Açıklanamayan Kilo Kaybının Olası Nedenleri 2021
  • 25 Temmuz 2021
  • 261

Izah edemeyen kilo kaybı çoğu vaziyette sıhhat meseleleriyle alakalı olan bir hayli nedenle gerçekleşebilir. Her vaziyette, bu göz ardı edilmemelidir ve acil tıbbi konsültasyon gerektiğinin ehemmiyetli bir işaretidir.

Son zamanlarda vücut ağırlığının birçok estetik ve sosyal çağrışımı vardır. Bu yüzden emin olmanız şart olan ilk şey, harbiden de izah edemeyen kilo kaybı yaşamış olmanızdır. Bazen, yalnızca beden imajı algısında bir farklık olur.

Bu bağlamda, Clínica Universidad de Navarra’da Dahiliye Bölümü direktörü Dr. Jorge Quiroga Vila, izah edemeyen kilo kaybı için müracaat eden hastaların %50’sinin aslında kilo vermediğine dikkat çekiyor.

Ancak, sahiden kilo verdiyseniz, bunun birkaç olası nedeni vardır.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Düşük Karbonhidrat Perhizi ve Vücudunuza Tesirleri

Izah edemeyen kilo kaybı

Izah edemeyen kilo kaybı çoğunlukla sistemik bir hastalığın belirtisidir. Ancak, devam etmeden önce, ehemmiyetli veya muayenehane olarak manalı kilo kaybının ne manaya geldiğinin parametrelerini belirlememiz gerekiyor.

Kilo kaybının ne vakit kaygı kaynağı olduğunu belirlemek kolay değildir. Bununla beraber, belirli bir parametre üzerinde hemen hemen salt tıbbi fikir birliği vardır. Altı ila 12 aylık bir müddet içinde vücut kütlesindeki rastgele bir %5’lik kayıp tıbbi konsültasyon için bir kapı aralamalıdır.

Bu yüzden, ehemmiyetli olan kaç kilo verildiği değil, verilen kilonun toplam vücut kütlesinin yüzde kaçını temsil ettiğidir. Bu yüzden, 100 kilo ağırlığındaki bir kişi, altı ila 12 ay içinde 5 kilo kaybederse bir şeylerin yanlış olduğundan şüphelenmelidir. Ancak 50 kilo olan bir kişi 2,5 kilo kaybederse doktoruna görünmelidir.

Bu gerçek aşikar görünse de, şunu belirtmek ehemmiyetlidir: Kilo kaybı istem dışı olmalıdır. Başka bir söylemle, siz belirli bir şey yapmadığınızda kilo kaybı kendiliğinden olduysa endişelenmelisiniz.

tartı tutan kadın

Ana sebepler

Izah edemeyen kilo kaybının birçok nedeni vardır. Olayların %75’inde sebebi belirlemek olasıdır. İnsanlar ekseriyetle ihtiyaç duyduklarından daha az kalori aldıkları için veya vücutlarının besinleri düzgün bir şekilde emmesini engelleyen bir rahatsızlıktan muzdarip oldukları için kilo verirler. Bazen, vaziyet her ikisinden de kaynaklanır.

Bu izah edemeyen kilo kayıplarının çöküntü neticesi olması çok yaygındır. Kilo vermeden önce kişinin bir ölüm, boşanma veya travmatik bir olay hasebiyle matem tutup tutmadığını veya acı çekip çekmediğini çözümlemek çok ehemmiyetlidir.

Kilo kaybı bir takım hastalıkların ilk belirtilerinden biridir. Bu, sindirim sistemi urları, HIV gibi bulaşıcı hastalıklar, endokardit, tüberküloz ve mantar veya parazit hastalıkları durumudur.

Kilo kaybı hipertiroidizm veya feokromositoma, diabetes mellitus ve adrenal yetmezlikte yaygındır. Birkaç kanser türü kilo kaybıyla ilişkilendirilse de, bu durumlarda hasta başka semptomlar da yaşayacaktır.

tartılan sıkıntılı kadın Izah edemeyen kilo kaybı, kanser gibi bazı kronik hastalıkların belirtilerinden biridir.

Yaş ve kilo kaybı

Kilo kaybının nedenlerini ve neticelerini çözümleme ederken yaş ehemmiyetli bir etmendir. Bu, belirli mertebelerde veya şartlarda gerçekleşir:

  • Yeni doğmuş bebekler: Bebeklerin hayatlarının ilk 15 günü süresince vücut ağırlıklarının %10’unu kaybetmeleri nadir görülen bir durum değildir. Bunun nedeni, sıvıları dışkı veya idrar yoluyla dışarı atmalarıdır. O andan itibaren, bebeklerin altı aylık olana kadar haftada yarım kilo alması beklenir.
  • Daha yaşlı insanlar: Kilo kaybı, ağır ağır olduğu sürece yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır. Adale ve kemik kütlesi kaybı da normaldir. Ancak ani kilo kaybı sağlık meselelerinin bir işaretidir.
  • Ayrı olarak, gebelik esnasında çoğu kez kilo verildiğini de belirtmeliyiz. Bu, ilk trimesterde başı dönen ve kusan ve bu yüzden yeterli beslenmeyi sürdüremeyen annelerde görülür. Bu hastaların doktorlarına müracaat etmeleri gerekir.

Duygusal stres de kilo kaybının yaygın bir nedenidir. Yüksek kortizol düzeyleri ve kötü saatlerde yemek yemek buna yol açar. Aynı şekilde, psikoaktif ilaçların kompulsif kullanımı da kiloyu etkileyebilir.

Daha fazlasını buradan öğrenin: Çok Hızlı Kilo Vermek Tehlikeli Mi?

Izah edemeyen kilo kaybı tespit ederseniz ne yapmalısınız?

Kısa sürede çok kilo verdiğinizi ve vücut işlevlerinizde farklıklar olduğunu fark ederseniz kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Bir sıhhat uzmanı, nedeni belirlemek ve meselesi gidermek için izlenecek adımları bilecektir.

Meyveler Kilo Vermeyi Engeller Mi? Meyveler Kilo Vermeyi Engeller Mi? Meyveler vücudunuz için sıhhatli olan pek çok besin maddesi içermelerine karşın içerdikleri şeker miktarı kilo vermenizi engelleyebilir. Daha fazla oku »

La entrada Izah edemeyen Kilo Kaybının Olası Nedenleri aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş