve spor yapabilirsin tavsiyesi almak iyidir.

Sizi tanıyan bir doktorun kontrol etmesi, kan değerleri ve kalp damar sistemi sağlığı konusunda gerekli bilgileri almanızı sağlar. Sağlıklı olarak teşhis edildikten sonra biraz egzersiz ile başlayabilirsiniz.

Bazı ipuçları şöyle:

Yavaş Başlayın

Evet, bundan daha önce bahsettik ancak yeterince bahsedemeyiz. Spor aktivitelerini aşırı düzeyde yapmak rutin başlangıcında sakatlanmalara sebep olabilir ve bu da sizi geri götürür. Basit başlayın ve güçlendikçe daha güçlü egzersizler yapın.

Formunuza Odaklanın

Doğru form, herhangi bir egzersizden en yüksek faydayı elde etmek için gereklidir. Kas hafızası elde etmek için egzersizi doğru şekilde yapmaya odaklanmanız gerekir.

Karıştırın

İdeal spor rutininde kardiyo ve güç egzersizleri bir aradadır. Yeni rutininize çeşitlilik eklemek çalışmalarınızın çeşitli olmasını ve bedeninizin farklı alanlarını hedeflemeyi sağlar.

Çok Esneyin

ısınma egzersizi

Esnemek hareket esnekliği ve genişliğinin artmasını sağlar ve bu da kaslarınızın daha verimli şekilde çalışmasına yardımcı olur, dolayısıyla sakatlanma riski azalır.

Dinlenmeyi Unutmayın

Spordan sonra kaslarınıza dinlenmek için zaman vermek bir sonraki egzersize hazır olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca tendinit gibi aşırı kullanım sakatlıklarından kaçınmanıza da yardımcı olur.

Ekipman Alın

Eğer son spor yaptığınızdan beri çok zaman geçtiyse, bazı ekipmanlar almanız gerekebilir. Örneğin koşanlar için yeni ayakkabılar gerekebilir.

Sporda Süreklilik Sağlama Yolları

Şimdi spor rutininize tekrar başlarken, nasıl devam edeceğinizden bahsedelim. En etkili ve uzun vadeli fitness programları, yaşam tarzınıza uyanlar olacaktır.

Hayatınıza egzersizi şu şekillerde katabilirsiniz:

Sosyal Hale Getirerek

Herkes arkadaşları ile takılmaktan hoşlanır. Bir arkadaşınız ile spor yapmak çalışmanıza biraz daha keyif katar. Ayrıca normalde spor yapmak istemediğiniz günlerde sizi spor için motive edebilir.

Ona Zaman Ayırmak

Spor saatlerinizi planlama takviminize işleyin, aynı işleriniz gibi. Spor zamanlarınızda tutarlı olmanız, rutini sürdürmenizi kolaylaştıracaktır.

Sevdiğiniz Şeyleri Yapmak

Size keyif veren bir spor rutini oluşturun. Eğer eğleniyorsanız, yaptığınız şeye devam etme ihtimaliniz daha yüksektir. Ayrıca size kötü gelen egzersizlere zaman harcamayın. Başka bir egzersiz bulun.

Fitness Takip Araçları Kullanın

Hedef koymak ve ilerlemeyi takip etmenin bağımlılık yapıcı bir yanı vardır. Çeşitli uygulamalar sağlık konusunda sizi iyiye götürebilirler.

Söz konusu fitness hedefleri olduğunda, ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, optimum sağlık için bir aerobik ve güç egzersizleri karması öneriyor.

Kurum haftada en az 150 dakikalık orta yoğunluklu aerobik aktivite (tempolu yürüme gibi) veya 75 dakikalık yoğun aerobik aktivite (koşma gibi) öneriyor. Buna ağırlık kaldırma, direnç bantları gibi güç egzersizleri de ekleyebilirsiniz.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/ara-verdikten-sonra-tekrar-spora-baslamanin-yollari

Bu içeriği paylaş