American Keuda Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Temmuz 2023
  • 104

Amerikan Keuda kedisi vahşi görünümlü ve ince bedenli, takoz şekilli bir başa sahip, uzun kulaklı kedi türlerinden bir tanesidir. İspanya kökenli oldukları düşünülüyor fakat ilk olarak nerede oluştukları ve beslendiklerine dair net bir bilgi bulunmuyor. Antik kedilerin bir akrabası olduğu söylense de bu henüz bir dedikodu durumunda.

Fakat hakkında en çok bilinen şey, eğlenmeyi seven, meraklı bir kedi olduğu ve bu nedenle çiftlik ve köy evleri için idealdir. Ancak bir apartman dairesinde de mutlu bir şekilde yaşayabilir. Bu kediler suyu, oyuncaklarla oynamayı ve etraflarını keşfetmeyi severler. Evde yalnız vakit geçirmekten korkmazlar ancak yine de etraflarında birileri olması hoşuna gider.

Çeşitli renklerde olabilir ve desenleri de değişebilir. Yavruları tüm diğer kediler gibi çok sevimlidir. Doğal olarak meraklı olmalarının yanında etkileşimle öğrenmeye de bayılırlar. Büyüdükçe gerçek kişilikleri ortaya çıkar.

Amerikan Keuda Kedisi Hakkında Bilinmesi Gereken 3 Temel Nokta

Haklarında Çok Şey Bilinmez

Amerikan Keuda kedisinin geçmişine dair çok fazla bilgi yok çünkü diğer popüler kedi türleri kadar ünlü değil ve bu nedenle uzmanlar tarafından çok sık görülmüyor. Yine de çok iyi evcil hayvanlar olurlar ve diğer kedi türleri kadar sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirler.

Köy Evleri Hoşlarına Gider

Bu kedi türü biraz avcı özelliklere sahiptir ve karınlarında bulunan fazladan bir katman koşarken daha uzağa sıçramalarına yardımcı olur ve bu da onlara hız sağlar. En hızlı böcekleri yakalama özellikleri sayesinde çiftliklerde çok iyi iş görebilirler.

Suyu Severler

Bu tür suyla oynamayı çok sever. Aile bireyleri ile duşa girmek isteyebilir, lavaboda suyla oynayabilir, havuzlara ve birikintilere atlayabilir. Hatta akvaryumdan balık kapmaya bile çalışabilir.

Karakteri ve Zekası

Bu tür akıllı, cesur ve meraklıdır. Uyanık zamanlarında pek sabit durmaz. Bunun yerine keşfe çıkar, oyuncak ve diğer hayvanlar ile oynar, insanlar ile etkileşime girer. Dinlenme esnasında ise kucağınıza gelip güzelce yatabilir.

Kolayca eğitilebilecek kadar zekidir ancak aynı zamanda inatçıdır. Bu nedenle pozitif koşullandırma ile eğitmek iyi olacaktır. Avcı karakteri yüksek olmasına karşın bunu tatmin etmek için bol spor ve oyuncak uyarımı faydalı olacaktır.

Aileye Uygun Mudur?

Bu tür çocukların eşlikçiliğini sever ancak kuyruk çekme, oyuna çağırma gibi şeylerden pek etkilenmez. Bu nedenle çocuklara öncelikle kediye nasıl yaklaşacaklarını öğretmek gerekir. Duruma adapte olabilen bir kedi olması nedeniyle her yaştan insanla geçinebilir.

Diğer Evcil Hayvanlarla Geçinebilir mi?

Purebred american shorthaired cat portrait at studio

Bu tür diğer kediler ve köpekler ile geçinebilir fakat yine de hayatına yabancı hayvanları alma konusunda çok da hevesli olmayacaktır. Küçük yavrular ile oynayacaktır ama kendi bölgesine hakim bir kedi olması nedeniyle ona alan bırakılması gerekir. Ayrıca evdeki köpeklerin ulaşamayacakları bir yerde yatağının olması hoşuna gider.

Yemek Gereksinimleri

Tüm kediler gibi bu kedi türü de etçildir, yani hayvansal proteinli yemler ile beslenmeli. Hem kuru hem de yaş ticari mamaları sever ama doğrudan pişmiş et de verilebilir. Köpek yemekleri gibi meyve ve sebze dolu bir beslenmesi olmamalıdır.

Hatta sebze ve meyveler ona besin sağlamak yerine güçlü kemikler, kalp için gerekli olan proteinden çalacaklardır. Yemeklerinde yapay tatlandırıcı ve aromalar olmamalı, mısır ve soya dolguları olmamalıdır. Ayrıca temiz ve taze suya erişimi olmalıdır.

Spor Gereksinimi

Amerikan Keuda tüm gün spor yapabilecek kadar özgür olmalıdır ancak özel bir spora da ihtiyaç duymaz. Mobilyalara tırmanmayı ve masalara çıkmayı sever ve bu nedenle sınır koymak gerekebilir. Çok uzun süre sıkıcı bir hayata sahip olursa tembelleşebilir ve bu nedenle günde en az 30 dakika oynayarak kilo almasına engel olmalısınız.

Eğitim

Bu kedi akıllıdır ve bu nedenle bir miktar eğitilebilir ama buna ihtiyacı da pek yoktur. Adları söylendiğinde gelmeyi öğrenebilirler, ayrıca komutla miyavlatmak da mümkündür. Hatta oyuncağını getirmesini bile sağlayabilirsiniz. Eğitim için biraz sabırlı olmanız gerekebilir.

Tüy Bakımı

Bu kediler tüy bakımlarını genelde kendileri yaparlar ancak yaz aylarında tüy dökmeyi azaltmak için haftada bir kaç defa fırçalamak iyi olabilir. Kulakları enfeksiyona karşı düzenli kontrol edilmeli ve birikim varsa temizlenmeli. Tırnakları ayda bir kesilmeli ve böylece hem kırılması önlenir hem de mobilyalarınıza zarar vermez. Banyo ihtiyacı yoktur ama suyu sevdiğinden yıkanmak isteyebilir.

Genel Sağlığı

Doğası gereği çok sağlıklı bir tür olan Amerikan Keuda’ya özel bir rahatsızlık türü yoktur. Ancak bu durum yaşlandıkça sağlık sorunlarının ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden düzenli olarak veteriner kontrolü önemlidir.

Dişi ve Erkek Farkı

Erkek ve dişi keuda kedileri arasında büyük farklar yoktur. Çoğu kedi gibi erkek kediler eve spreyleme yapabilirler ve tuvalet eğitimleri dişilere göre daha zordur. Özellikle kısırlaştırılmamış olanlarda bu süreç daha zor olabilir ama bu genelde tüm kedi türleri için geçerlidir. Her bir Amerikan Keuda kedisinin kendisine has özel bir kişiliği ve karakter özelliği olacaktır. Bu nedenle cinsiyeti ne olursa olsun sürprizlere hazırlıklı olmak gerekir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/american-keuda-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş