American Wirehair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Temmuz 2023
  • 98

American wirehair kedisi New York kökenli bir kedidir ve tel tel ve karışık kürkü doğal bir genetik mutasyonun sonucudur. Bu kediler sevecen, kolay huylu ve bağlı hayvanlardır. Özellikle çok meşgul bir yaşantısı olanlara uygun olacak şekilde belli bir bağımsızlık isteği de vardır.

Görece nadir bir kedi türü olmasına rağmen iyi bilinir ama hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için okumaya devam edin.

Görünüm

American wirehair kedisinin kalın, yoğun bir kürkü vardır ve dokunulduğunda bu kürk ele oldukça sert gelir, görüntüsü ise karmaşık ve tellidir. Orta boylu kaslı bir bedeni vardır ama şekil olarak yuvarlak ve kalın görünümlüdür. Genel olarak 4-5 kilogram ağırlığa sahip olur.

Bu kedi türünün karmaşık kürkü bükümlü veya dalgalı tüylere sahiptir ve hatta bedenin yanında kulaklarda da bu şekilde tüyler olabilir. Rengi siyah, mavimsi, beyaz, kızıl veya krem rengi olabilir. Çok çeşitli tüy desenlerine sahip olabilir. Gözleri büyüktür ve aynı zamanda dış köşelerinden hafifçe yukarı doğru eğilimlidir. Göz rengi mavi, yeşil veya altın rengi olabilir.

Tüylerinin karmaşık yapısından dolayı bedenine yakın olan tüyler dökülür durur. Bazıları bu kedinin hipoalerjenik olduğunu da iddia eder. Hiçbir kedi tamamen alerjensiz olmasa da kürkü tüyleri içinde tutar ve bu nedenle alerjileri olan sahipleri için daha az rahatsız edici olabilir. Bu nedenle alerjileriniz varsa almadan önce kediyle biraz vakit geçirerek hangi türün sizin alerjilerinizi azdırmadığına göz atmanız iyi olacaktır.

American wirehair genellikle shorthair ile karşılaştırılır. Pek çok benzerlikleri olsa da wirehair’ın en büyük farkı kıvrık ve sert kürküdür.

Karakteri

American wirehair tam bir yoldaş türdür denilebilir ve sevecen, sakin bir mizacı vardır. Neredeyse herkesle iyi geçinir ve buna köpekler, diğer kediler ve yaşlılar da dahildir. Bu bağlı türün evdeki her türlü birey ile bir şekilde bağ kuracağı söylenebilir.

Wirehair genel olarak akıllı, oyuncu ve bağımsızdır. Aktif ve sevecen kediler olmalarına karşın çok talepkâr değillerdir. Bu iyi huylu kedi insanlarla etkileşime girerek oyun oynamayı sever ancak oyuncaklarıyla kendi kendine de vakit geçirebilir.

Oyun oynamadığında insanların yanına kıvrılıp yatabilir ve mırlayabilir. Tatlı, nazik ve aile dostu kedilerdir.

Yaşam İhtiyaçları

American wirehair genel olarak çok talepkâr bir kedi değildir. Bağımsız doğasından dolayı yalnız kaldığında kaygıya kapılması uzun sürer ve hemen endişelenmez. Sık sık evin dışında olan insanların bu rahat türle birlikte olmaları uygundur ama yine de evde olduğunuzda ona sevginizi göstermeniz gerekir.

Sabırlı bir kedi olduğu için çok sesli değildir ve ihtiyaçlarını başka şekillerde göstermeyi sever. Onun beden dili ve duruşuna dikkat etmeniz gerekir çünkü taleplerini her zaman sesli olarak iletmez. Bu bakımdan apartmanlara çok uygundur ve komşularınıza çok fazla rahatsızlık vermeyecektir.

Çok sevecen ve arkadaş canlısı bir hayvan olması nedeniyle başka evcil hayvanlar ve insanlara da iyi yaklaşır. Ailenin çoğu bireyi ile iyi geçinecektir ve misafir karşılamakta sorun yaşamayacaktır. Çocuklar ona nazik davrandıkları sürece çocuklarla da iyi anlaşır.

Avlanmayı sevdikleri için evdeki böcek, sürüngen ve fare gibi şeyleri devamlı kovalayacaklardır. Eğer evde kovalayacak bir şey bulamazsa muhtemelen pencereden bakıp kuşları takip edecektir. Bu nedenle interaktif oyuncaklar almanız uygun olacaktır.

Bakım

Ağır ve dokulu kürküne rağmen bakımı oldukça kolaydır. Kürkünü sık sık fırçalamak zarar bile verebilir ve bu nedenle devamlı fırçalamaya kalkmayın ve sadece çok tüy döktüğü dönemlerde gerekli olduğunda fırçalama yapın. Arada bir banyo yaptırmak da ölü tüylerin atılmasına yardımcı olacağı gibi tüylerin çok yağlanmasını engelleyecektir. Tırnak, kulak ve diş bakımının da düzenli yapılması gerekir.

Spor düzeni pek çok diğer kediye benzer ve bu nedenle çok enerjik bir oyun seansından sonra genelde saatlerce uyur. Oyuncaklar, kedi ağacı ve birebir oyun onun aktif kalmasına yardımcı olacaktır.

Çok akıllı bir tür olduğu için eğitimi kolaydır ve öğrenmeyi sever. Onu tırmanma çubuğuna alıştırmak ve tuvalet eğitimi vermek genelde çok kolay olacaktır.

Onu yaşamının erken döneminde sosyalleştirmek güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olacaktır. Dost insanlar ve evcil hayvanlar ile uygun şekilde tanıştırıldığı zaman neredeyse herkesle oyuncu bir tavır içinde olacaktır.

Yüksek kaliteli bir mama ile beslenmesi de önemlidir. Çünkü düzenli ama doğru beslenme kilo kontrolü sağlayacaktır ve kedinizin obeziteye kapılmasına engel olacaktır.

Sağlık

Genel olarak sağlıklı bir tür olan American wirehair, 10-16 yıl aralığında yaşar.

En büyük sağlık riskleri arasında hipertropik kardiyomiyopati ve kalça çıkığı yer almaktadır. Bu nedenle yetişkinlik döneminde düzenli olarak taramalara girmesi önemlidir. Bu problemlerin ileri yaşlara kadar gizli kalmaları da mümkündür.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/american-wirehair-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş