2. American Bobtail Kedisi Özellikleri ve Bakımı
  • 05 Temmuz 2023
  • 117

American Bobtail kedisi vahşi görüntüsü ve kısa kuyruğu ile dikkatleri üzerine çeker. Bu kediler sevecen, sadık ve oyuncu evcil hayvanlardır.

American Bobtail genelde kısa kuyruğu ve paçoz görünümü ama aynı zamanda oyuncu kişiliği ile tanınır. Kedilerin Golden Retriever’ı olarak da tanınmaktadır çünkü çok bağlıdır ve dost canlısıdır. Bu kedi insanların yanında durmayı sever ve tatlı, kibar bir doğası vardır.

Fakat görece nadir bir tür olduğu söylenebilir.

Görünümü

American Bobtail ilk olarak kuyruğundan tanınabilir. Kalın, kıvrımlı ve kısa bir kuyruğu vardır ve bu normal bir kedi kuyruğunun üçte biri kadardır. Hepsi birbiriyle aynı uzunlukta kuyruğa sahip olmasa da genel olarak kısa kuyruk dikkat çekicidir. Kuyruk düz, bükümlü olabilir ve kenara doğru genişleyebilir.

Doğal olarak ortaya çıkan bir kedi türü olması nedeniyle vahşi bir görüntü sunar. Kısa ve uzun tüylü olabilir, yoğun veya seyrek tüylü olabilir. Tüm renk ve desenlere sahip olabilir. Genelde bol bol tüy döker ve ayrıca alerjileri olanlar için hipoalerjenik olmadığından alerji ataklarına sebep olabilir.

Büyük ve derine oturan gözleri vardır ve bunlar badem şekline benzerler. Rengi değişken olabilir. Arka bacakları uzundur ve bedeni ise geniş ve atletiktir. Bazen olgunlaşmaları uzun sürer ve tam yetişkinliğe ulaşması 2-3 yılı bulabilir.

Karakteri

American Bobtail genelde tatlı, sevecen ve söz dinleyen bir kedi olarak bilinir. Tam bir kucak kedisi olabilir ve büyük çocuklar ile kedi dostu diğer evcil hayvanlar ile iyi anlaşır. Kediden çok köpek gibi davrandığını belirtmek gerekiyor. Çok dost canlısıdır, sosyaldir, meraklıdır, çocuklara uyumludur ve sesli iletişim kurmasının yanında insanlarla derin bağlar kurmaya eğilimlidir.

Akıllı bir kedi türü olduğundan hem zihinsel hem de fiziksel olarak aktif tutulması gerekir. Sizinle oyun oynamak için yanınıza yanaşıp sesler çıkarttığında şaşırmayın.

Ayrıca bu kediyi sahiplenmek isterseniz ona bol bol oyun sunmanız gerektiğini, etkileşime girmeniz gerektiğini ve hatta tasmayla gezdirmenin gerekli olduğunu belirtmek gerekiyor. Bir beagle türü köpek kadar dikkat ve egzersiz ihtiyacı vardır.

Bu kedi sizi sevmek ve aynı zamanda sevilmek ister. Bu nedenle kibar bir eşlikçi arıyorsanız mükemmel bir seçenek olur.

Yaşam İhtiyaçları

American Bobtail sevmeyi ve sevilmeyi sever, karşılığında bol bol sevgi verir. Bol bol insan etkileşimine ihtiyaç duyar ve uzun süre yalnız kalırsa iyi olmaz. Çok işi olan aileler dikkatli olmalılar çünkü bu kedi bol bol ilgi gösterilmesine ihtiyaç duyar. Fakat vaktiniz bol bol yolda geçiyorsa, American Bobtail’ın iyi bir yoldaş olacağını ve seyahatten keyif alacağını belirtelim.

Bu sosyal kedi neredeyse herkesle geçinebilir ve evinize misafir gelmesi de onun için dert olmaz. Hatta muhtemelen misafirlerinizi sizden önce karşılayacaktır. Etkileşimi çok sevdiği için neredeyse herkesle arkadaş olmak ister ve bu nedenle özellikle dışarı çıkmasına izin veriyorsanız ona zarar verebilecek hayvan ve insanlardan uzak tutmak için dikkat etmelisiniz. Onun meraklı doğasını ve sosyal ihtiyaçlarını tatmin edebilmek için tasma eğitimi verebilirsiniz ve birlikte mahallede dolaşabilirsiniz.

Diğer kedi türleri kadar aktif olmasa da güçlü ve atletik bir bedeni vardır. Özellikle kaslı arka bacakları nedeniyle hayli yükseğe zıplayabilir. Bu nedenle rahat rahat tırmanabileceği bir kedi ağacına sahip olması faydalı olacaktır.

Bakım

American Bobtail’ın bakımı oldukça basittir. Haftada bir iki defa tüylerini fırçalamanız onları yumuşak ve sağlıklı tutmak için önerilir. Ayrıca tırnaklarını düzenli kesmeli ve kulaklarını da temizlemelisiniz. Ayrıca haftada bir kaç defa dişlerini fırçalamak da faydalı olacaktır.

Çok akıllı bir tür olduğu için kedi kumu kullanma gibi şeyleri hızlı öğrenir. Ayrıca atma getirme oyunlarını hızlı öğrenir, tasmayla gezebilir ve pek çok etkileşimli oyuncaktan keyif alır.

Sosyallik de basit ve kolaydır. İnsanlara erken yaşlarda alıştırıldığında tanımadığı yüzlerle bile hızlıca arkadaş olabilir.

Veterineriniz tarafından önerilen yüksek kaliteli bir mama ile beslenmesi iyi olacaktır ancak obeziteyi önlemek için fazla beslemekten kaçınmalısınız.

Sağlığı

Bu türün yaşam ömrü 13-15 sene arasındadır ve doğal gelişiminden dolayı görece sağlıklıdır. Fakat tüm kediler gibi dikkat etmeniz gereken bazı sağlık problemleri olabilir.

Tüm kediler gibi bu tür de obeziteye ve diş hastalıklarına eğilimlidir. Kaliteli gıda, bol spor ve dişleri temiz tutmak bu problemlerin büyük kısmına engel olur.

Diğer kuyruğu kısa türler gibi American Bobtail de omurga ve bağırsak problemlerine sahip olabilir. Kalça çıkığı eğilimi yaşla birlikte artar ve bu rahatsızlık kalıtımsal olduğundan ilerleyen yaşlarda sekmeye sebep olabilir. Ayrıca dışkısını tutmasını sağlayan kaslarla iletişimde zorluk çıkaran omurga problemlerine sahip olabilir.

Yaşlandıkça tüm kedilerde rahatsızlıklar ortaya çıktığı için ömrü boyunca düzenli sağlık kontrollerine gitmesi uygun olacaktır. Yaşlı American Bobtail’ler böbrek hastalıkları ve hipertiroidi riski altında olurlar ve bu neredeyse tüm yaşlı kediler için geçerlidir.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/2-american-bobtail-kedisi-ozellikleri-ve-bakimi

Bu içeriği paylaş